ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:21 Ιανουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Unknown

Κ. Τασούλας: "Εγκρίσεις μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο."

Εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού οι μελέτες συντήρησης της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς και του διατηρητέου Αρχοντικού «Σπίτι του Δεσπότη».

Ιωάννινα 21-1-2015.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) εγκρίθηκαν δύο νέες μελέτες σημαντικές για την...
πολιτιστική υποδομή του Νομού Ιωαννίνων.
Οι μελέτες αυτές έρχονται σε συνέχεια έγκρισης άλλων σημαντικών μελετών τις οποίες βελτιώνουν και ολοκληρώνουν και έγιναν μετά την πρόσφατη υπηρεσιακή επίσκεψη στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού στο Νομό Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα εγκρίθηκαν ομόφωνα η μελέτη της ξύλινης ζωγραφικής οροφής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων και η μελέτη συντηρήσεως των ξύλινων στοιχείων, του γύψινου τζακιού και των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων του διατηρητέου αρχοντικού «Σπίτι του Δεσπότη», με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρωθεί πλήρως η μελέτη για το αξιόλογο αυτό διατηρητέο και να είμαστε πλέον έτοιμοι να την υποβάλουμε προς χρηματοδότηση σε νέο περιφερειακό πρόγραμμα.

Οι εισηγήσεις προς το ΚΑΣ που εγκρίθηκαν, της αρμόδιας Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων περιγράφουν ως εξής τα προς συντήρηση στοιχεία:
1) Σχετικά με τη μελέτη συντήρησης γύψινου τζακιού, μεταλλικών κιγκλιδωμάτων & ξύλινων στοιχείων του διατηρητέου Αρχοντικού «Σπίτι του Δεσπότη» επί των οδών Σαμουήλ και Πινδάρου στα Ιωάννινα, Π.Ε.Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου

Η μελέτη αφορά στη συντήρηση του μοναδικού σωζόμενου περίτεχνου γύψινου τζακιού στον α’ όροφο, των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων στα παράθυρα, των ξύλινων στοιχείων, και την αποκατάσταση του ολοκληρωτικά κατεστραμμένου γύψινου τζακιού στον α’ όροφο. Περιλαμβάνει: ιστορικό, παθολογία του γύψινου τζακιού και των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, περιγραφή και παθολογία των ξύλινων στοιχείων, και προτάσεις συντήρησης και αποκατάστασης.

Το «Σπίτι του Δεσπότη» βρίσκεται στα Ιωάννινα επί της οδού Πινδάρου και είναι το μόνο που σώθηκε από την καταστροφική πυρκαγιά του 1820. Είναι παλιό αρχοντόσπιτο κτισμένο στα τέλη του 18ου αιώνα - αρχές του 19ου αι. Επί Τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια του Χουσεΐν-Μπέη, και μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων (1913) αγοράστηκε σε δημοπρασία από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων και αποτέλεσε για σημαντικό χρονικό διάστημα έδρα του Μητροπολίτη Ιωαννίνων.

Το αρχοντικό είχε δύο γύψινα τζάκια. Το γύψινο τζάκι που σώζεται σήμερα μερικώς στο «κύριο καλοκαιρινό δωμάτιο» του ορόφου και εκείνο που έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά και βρισκόταν στο χειμωνιάτικο δωμάτιο του ορόφου.

Εισήγηση:
Εισηγούμαστε την έγκριση των εργασιών συντήρησης των γύψινου τζακιού, μεταλλικών κιγκλιδωμάτων & ξύλινων στοιχείων του διατηρητέου Αρχοντικού «Σπίτι του Δεσπότη» επί των οδών Σαμουήλ και Πινδάρου στα Ιωάννινα, Π.Ε.Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., με τις κάτωθι παρατηρήσεις: Την επίβλεψη των εργασιών συντήρησης θα αναλάβει η ΔΣΑΝΜ η οποία και θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως προ της έναρξής τους.

2) Σχετικά με τη μελέτη συντήρησης της ξύλινης ζωγραφιστής οροφής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων
Η μελέτη περιλαμβάνει: ιστορικό, περιγραφή της ξύλινης ζωγραφιστής οροφής, παθολογία και προτάσεις συντήρησης.

Ιστορικά στοιχεία:
Η Μονή Βελλάς που ιδρύθηκε τον 11ο αι., είναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό της κλίτος και βρίσκεται στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Η υπάρχουσα Μονή είναι ουσιαστικά ανακατασκευή της παλαιάς (1745), σύμφωνα με επιτοίχια επιγραφή. Στο Καθολικό της Μονής δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Βελλαΐτισσας.

Ξύλινη ζωγραφιστή οροφή:
Το κεντρικό κλίτος του Καθολικού της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς, στεγάζεται με ξυλόγλυπτη ταμπλαδωτή οροφή που φέρει περίτεχνο ζωγραφικό διάκοσμο. Η οροφή είναι κατασκευασμένη από σανίδωμα κωνοφόρου ξύλου και χρονολογείται στον 18ο αι. Στην συνολική επιφάνεια της οροφής εντάσσονται τρία ορθογώνια διάχωρα παράλληλα μεταξύ τους, δύο από τα οποία φέρουν φορητές εικόνες με την παράσταση της Αγίας Τριάδας και του Χριστού Παντοκράτορα.

Εισήγηση:
Εισηγούμαστε την έγκριση των εργασιών συντήρησης της ξύλινης ζωγραφιστής οροφής στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου Βελλάς Ιωαννίνων, σύμφωνα με τη μελέτη συντήρησης που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων & Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., με τις κάτωθι παρατηρήσεις: Την επίβλεψη των εργασιών συντήρησης θα έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων η οποία και θα πρέπει να ειδοποιηθεί εγκαίρως προ της έναρξής τους.

Ο κ.Κώστας Τασούλας με αφορμή τις χθεσινές αποφάσεις του ΚΑΣ έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ για μία ακόμη φορά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη ανάδειξη και διασφάλιση της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιωαννίνων.

 Με τις τελευταίες εγκρίσεις διαθέτουμε πλέον μία σειρά αξιόπιστων μελετών ώριμων για χρηματοδότηση από το νέο προγραμματικό πλαίσιο, γεγονός που θα συμβάλει στην περαιτέρω προστασία και ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών των Ιωαννίνων».


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 1/21/2015 08:37:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Κ. Τασούλας: "Εγκρίσεις μελετών από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο." "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες