ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:21 Ιανουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Unknown

Τα 8 σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στη Ρωσία το 2014.

Βικτόρια Ζαβιάλοβα, RBTH. 
 Από τον προγραμματισμό των νανοσωματιδίων μέχρι την πρόωρη απώλεια των σαυρών γκέκο στο διάστημα, από την ανακάλυψη νέων επικίνδυνων αστεροειδών έως τις προσπάθειες για την κλωνοποίηση ενός προϊστορικού μαμούθ, το 2014 ήταν πλούσιο σε επιστημονικές και τεχνολογικές  εξελίξεις.

1. Θα κλωνοποιήσουν μαμούθ
Τον Σεπτέμβριο, ρώσοι επιστήμονες άρχισαν να εργάζονται για την ...
κλωνοποίηση μαμούθ (!).

Πηγή: TASS
Στην Γιακούτια, μία από τις πιο βόρειες περιοχές της Ρωσίας, άνοιξε το Διεθνές Κέντρο συλλογικής χρήσης μοριακής παλαιοντολογίας για τη μελέτη των κυττάρων προϊστορικών ζώων στο πλαίσιο του έργου «Αναβίωση των μαμούθ». Στα βάθη της Γιακούτιας, έχει βρεθεί το 75% των γνωστών νεκροταφείων μαμούθ στο κόσμο. Κάθε χρόνο εμφανίζονται νέα δείγματα παγωμένων ζώων. Αφού τα εργαστήρια θα έχουν εφοδιαστεί με τον απαραίτητο γενετικό εξοπλισμό, οι ρώσοι επιστήμονες θα ξεκινήσουν τις εργασίες για την απομόνωση του DNA και την κλωνοποίηση των μαμούθ.


Πηγή: Press Photo
2. Ερπετά γκέκο … «χαμένα στο διάστημα»
Τον Ιούλιο, ρώσοι επιστήμονες έστειλαν στο διάστημα το βιο-δορυφόρο «Photon-Μ4» με «πλήρωμα» πέντε σαύρες γκέκο, μύγες, αυγά μεταξοσκώληκα, μανιτάρια και σπόρους φυτών. Ο κύριος σκοπός του πειράματος ήταν να δοκιμαστεί η επίδραση της μικροβαρύτητας στη σεξουαλική συμπεριφορά των ερπετών, αλλά η αποστολή τελείωσε τραγικά. Η διαστημική μονάδα επέστρεψε στη Γη το Σεπτέμβριο, αλλά όλα τα γκέκο είχαν πεθάνει. Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών δεν έχει μπορέσει ακόμα να προσδιορίσει την αιτία του θανάτου τους. Προς το παρόν, οι επιστήμονες αναφέρονται σε έναν «άγνωστο διαστημικό παράγοντα», ίσως ένας ιός ή ένα βακτήριο. Μια άλλη υπόθεση ότι τα άτυχα γκέκο πέθαναν λόγω υποθερμίας, δεν επιβεβαιώθηκε.


Πηγή: TASS
3. YotaPhone 2
Το 2014, η παγκόσμια αγορά υποδέχθηκε το πρώτο ρωσικό κινητό με δύο οθόνες, το YotaPhone2. Ο επικεφαλής της κατασκευάστριας εταιρείας Yota Device, Βλαντισλάβ Μαρτίνοφ, θεωρεί ότι το YotaPhone 2 θα αποτελέσει τη νέα τάση στην αγορά των smartphones. «Η εταιρεία ελπίζει να δημιουργήσει μια νέα κατηγορία συσκευών και είναι έτοιμη να παραχωρήσει τα δικαιώματα της ιδέας του smartphone με δύο οθόνες και σε άλλους κατασκευαστές. Το πρώτο μοντέλο smartphone «YotaPhone» δεν είχε υψηλή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά και τα ευρωπαϊκά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχολίαζαν περιπαιχτικά το «άσχημο τούβλο». Ωστόσο, σύμφωνα με το Μαρτίνοφ, το πρώτο YotaPhone ήταν απλά ένα δοκιμαστικό μοντέλο για εκείνους που θέλουν να πειραματιστούν με ένα νέο τύπο συσκευής, ενώ το YotaPhone2 θα είναι ένα προϊόν μαζικής παραγωγής.

Γιάκοβ Σινάι. Πηγή: Press Photo
4. Στο Γιάκοβ Σινάι το βραβείο Abel στα μαθηματικά
Τον Μάρτιο, ο ρώσος μαθηματικός Γιάκοβ Σινάι, μέλος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και καθηγητής στο διάσημο Πανεπιστήμιο Princeton, τιμήθηκε με το βραβείο Abel (Abel Prize), το ανάλογο του βραβείου Νομπέλ για τα μαθηματικά. Η Νορβηγική Ακαδημία Επιστημών και Γραμμάτων χαρακτήρισε τον επιστήμονα ως τον «κύριο αρχιτέκτονα των περισσότερων από τις γέφυρες που συνδέουν τον κόσμο των ντετερμινιστικών (δυναμικών) συστημάτων με τον κόσμο των πιθανών (στοχαστικών) συστημάτων. Στα επιτεύγματά του περιλαμβάνεται η πρωτοποριακή εργασία πάνω στην εργοδική θεωρία, η οποία μελετά την εξέλιξη των δυναμικών συστημάτων που περνούν από όλες τις πιθανές καταστάσεις σύμφωνα με καθορισμένους νόμους και τη στατιστική μηχανική. Μια σημαντική επιστημονική εργασία που εξετάζει τη συμπεριφορά συστημάτων που αποτελούνται από ένα πολύ μεγάλο αριθμό σωματιδίων, για παράδειγμα, τα μόρια αερίου.


Πηγή: Press Photo
5. Πλαγκτόν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΣ)
Στα τέλη Αυγούστου, οι ρώσοι κοσμοναύτες Ολέγκ Αρτέμιεφ και Αλεξάντρ Σκβορτσόφ έκαναν μια εκπληκτική ανακάλυψη: Βρήκαν τα ίχνη θαλάσσιου πλαγκτόν στην επιφάνεια του ΔΔΣ, σχεδόν στο ανοικτό διάστημα. Τώρα οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν ένα ακόμα ζήτημα ασφαλείας στα διαπλανητικά ταξίδια, όπως του ταξιδιού προς τον Άρη. Αυτό της προστασίας της υγείας των αστροναυτών - κοσμοναυτών κατά τη διάρκεια της πτήσης, τη στιγμή που φαίνεται ότι μικροοργανισμοί και βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε τόσο ακραίες συνθήκες. Αν αυτά τα βακτήρια μπορούν να επιζήσουν και να μεταλλαχθούν στο ανοιχτό διάστημα, ένα αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα των κοσμοναυτών δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει λοιμώξεις σε μακρινές διαστημικές πτήσεις.

Πηγή: Press Photo
6. Δοκιμαστικό εμβόλιο Triazavirin κατά του ιού Έμπολα
Μέχρι το τέλος του 2014 στα ρωσικά φαρμακεία θα εμφανιστεί ένας νέος τύπος αντιιϊκών φαρμάκων και μηχανισμών δράσης, το Triazavirin. Το νέο φάρμακο ευρέως φάσματος δράσης, αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Χημικής Τεχνολογίας του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου των Ουραλίων. Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι ενός μεγάλου αριθμού ιών και λοιμώξεων και μπορεί, ειδικότερα, να χρησιμοποιηθεί και για τη θεραπεία του Έμπολα. Οι ρώσοι επιστήμονες πιστεύουν ότι το Triazavirin έχει όλες τις δυνατότητες για να επαναλάβει την επιτυχία της ασπιρίνης, που η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί σχεδόν για 150 χρόνια.


Πηγή: Press Photo
7. Ο αστεροειδής 2014 UR-116
Στα τέλη Οκτωβρίου, το ρωσικό δίκτυο ρομποτικών αυτοματοποιημένων τηλεσκοπίων «Master» ανακάλυψε ένα νέο αστεροειδή, που πήρε την ονομασία 2014 UR-116. Το μικρό ουράνιο σώμα αποτελεί μια δυνητική απειλή για τη Γη. Το μέγεθός του είναι 20 φορές μεγαλύτερο από το μετεωρίτη του Τσελιάμπινσκ, που συγκρούστηκε με τη Γη το Φεβρουάριο του 2013. Η τροχιά του περιπλανώμενου στα πέριξ του εσωτερικού ηλιακού συστήματος κοσμικού σώματος, θα περάσει κοντά από την Αφροδίτη και τον Άρη. Την ίδια στιγμή, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα, ο αστεροειδής να αποκλίνει προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας.


Μαξίμ Νικίτιν. Πηγή: ibch.ru
8. Ένα ακόμα βήμα προς τη δημιουργία των BioRobot
Το 2014, για πρώτη φορά επιστήμονες κατάφεραν να προγραμματίσουν νανοσωματίδια, δηλαδή, να κάνουν ένα σημαντικό βήμα προς τη δημιουργία θεμελιωδώς νέων φαρμακευτικών παραγόντων. Τώρα, τα νανοσωματίδια μπορούν να μεταφέρουν τα φάρμακα στα κύτταρα αναλύοντας ταυτόχρονα διαφορετικές παραμέτρους. Με τη νέα μέθοδο, οποιοδήποτε νάνο ή μικροσωματίδιο είναι δυνατόν να μετατραπεί σε ένα μικροσκοπικό BioRobot (βιολογικό ρομπότ), ικανό να λαμβάνει αποφάσεις.

Για παράδειγμα, είναι ή δεν είναι απαραίτητο να αλληλεπιδράσει με το κύτταρο; Τη νέα επιστημονική ανακάλυψη έκανε ο 27χρονος ρώσος ερευνητής Μαξίμ Νικίτιν. Για να πετύχει το τέλειο αποτέλεσμα, ο νέος επιστήμονας εργαζόταν 70 ώρες την εβδομάδα, ξόδεψε από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για αντιδραστήρια περίπου 20.000 δολάρια και διεξήγαγε ορισμένα από τα πειράματα στο σπίτι του! Ο χρόνος «έτρεχε», το πείραμα έπρεπε να συνεχιστεί, αλλά η Ασφάλεια του Ινστιτούτου δεν του επέτρεπε να δουλεύει νύχτα στο εργαστήριο.

Η σύγχρονη Ρωσία.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 1/21/2015 10:27:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Τα 8 σημαντικότερα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα στη Ρωσία το 2014."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες