ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:2 Φεβρουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Νέα διαδρομή για τον South Stream θέλουν οι Ρώσοι.

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.
Μετά την ακύρωση του ενεργειακού αγωγού South Stream, που θα περνούσε από την Βουλγαρία και από εκεί θα κατευθύνονταν στην κεντρική Ευρώπη τη υπαιτιότητα της βουλγαρικής κυβέρνησης, ο Ρώσος πρόεδρος όπως είναι γνωστό πρότεινε στον Ερντογάν στο πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει στην Άγκυρα, στις 1 Δεκεμβρίου, τον ενεργειακού αγωγό που θα έφτανε από την Ρωσία το τουρκικό λιμάνι της Σαμψούντας του Πόντου και από εκεί θα προωθούνταν στην ανατολική Θράκη και μέσω της Ελλάδας προς την Δύση.

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναπάντεχη για ...
πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ερμηνεύτηκε σαν αντίδραση του Βλαδιμήρ Πούτιν στην αμερικανόφιλη κυβέρνηση της Βουλγαρίας που κωλυσιεργούσε σκόπιμα στα σχέδια της υλοποίησης του πρώτου σχεδίου του South Stream.
Μάλιστα πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ακόμα και η ίδια η Βουλγαρία είχαν θορυβηθεί από τις οικονομικές συνέπειες της ακύρωσης αυτού του έργου, πουν ήταν και σαν αντίδραση στις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ρωσία ένεκα της ουκρανικής κρίσης.

Τώρα και η διαδρομή αυτή αλλάζει και όπως αναφέρουν τουρκικά δημοσιεύματα οι Ρώσοι σε συνεργασία με την Τουρκία προτείνουν τώρα μια άλλη διαδρομή για τον περιπετειώδη πλέον South Stream.

Η καινούργια αυτή διαδρομή προβλέπει και πάλι την απουσία της Βουλγαρίας για την οποία οι Ρώσοι πνέουν μένεα εξ’ αιτίας της νέας βουλγαρικής κυβέρνησης που ακολουθεί δουλικά αμερικανόφιλη πολιτική εναντίον της Ρωσίας στο ζήτημα της Ουκρανίας.
 Όπως δείχνουν οι χάρτες που παραθέτουν οι Τούρκοι, ο αγωγός προβλέπεται να ξεκινά από την Ρωσία θα διασχίζει πάλι την Μαύρη Θάλασσα και θα καταλήγει κατευθείαν στην τουρκική ανατολική Θράκη.
Από εκεί θα προχωρεί στο ελληνικό έδαφος με κατεύθυνση την Ιταλία ενώ από την ελληνική επικράτεια θα διακλαδώνεται προς τα Σκόπια, Σερβία, κεντρική Ευρώπη, ενώ άλλος ένας κλάδος θα προωθείται προς την Βοσνία, Μαυροβούνιο, μπορεί και στο Κοσσυφοπέδιο.

Την γνωστοποίηση αυτής τη νέας ρωσικής πρότασης την έκανε στον τουρκικό τύπο ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Gürkan Kumbaroğlu, σε συνεργασία με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Taner Yıldız. Η νέα αυτή πρόταση κρίθηκε ότι είναι πολύ πιο συμφέρουσα από την προηγούμενη που προέβλεπε ο αγωγός να διασχίζει την Ανατολία από τον τουρκικό Πόντο προς την Θράκη, μήκους 930 χιλιόμετρων.
Τώρα με τη νέα πρόταση υπάρχει μείωση κατά 380 χιλιόμετρα ενώ το κόστος μειώνεται κατά 10 δις δολάρια περίπου, σύμφωνα με τις τουρκικές εκτιμήσεις.
Οι δυνατότητες του αγωγού, όπως τονίζουν οι Τούρκοι, θα είναι πολύ μεγάλες και θα μεταφέρει ικανές ποσότητες φυσικού αερίου να καλύψουν και τις ανάγκες των χωρών διέλευσης.
Εκείνο φυσικά που τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα τουρκικά ΜΜΕ, είναι ότι η Τουρκία και με την νέα αυτή ρωσική πρόταση παραμένει παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο καθώς οι περισσότεροι ενεργειακοί αγωγοί της ευρύτερης περιοχής θα περνούν από το τουρκικό έδαφος.

Εδώ ας αναλογιστούμε το τι έχασε η Ελλάδα απ την ακύρωση του μεγαλεπήβολου ρωσικού σχεδίου κατασκευής του αγωγού Πύργου, (Μπουργάζ)- Αλεξανδρούπολης, όταν ήμασταν ακόμα εκτός ευρώ και στην Βουλγαρία υπήρχε άλλη κυβέρνηση που ήταν θετική στην κατασκευή αυτού του αγωγού ο οποίος ακυρώθηκε καθαρά από την αμερικανική υπονόμευση, καθώς οι Αμερικανοί δεν ήθελαν με τίποτα τότε να αυξηθεί μέσω αυτού του αγωγού η ρωσική επιρροή στην Βουλγαρία και κυρίως στην χώρα μας που θα αναβαθμίζονταν ενεργειακά ενώ η Τουρκία θα παρέμενε εκτός.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 2/02/2015 07:28:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Νέα διαδρομή για τον South Stream θέλουν οι Ρώσοι."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες