ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:30 Μαρτίου 2015
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Τι σημαίνει για τη Ρωσία μια ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη.

Αλεξέι Λοσάν, RBTH
Σε αναθεώρηση των συμβάσεων φυσικού αερίου με τη ρωσική εταιρία-κολοσσό Gazprom θα οδηγήσει η σύσταση μιας ενεργειακής ένωσης στην ΕΕ. Ρώσοι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών του αερίου σε κάποιες χώρες.

Η δημιουργία μιας ενεργειακής συμμαχίας στην Ευρώπη, σημαίνει την αναθεώρηση των ...
συμβολαίων για το φυσικό αέριο με τη μεγαλύτερη ρωσική εταιρία Gazprom, προειδοποιούν ρώσοι ειδικοί. Νωρίτερα, οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ, στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, ενέκριναν την προτεινόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ιδέα για τη συγκρότηση μιας ενεργειακής ένωσης. Μέσω αυτής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να επηρεάζει άμεσα τις εμπορικές συμφωνίες προμήθειας φυσικού αερίου, μεταξύ αυτών και τα συμβόλαια της Gazprom.

Όπως αναφέρει ο Ιβάν Καπιτόνοφ, καθηγητής της έδρας κρατικής ρύθμισης της οικονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, «η δημιουργία μιας ενιαίας ενεργειακής αγοράς είναι μια προσπάθεια των χωρών της ΕΕ να αποτελέσουν έναν ενιαίο αγοραστή και να λαμβάνονται όμοιες συμβατικές προτάσεις». Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι χώρες της ΕΕ θα βγουν κερδισμένες από τις προτάσεις, διότι στην Ευρώπη άλλες χώρες αγοράζουν το φυσικό αέριο φτηνότερα και άλλες ακριβότερα.

Η ουσία της συμφωνίας
Στη νέα συμφωνία, ένα ολόκληρο κεφάλαιο αναφέρεται στην αύξηση της διαφάνειας στην αγορά φυσικού αερίου. Για το σκοπό αυτό, προγραμματίζεται να καθιερωθεί ένας μηχανισμός ελέγχου των διακρατικών συμφωνιών, τις οποίες κάποια χώρα μέλος της ΕΕ συνάπτει με κράτος μη μέλος της ΕΕ, για παράδειγμα με τη Ρωσία. Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαίοι καταναλωτές συμφωνούσαν με τους προμηθευτές ξεχωριστά ο καθένας και οι όροι του εμπορικού συμβολαίου ήταν αυστηρά απόρρητοι. Με τους νέους κανόνες οι Βρυξέλλες θα μπορούν να ελέγχουν τις διακρατικές συμφωνίες και να εισηγούνται αλλαγές σε αυτές. Σύμφωνα με τον αναλυτή της επενδυτικής εταιρίας UFS IC, Αλεξέι Κοζλόφ, η ΕΕ μπορεί να μειώσει έως ένα όριο την κατανάλωση ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά το ζήτημα προσκρούει στο σύστημα μεταφοράς του αερίου.

Εναλλακτικοί προμηθευτές
Ο Αντρέι Χεστάνοφ, καθηγητής της σχολής οικονομικών και τραπεζικού τομέα της Ρωσικής Ακαδημίας Εθνικής Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, αναφέρει ότι «η ίδια η τοπολογία του δικτύου αγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δεν επιτρέπει την παραίτηση από το ρωσικό αέριο, τουλάχιστον ως το 2017-2018, καθώς απουσιάζουν τόσο οι εναλλακτικοί προμηθευτές, όσο και οι υποδομές». Σύμφωνα με τον ίδιο, η αναζήτηση εναλλακτικών προμηθευτών και η δημιουργία υποδομών θα απαιτήσουν χρόνο και σημαντικά έξοδα. Ο ειδικός της επενδυτικής εταιρίας Finam Management, Ντμίτρι Μπαράνοφ, λεει ότι «το τελευταίο διάστημα, η ΕΕ διεξάγει συνομιλίες με διάφορες χώρες οι οποίες μπορούν να γίνουν προμηθευτές πετρελαίου και αερίου. Πρόκειται για χώρες της Μέσης Ανατολής, της Βορείου Αφρικής, του Περσικού, της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς τις ΗΠΑ και τον Καναδά». Όπως αναφέρει, «προς το παρόν δεν συζητείται η υπογραφή κάποιων μεγάλων συμβολαίων, εξετάζεται όμως το ενδεχόμενο μελλοντικών προμηθειών».

Πηγή φωτό: Reuters


Αύξηση των προμηθειών
Νωρίτερα, τον φετινό Μάρτιο, η Gazprom αύξησε σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τη διαμετακόμιση υδρογονανθράκων μέσω του ουκρανικού εδάφους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ρωσική εταιρία προσπαθεί κατ’ αυτό τον τρόπο να διασφαλίσει την προτίμηση των ευρωπαίων καταναλωτών οι οποίοι έχουν χαράξει πολιτική διαφοροποίησης των προμηθειών. Γεγονός είναι, ότι η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυξήθηκε κατά σχεδόν 40%. Περίπου το 70% του επιπρόσθετου αερίου πήγε στην Ιταλία και το υπόλοιπο στη νότια Γερμανία. Επίσης, η Gazprom σχεδόν διπλασίασε τη διοχέτευση αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream, ο οποίος περνά κάτω από τη Βαλτική θάλασσα. Το επιπλέον αέριο διανεμήθηκε περίπου ισομερώς ανάμεσα στη Γερμανία και τις χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Στην Κίνα
Για τη Gazprom οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να αποτελούν τους κύριους αγοραστές φυσικού αερίου. Αν και, όπως πληροφορήθηκε η RBTH από την υπηρεσία Τύπου της εταιρίας, αυτή εργάζεται δραστήρια για τη χορήγηση σημαντικών ποσοτήτων ρωσικού αερίου μέσω των αγωγών, στην αγορά της Ασίας και του Ειρηνικού. Κατά κύριο λόγο, οργανώνεται η χορήγηση αερίου από τη Ρωσία προς την Κίνα. Επίσης, το 2014 η Gazprom πώλησε στους καταναλωτές της Ασίας 4,5 δις. κυβ. μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 Η σύγχρονη Ρωσία
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 3/30/2015 10:34:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Τι σημαίνει για τη Ρωσία μια ενεργειακή ένωση στην Ευρώπη."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες