ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Μαρτίου 2015
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Καταστροφή στην Μονή του Αγίου Νικάνορα από πτώση βράχου.

Ρεπορτάζ Τρύφωνας Τιπούρτης.
Κάμερα Παπαχαρίσης Βασίλης.
Καταστροφή επέστη το κελί στο Μοναστήρι του Οσίου Νικάνορα, του ομώνυμου χωριού 15 χλμ μετά την Κόνιτσα, έπειτα από αποκόλληση βράχου. Ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε ανθρώπινη παρουσία και έτσι δεν είχαμε τραγωδία.

Το κελί που χρησιμοποιούνταν και ως ξενώνας για τους πιστούς ήταν οργανωμένο εφόσον υπήρχαν κρεβάτια, ντουλάπα, τζάκι και...
τραπεζαρία.
Πριν από λίγο καιρό η εκκλησιαστική επιτροπή είχε  κάνει έγγραφο στο Δήμο και στην Περιφέρεια για το πρόβλημα που ήταν ορατό.

Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παπασπύρου είχε έρθει και αυτός σε επικοινωνία με υπηρεσίες και τεχνικούς της Περιφέρειας, οι οποίοι πριν από περίπου δύο εβδομάδες είχαν μεταβεί στο σημείο για πραγματογνωμοσύνη.
 Ωστόσο η απάντηση που δόθηκε στον Δήμαρχο της Κόνιτσας ήταν πως οι υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι αναρμόδιες για το θέμα και δεν μπορούν να επιληφθούν εφόσον χρειάζεται έλεγχος και γνωμάτευση από γεωλόγους.

Να τονίσω πως παρ' όλα αυτά η Περιφέρεια ήταν πρόθυμη σε όποιου είδους συνεργασία με τον Δήμο της Κόνιτσας προς επίλυση του προβλήματος. Προσπάθειες επικοινωνίας του Δημάρχου με τον διευθυντή του ΙΓΜΕ για συντόμευση των διαδικασιών υπήρξαν άκαρπες, εφόσον ο δεύτερος λείπει εκτός Ελλάδος.

Τα γεγονότα δυστυχώς όπως μπορείτε να δείτε πρόλαβαν οποιαδήποτε κινητοποίηση και πλέον τίθεται θέμα το κατά πόσο μπορεί να κινδυνεύει η ίδια η εκκλησία.

Η Μονή του Οσίου Νικάνορα έχει ιστορία 200 χρόνων.
Το 1815 στο χωριό Νικάνορα, που τότε λεγόταν Κορτίνιστα, αλλά και στη γύρω περιοχή είχε πέσει χολέρα και την περιοχή δεν την πλησίαζε κάνεις εκτός από έναν βοσκό.

Ένα βράδυ καθώς κοιμόταν ο βοσκός παρουσιάστηκε στον ύπνο του ο Άγιος και του είπε να πάει στο χωριό Κορτίνιστα και να πει στους κατοίκους να κτίσουν μια εκκλησία σε συγκεκριμένο σημείο.
Το πρωί ο βοσκός ξέχασε τι του είπε ο Άγιος στον ύπνο του και έτσι δεν πήγε.
Το επόμενο βράδυ έγινε ξανά το ίδιο με τον Άγιο Νικάνορα, αλλά την άλλη μέρα ο βοσκός και πάλι ξέχασε τι του είχε πει ο Άγιος.


Το τρίτο βράδυ για συνεχόμενη φορά παρουσιάζετε και πάλι ο Άγιος λέει στον βοσκό για ακόμη μία φορά το θέλημα του και για να μην ξανά ξεχάσει του ρίχνει μια με το μπαστούνι του στο μέτωπο και του αφήνει σημάδι .

Έτσι την επόμενη μέρα πήγε στους χωριανούς και τους έδειξε το σημείο που κατά το θέλημα του αγίου θα κτιζόταν η εκκλησία. Λέγεται πως σε εκείνο το σημείο υπήρχε σχεδιασμένη η εκκλησία από τον ιστό μίας αράχνης .

Η Κορτινιτσιώτες πήγανε στα Γρεβενά στο μοναστήρι όπου έζησε ο Άγιος και έφεραν την Κάρα και τμήμα από τα λείψανα του.

Έπειτα από αυτό η χολέρα έφυγε από όλα το μέρος και έτσι προς τιμή αλλά και θέληση του Αγίου χτίστηκε η εκκλησία του Αγίου Νικάνορα , αλλά δώσανε και το όνομα Νικάνορα στο χωριό.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 3/30/2015 10:50:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , , , .

0 σχόλια for "Καταστροφή στην Μονή του Αγίου Νικάνορα από πτώση βράχου. "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες