ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:17 Φεβρουαρίου 2015
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Από τις 26 Νοεμβρίου 2015 απαραίτητο το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης για την αγορά γεωργικών φαρμάκων.

Ολόκληρη η διαδικασία κατάρτισης και πιστοποίησης.

Με την ΚΥΑ 8197/90290/22-7-2013 (ΦΕΚ 1883/Β/2013) των υπουργών Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, έχει θεσπιστεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων (σε εφαρμογή της Οδηγίας 2009/128/ΕΚ).
Ένα μεγάλο μέρος της ...
ανωτέρω ΚΥΑ (τα Κεφάλαια Ι και ΙΙ) αφορούν το σύστημα κατάρτισης στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων και τη χορήγηση του σχετικού πιστοποιητικού. Σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΚΥΑ όλοι οι επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να κατέχουν το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης από τις 26 Νοεμβρίου 2015 και μετά, προκειμένου να προμηθεύονται νόμιμα τα γεωργικά φάρμακα.

Να θυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι η έννοια του "επαγγελματία χρήστη γεωργικών φαρμάκων" δεν ταυτίζεται απαραίτητα με τον "κατά κύριο επάγγελμα αγρότη". Επαγγελματίας χρήστης γεωργικών φαρμάκων είναι αυτός που παράγει αγροτικά προϊόντα με σκοπό την πώληση σε τρίτους, ακόμα και αν έχει άλλο κύριο επάγγελμα.Διαδικασία κατάρτισης: Η κατάρτιση στην ορθολογική χρήση των γ.φ. γίνεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς κατάρτισης οι οποίοι έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και στελέχωση για το σκοπό αυτό.

Οι δημόσιοι φορείς κατάρτισης είναι:
α) Ο ΕΛ.Γ.Ο. "ΔΗΜΗΤΡΑ"
β) Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
γ)Το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και
δ) Οποιοσδήποτε άλλος δημόσιος φορέας μπορεί να παράσχει στους καταρτιζόμενους το συγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών.

Οι ιδιωτικοί φορείς κατάρτισης είναι:
α) Οι αναγνωρισμένοι φορείς δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης ενηλίκων και
β) Τα πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Οι φορείς κατάρτισης, εκτός από την υλικοτεχνική υποδομή θα πρέπει να είναι στελεχωμένοι και με το κατάλληλο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Διαδικασία χορήγησης πιστοποιητικού:
Το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αποκτάται με τη συμμετοχή του ενδιαφερόμενου σε εξετάσεις, στα ειδικά για το σκοπό αυτό εξεταστικά κέντρα. Η παρακολούθηση προγράμματος κατάρτισης δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις εξετάσεις. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος να επιλέξει να διαβάσει μόνος του ή να δοκιμάσει τις γνώσεις του στην ειδική δοκιμαστική εφαρμογή (DEMO) του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην ηλεκτρονική διεύθυνση ppp-usercert.minagric.gr
 Επομένως η συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης δεν παρέχει αυτομάτως στον ενδιαφερόμενο και πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις ο ενδιαφερόμενος καταβάλλει παράβολο στο ΥΠ.Α.Α.Τ. το οποίο αρχικά είχε οριστεί στο ύψος των εκατό (100) ευρώ.
Με πρόσφατη όμως (2-1-2015) τροποποιητική ΚΥΑ το παράβολο ορίστηκε ως εξής:
α) 25 ευρώ για την περίοδο μέχρι 31 Μαρτίου 2015
β) 50 ευρώ για την περίοδο από 1 Απριλίου έως 31 Αυγούστου 2015 και
γ) 100 ευρώ από την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και μετά.

Οι εξετάσεις διεξάγονται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του ΥΠ.Α.Α.Τ. όπου ο ενδιαφερόμενος καλείται να απαντήσει σε πενήντα (50) ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής μέσα σε ορισμένο χρόνο. Για τη χορήγηση του πιστοποιητικού ο ενδιαφερόμενος πρέπει να απαντήσει σωστά σε τουλάχιστον τριάντα πέντε (35) ερωτήσεις.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης οι ενδιαφερόμενοι ενημερώνονται άμεσα για τον αριθμό των ερωτήσεων που απάντησαν σωστά και για τη χορήγηση ή μη του πιστοποιητικού.

Στη σελίδα αυτή μπορεί κανείς να δει όλο το υλικό που έχει αναρτήσει το ΥΠ.Α.Α.Τ. σχετικά με το θέμα της κατάρτισης και της χορήγησης του πιστοποιητικού.

Ενδεικτικά παραθέτουμε έγγραφα  που αφορούν:

Τους φορείς κατάρτισης


Τα εξεταστικά κέντρα


Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με την κατάρτιση και την πιστοποίηση γνώσεων στην ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων


Να σημειώσουμε πάντως ότι ο χρόνος μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2015 είναι λίγος, οι αγρότες (επαγγελματίες χρήστες) που οφείλουν να πιστοποιηθούν πάρα πολλοί, και δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά για το πόσοι τελικά θα προλάβουν να πιστοποιηθούν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία...

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 2/17/2015 08:34:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Από τις 26 Νοεμβρίου 2015 απαραίτητο το πιστοποιητικό ορθολογικής χρήσης για την αγορά γεωργικών φαρμάκων. "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες