ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:19 Μαρτίου 2015
Αναρτήθηκε από Unknown

Η τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη για το σχέδιο νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση.

Μερόπη Τζούφη: “Tο νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση αποτελεί το αρχικό βήμα για την ανακούφιση των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας”.

Η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη στην πρώτη της ομιλία στο Κοινοβούλιο, τοποθετήθηκε επί του σχεδίου νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση, την οργάνωση της Κυβέρνησης και των ...
Κυβερνητικών Οργάνων. Τόνισε πως η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας, ενώ έδωσε έμφαση στην Ήπειρο και το νομό Ιωαννίνων που αποτελεί μία από τις φτωχότερες περιοχές της Ελλάδας. Άσκησε κριτική στην προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας σχετικά με τη μείωση των προϋπολογισμών στα Νοσοκομεία καθώς και την κατεδάφιση της ήδη κακοπαθημένης πρωτοβάθμιας περίθαλψης (ΙΚΑ).

Στη συνέχεια ανέπτυξε μια σειρά από στοιχεία που συνέβαλλαν στη επιδείνωση των υγειονομικών και δημογραφικών δεικτών κατά τη διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας και είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση των θανάτων των νεογνών κατά 43%, τις γεννήσεις λιποβαρών νεογνών λόγω του υποσιτισμού, της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας και του αποκλεισμού των μητέρων από τις ιατρικές υπηρεσίες. Επίσης ανέφερε πως οι θάνατοι των ηλικιωμένων αυξήθηκαν δραματικά, τα μολυσματικά νοσήματα εξαπλώθηκαν, ενώ η Ελλάδα είχε το 2014 τους περισσότερους νεκρούς λόγω γρίπης σε σχέση με τον πληθυσμό της. Αναφέρθηκε επίσης στη παιδική φτώχεια, στον τερματισμό των προγραμμάτων εμβολιασμού για τα ανασφάλιστα παιδιά και στην αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας λόγω της στροφής σε ανθυγιεινές τροφές χαμηλού κόστους.

Επιπρόσθετα, ανέπτυξε τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου που έχει ως στόχο να αποτελέσει το πρώτο ανάχωμα στη μάχη ενάντια στη λαίλαπα της Ανθρωπιστικής Κρίσης, φιλοδοξώντας να καλύψει τις ανάγκες 150.000 νοικοκυριών με βάση όχι μόνο το χαμηλό εισόδημα αλλά και την κοινωνική ευαλωτότητα. Υπογράμμισε πως θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια που θα αφορούν την υγειονομική περίθαλψη και τις μετακινήσεις, ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί και να εξασφαλιστεί η ένταξη στην εργασία των ατόμων που θα ωφελούνται από αυτές τις δράσεις.

Κλείνοντας, επισήμανε πως για την επίτευξη των παραπάνω απαιτείται η συνεργασία των φορέων του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και των εθελοντικών οργανισμών. Επίσης, οι δράσεις αυτές μπορούν να συντονιστούν σε επίπεδο Δήμων και Περιφέρειας, ενώ το Υπουργείο θα έχει συντονιστικό ρόλο, ώστε να διασφαλιστεί η σίτιση και η παροχή αγαθών σε όσους το έχουν ανάγκη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση από τα πρακτικά της Βουλής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η πρώτη μου ομιλία στο Κοινοβούλιο. Θα μπορούσα, ουσιαστικά, να μην μιλήσω, γιατί έχουν ειπωθεί τα περισσότερα πράγματα από εξαιρετικούς συναδέλφους. Θα μου επιτρέψετε, όμως, να έχω μία μικρή συμβολή, ελπίζοντας ότι θα προσθέσω κάποια πράγματα αλλά από την άλλη μεριά για να αντιπροσωπεύσω και τους συναδέλφους από μία από τις Περιφέρειες που θεωρούνται οι φτωχότερες της Ελλάδας και που είναι η Ήπειρος και ειδικά ο Νομός Ιωαννίνων. Όλοι είπαν ότι αυτό το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση είναι μόνο το πρώτο βήμα για την άμεση ανακούφιση των οικογενειών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες διαβίωση. Ειπώθηκε με πολλούς τρόπους ότι η Ελλάδα είναι στη χειρότερη θέση όσον αφορά τον κίνδυνο φτώχειας και μάλιστα συγκαταλέγεται στην ομάδα των χωρών με την μεγαλύτερη φτώχεια, ενώ επιπρόσθετα η χώρα παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη μείωση των κοινωνικών δαπανών στην Ευρωζώνη ως αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας των τελευταίων έξι χρόνων.

Θα μου επιτρέψετε, κύριοι συνάδελφοι, απόντος του κυρίου Γεωργιάδη, να πω ότι ακούγεται ως ανέκδοτο να μας εγκαλεί ο κύριος Γεωργιάδης, που ουσιαστικά ήταν απών από τη σημερινή διαδικασία της διαβούλευσης για μειωμένους προϋπολογισμούς στα νοσοκομεία που τους σχεδίασε και τους υπέγραψε ο ίδιος για να παραγάγει το πρωτόγεννές πλεόνασμα και επίσης εκείνος που έβαλε την υπογραφή του για να κατεδαφιστεί η υπάρχουσα κακοπαθημένη πρωτοβάθμια περίθαλψη, δηλαδή τα ΙΚΑ σε μία περίοδο που τα είχε περισσότερο ανάγκη ο πληθυσμός της πατρίδας μας.

Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να πω μερικά επιπρόσθετα στοιχεία για να αναδείξω πέρα των αριθμών τον ανθυγιεινό χαρακτήρα του προηγούμενου προγράμματος δημοσιονομικής πειθαρχίας που με θρησκευτική προσήλωση υλοποίησε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ, παραθέτοντας κάποια στοιχεία επιπρόσθετα δραματικής επιδείνωσης όλων των υγειονομικών και δημογραφικών δεικτών αφού ραγδαία επιδεινώθηκαν όλοι οι βασικοί κοινωνικοί προσδιοριστές της υγείας όπως είναι η εργασία, το εισόδημα, η διατροφή κ.λπ..

Πιο συγκεκριμένα, με στοιχεία που αφορούν όχι τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι των νεογνών αυξήθηκαν κατά 43%, οι γεννήσεις σε λιποβαρών νεογνών αυξήθηκαν κατά 20% ως αποτέλεσμα του υποσιτισμού, της μείωσης των εισοδημάτων, της ανεργίας και πιθανώς του αποκλεισμού των μητέρων πριν την γέννα από τις ιατρικές υπηρεσίες. Οι θάνατοι ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις. Οι θάνατοι των ηλικιωμένων αυξήθηκαν δραματικά. Είχαμε περαιτέρω εξάπλωση των μολυσματικών νοσημάτων ή νοσημάτων που επανεμφανίστηκαν ακριβώς διότι δεν χρηματοδοτήθηκαν όπως για παράδειγμα η ελονοσία, οι ψεκασμοί ενώ η Ελλάδα είχε το 2014 τους περισσότερους νεκρούς από τη γρίπη σε σχέση με τον πληθυσμό της, διότι δε βρέθηκε να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο δαπάνης τον 6 ευρώ και δε στάλθηκε στις μονάδες του ΕΟΠΥΥ διότι περικόπηκαν οι δαπάνες, δεν υπήρξε πολιτική ευαισθητοποίηση του κόσμου παρά τις προειδοποιήσεις του ΙΣΑ και τερματίστηκαν τα κρατικά προγράμματα εμβολιασμού για τα ανασφάλιστα παιδιά.

Επιπρόσθετο σημαντικό στοιχείο που ειπώθηκε από πολλούς είναι περαιτέρω αύξηση της παιδικής φτώχειας. Πού οδηγεί αυτό; Αρχικά και γι’ αυτό δεν ειπώθηκε είναι στη δραματική έξαρση της παχυσαρκίας όπου η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια με μακροπρόθεσμα δραματικές υγειονομικές επιπτώσεις αφού μισό εκατομμύριο παιδία που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας στρέφονται προς τις ανθυγιεινές τροφές λόγου του χαμηλού τους κόστους, φαινόμενο διαδεδομένο και καταγεγραμμένο σε διεθνείς μελέτες σε χώρες που μαστίζονται από οικονομικές κρίσεις.

Επιπρόσθετα υπάρχει και αυτό αναδείχθηκε το φαινόμενο του υποσιτισμού αυτών ακριβώς των οικογενειών που έρχεται να αντιμετωπίσει σε πρώτη φάση το παρόν νομοσχέδιο και, ήδη, αναφέρθηκαν τα νούμερα. Υπάρχει πρόγραμμα που καλύπτει μόνο 50.000 μαθητές ενώ οι αιτήσεις αφορούν 145.000 μαθητές. Άρα, το προτεινόμενο σχέδιο νόμου είναι ακριβώς αυτό το πρώτο ανάχωμα στη μάχη ενάντια στη λαίλαπα της ανθρωπιστική κρίσης και απευθύνεται σε εκείνες τις κατηγορίες πληθυσμού της ακραίας φτώχειας που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Φιλοδοξεί να καλύψει 150.000 νοικοκυριά. Βεβαίως πολύ λιγότερα από αυτά που έχουν ανάγκη και ακόμη και από τα δικά μας υπεσχημένα, που, όμως, το κριτήριο θα είναι όχι μόνο το χαμηλό εισόδημα αλλά και η κοινωνική ευαλωτότητα και αυτό θα αφορά μόνο την πρώτη φάση, διότι θα γίνει προσπάθεια αυτό να επεκταθεί και περαιτέρω. Φυσικά, ήδη, θα ακολουθήσουν και άλλα νομοσχέδια για πολύ σημαντικές ανάγκες όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη και οι μετακινήσεις. Ένα πρωτότυπο στοιχείο που δεν αναδείχθηκε είναι ο χαρακτήρας των προτεινομένων μέτρων ειδικά για τη σίτιση με τη χορήγηση αυτής της κάρτας που είπαμε ότι μπορεί να εξαργυρώνεται σε αγορές από κατάλογο συνεργαζομένων παρόχων ειδών σίτισης με barcode αποκλειστικά για τρόφιμα.

Αυτό μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηστή διαχείριση εκ μέρους των γονέων του ποσού αυτού αποκλειστικά για τη διατροφή τη δική τους και των παιδιών τους δε αντίθεση με τη χορήγηση εφάπαξ ποσού χρημάτων. Βεβαίως αυτό το επίδομα δεν αφορά τα κοινωνικά παντοπωλεία και έτσι επεκτείνει την αρωγή στη σίτιση των οικογενειών στην ελεύθερη αγορά. Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να επιδοθούν στο πλαίσιο της συνολικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης αφού έχει ειπωθεί με πολλούς τρόπους ότι θα συνυπολογιστούν και θα αξιοποιηθούν τα υφιστάμενα προγράμματα και όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία ενώ θα πρέπει να επιδιωχθεί και να εξασφαλιστεί η ένταξη στην εργασία των ατόμων που θα ωφελούνται από αυτές τις δράσεις και, βεβαίως, απαντάω και εγώ, όπως απαντήθηκε και από τους Εισηγητές, θα πρέπει να συνεργαστούν οι φορείς του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα, της Εκκλησίας, των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων αλλά και των εθελοντικών οργανισμών προτάσσοντας το αξίωμα της συνολικής και αλληλέγγυας ευθύνης για την καταπολέμηση των φαινομένων της φτώχειας και του αποκλεισμού από την ελληνική κοινωνία.

Σε μία τελευταία συμβολή, νομίζω ότι αυτές οι δομές μπορούν να συντονιστούν κατά τη γνώμη μου σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων, αφού υπάρχουν αυτές οι καταγραφές και το Υπουργείο να έχει συντονιστικό ρόλο για να διασφαλιστεί η προστιθέμενη αξία και η συνέργεια όλων αυτών των παρεμβάσεων, να μην υπάρχουν επικαλύψεις ωφελουμένων για να διασφαλιστεί η σίτιση, η στέγαση η παροχή αγαθών σε όλους όσους το έχουν ανάγκη, στους φτωχούς και καταφρονημένους που μας έστειλαν εδώ να τους αντιπροσωπεύουμε και που με υπομονή, σωφροσύνη αλλά και λογισμό θα μας κρίνουν καθημερινά αν θα τα καταφέρουμε τελικά να ανταποκριθούμε στις ανάγκες και τις προσδοκίες τους.

Σας ευχαριστώ.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 3/19/2015 09:26:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Η τοποθέτηση της Μερόπης Τζούφη για το σχέδιο νόμου για την Ανθρωπιστική Κρίση."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες