ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:5 Φεβρουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Άκης

Ζητούν «τέλος» στην περαιτέρω καταστροφή της Χαλκιδικής.

Συνέντευξη Τύπου, με την οποία ζητούν να τεθεί φρένο στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού στη βόρεια Χαλκιδική, αποκατάσταση της ήδη βαριά επιβαρυμένης περιοχής, αλλά και επανασχεδιασμό με ήπια ανάπτυξη, που θα ανατρέψει τον μονόδρομο της εργασίας στα μεταλλεία, έδωσαν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής & Θεσσαλονίκης ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού.

Εχθές, Τετάρτη, εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή κατοίκων κατά της κατασκευής φραγμάτων αποβλήτων σε...
δύο φυσικά ρέματα.

Οι επιτροπές αγώνα απαιτούν την παύση κάθε δίωξης των σχεδόν 400 συμπολιτών τους, οι οποίοι διώκονται για διάφορα αδικήματα που σχετίζονται με τις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία. Επισημαίνουν μάλιστα ότι «ο αγώνας τους άλλαξε τον τρόπο ζωής τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλα μέρη στην Ελλάδα».

Η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας αφορά την κατασκευή φραγμάτων σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ/Eldorado Gold» να δημιουργήσει τέλματα μεταλλευτικών αποβλήτων πάνω στον μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής, κοντά στο ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου-Βαρβάρας, όπου θα αποτεθούν 148 εκατομμύρια τόνοι αποβλήτων, σύμφωνα με τον Χρήστο Αδαμίδη, μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής.

Στα πετρώματα υπάρχει αμίαντος
Όπως εξήγησε ο δικηγόρος και νομικός σύμβουλος Γιώργος Μπάλιας, οι προσφεύγοντες απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής, προσβάλλοντας την τεχνική μελέτη της εταιρείας, επειδή αποτελεί συνέχεια παρανομιών και παραλήψεων. Επίσης καταγγέλλουν πως μέσα στα πετρώματα υπάρχει το εξαιρετικά επικίνδυνο στοιχείο τρεμολίτης (αμίαντος), ο οποίος τριμμένος ως ινώδης αμίαντος θα μείνει για πάντα στα τέλματα αποβλήτων, ενώ με τις συνεχείς ανατινάξεις του εδάφους με εκρηκτικά θα διαχέεται μέσω της σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στη νέα κυβέρνηση, που προεκλογικά είχε εκφραστεί εναντίον «των επενδύσεων των χρυσοθήρων της Χαλκιδικής» | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

O Λάζαρος Τόσκας από τη Μεγάλη Παναγιά επισημαίνει πως «από το 2003 τίποτα δεν έχει γίνει νόμιμα» και τονίζει πως «η ελληνική Πολιτεία έδινε στην εταιρεία και στους ντόπιους εκπροσώπους της ό,τι αυτοί ζητούσαν, φτιάχνοντας νόμους, όπως ο 4280, για να τους εξυπηρετήσουν. Ενδεικτικό είναι πως παραχώρησαν όλη την περιοχή για 11 εκατομμύρια ευρώ».

Έχει επιβαρυνθεί η υγεία των ανθρώπων
Στην περιοχή λειτουργούσαν μεταλλεία από τα αρχαία χρόνια, ωστόσο όπως σημείωσε ο Γιώργος Ντούμας, επίσης μέλος της Επιτροπής Αγώνα Βόρειας Χαλκιδικής, τα τελευταία χρόνια τα τεράστια έργα σε 317.000 στρέμματα με τις 32 θέσεις μεταλλείων έχουν επιβαρύνει ανυπολόγιστα τα νερά, τα δάση, την υγεία των ανθρώπων αλλά και την οικονομική ζωή του τόπου. Σύμφωνα με τον Γιώργο Ντούμα, πορίσματα πανεπιστημίων, γεωπόνων, διαφόρων επιστημόνων κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εξηγώντας πως η βόρεια Χαλκιδική «έδωσε ό,τι μπορούσε να δώσει και κάθε καινούργια εκμετάλλευση ξεπερνάει τη φέρουσα δυνατότητα της περιοχής, δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το έργο, άρα θα καταστραφεί».

Οι κάτοικοι απευθύνθηκαν και στη νέα κυβέρνηση, η οποία προεκλογικά είχε εκφραστεί εναντίον «των επενδύσεων των χρυσοθήρων της Χαλκιδικής». Παράλληλα, σκιαγράφησαν τα σχέδιά τους για μια «καλύτερη ζωή στα Μαντεμοχώρια», όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα βρίσκεται στο 1/3 από αυτό της υπόλοιπης Χαλκιδικής.

Ανάπτυξη σημαίνει διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς
Ο Λάζαρος Τόσκας τόνισε πως «η χρόνια υποβίβαση της ποιότητας ζωής και ο σταθερός προσανατολισμός της πολιτείας να παράγει εργάτες μεταλλωρύχους από τα χωριά μας θα σταματήσει». Η πανέμορφη περιοχή, με την πλούσια ορεινή βλάστηση, θάλασσα, ιστορία, που γειτονεύει τόσο με τη γενέτειρα του Αριστοτέλη όσο και με το άγιο Όρος, «μπορεί να ζήσει διαφορετικά» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ανάπτυξη δεν σημαίνει μεγάλες τουριστικές μονάδες, αλλά να κρατήσουμε την ομορφιά και τον χαρακτήρα της περιοχής μέσα από τη γεωργία, την αλιεία και την πολιτιστική κληρονομιά και να προάγουμε τη μόρφωση των κατοίκων, που παραμένει στα χαμηλότερα επίπεδα πανελλαδικά».

Στη συνέντευξη επισημάνθηκε πως ο αγώνας των κατοίκων «άλλαξε τον τρόπο ζωής τους, φέρνοντάς τους πιο κοντά, αποτελώντας παράδειγμα και για άλλα μέρη στην Ελλάδα» | EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μεγάλο κύμα αλληλεγγύης που εκφράστηκε τόσο τοπικά όσο και πανελλαδικά, για τη σύνδεση του αγώνα τους με εξορύξεις χρυσού σε άλλες χώρες, όπως η Ρουμανία και τις επισκέψεις τους σε Βρυξέλλες και Καναδά, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία.

Παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή
Ο Λάζαρος Τόσκας υπογράμμισε πως η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων αντιλήφθηκαν «πως παλεύουμε για την ίδια μας τη ζωή. Ηδη έχουμε κερδίσει σε μεγάλο βαθμό γιατί αλλάξαμε νοοτροπία, μάθαμε να κουβεντιάζουμε, σηκωθήκαμε από τον καναπέ μας και διεκδικούμε». Και τόνισε πως «η μεγάλη καταστολή και οι διώξεις που προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους που αντιστέκονταν, αντί να μας πάει πίσω, μας θύμωσε και βγήκαμε μπροστά».

 efsyn.grBookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Άκης στις 2/05/2015 08:23:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ζητούν «τέλος» στην περαιτέρω καταστροφή της Χαλκιδικής."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες