ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:20 Απριλίου 2015
Αναρτήθηκε από xristos.konitsa

Αγάπη μου, συρρίκνωσα το Δημόσιο...

Του Νίκου Νυφούδη*.
Μια από τις ιστορίες που θυμάμαι αναλλοίωτα από το Λονδίνο και το The Life Goddess, είναι η τρίτη μέρα λειτουργίας μας. Αξέχαστη. Καταφέραμε, μέσα σε τρεις μόλις μέρες -Έλληνες γαρ- να τραβήξουμε το ενδιαφέρον ενός εκ των «επιθεωρητών κάδων» της περιοχής του Camden. Εν αγνοία μας, βέβαια.

Η περιοχή αρμοδιότητας του επιθεωρητή που μας επισκέφτηκε ήταν οι εξής δύο δρόμοι: Tottenham Court Road και...
Store street. Σαν να λέμε Πατριάρχου Ιωακείμ και Σκουφά. Η απόλυτη εξειδίκευση, με σκοπό την αποτελεσματικότητα. Ο Επιθεωρητής κάδων, λοιπόν, ήταν ένας εκ των λίγων δημοτικών υπαλλήλων καθαριότητας, διότι το βασικό αντικείμενο της αποκομιδή των σκουπιδιών και της ανακύκλωσης δίνεται σε ιδιώτες. Απλό και κατανοητό: κρατούν τη σοβαρή δουλειά εντός και δίνουν τη «βρώμικη» να τη διαχειριστούν οι άλλοι, τους οποίους, όμως, ελέγχουν αυστηρά. Πρώτα ο πολίτης και στη συνέχεια ο δημοτικός μηχανισμός.

Ήταν, θυμάμαι, Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013. Το Σαββατοκύριακο χιόνιζε ασταμάτητα. Είχε παραλύσει το Λονδίνο. Έκανα σκέψεις ότι αυτές οι βιβλικές καιρικές συνθήκες ή προμηνύουν μεγάλη επιτυχία ή μεγάλη καταστροφή. Ο πιο βαρύς χειμώνας των τελευταίων 30 χρόνων, λέγανε.

Μόλις τρεις ημέρες λειτουργίας, λοιπόν, και ενώ είμαι στο ταμείο, μπαίνει ένας κύριος δείχνοντάς μου μία ταυτότητα. Μου θύμισε αστυνομική αλλά μου συστήθηκε ως επιθεωρητής κάδων. Συγκρατήθηκα λίγο να μη γελάσω. Τόσο από τον τίτλο, όσο και την επισημότητα του σήματος. Ξένη χώρα, άλλα ήθη και έθιμα, σκέφτηκα. Είχα βεβαίως στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ίσως κάτι να μην κάναμε καλά. Όλα αυτά με έκαναν να αντιμετωπίσω το περιστατικό με μεγάλη σοβαρότητα εξαρχής.

Ανοίγοντας μια παρένθεση στην περιγραφή της ιστορίας, πρέπει να μοιραστώ πως είχε καθυστερήσει πολύ η κατασκευή του καταστήματος. Ο κατασκευαστικός γολγοθάς της Μεγάλης Βρετανίας, κάλλιστα θα μπορούσε να είναι ανέκδοτο, για να λένε οι δικοί μας οικοδόμοι όταν κάνουν διάλειμμα. Με τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση αναγκαστήκαμε να ανοίξουμε σχετικά βιαστικά ώστε να μη χάσουμε ακόμα ένα Σαββατοκύριακο λειτουργίας.

Ανοίξαμε λοιπόν, τις πόρτες μας ημέρα Παρασκευή με πολύ κρύο. Κλείσαμε το βράδυ, πετάξαμε τα σκουπίδια στον πιο κοντινό κάδο, όλα μια χαρά. Το Σάββατο το ίδιο, όπως και την Κυριακή. Έλα μου ντε, που κάτι δεν μου καθότανε καλά. Είχα ακούσει τόσες ιστορίες για τα δημοτικά πρόστιμα αναφορικά με τα σκουπίδια, που μου φαινόταν πολύ καλό για να είναι αληθινό να υπάρχουν δίπλα ακριβώς στο παντοπωλείο 3 κάδοι, σχετικά άδειοι κάθε μέρα. Αποφασίζω, λοιπόν, στις 3 τα ξημερώματα του Σαββάτου να μπω στην ιστοσελίδα του Camden. Επέλεξα να διαβάσω το κομμάτι της καθαριότητας και για καλή μου τύχη έκανα αίτηση να μας ενημερώσουν με επίσκεψη στο μαγαζί.

Επιστρέφοντας στο ουσιαστικό περιστατικό, με ενημέρωσε με την επίσκεψή του ο Επιθεωρητής κάδων, ότι είχανε πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο πολλές καταγγελίες από τους γείτονες, πωςπαρουσιάστηκε ασυνήθιστη κίνηση στους κάδους τις τελευταίες ημέρες. Αποτέλεσμα αυτών των καταγγελιών, ήταν να κάνει «έρευνα» ο ίδιος καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως οι σακούλες που δεν έπρεπε να είναι μέσα στον κάδο ήταν οι δικές μας. Ορίστε, μου κάνει, και μου δίνει μια ολόκληρη σακούλα αποδείξεων του Σαββατοκύριακου. Έχω μείνει άφωνος. Τολμώ να ψελλίσω «πώς βρήκατε τις αποδείξεις;» και μου απαντά, ότι έπειτα από τις καταγγελίες είχε την υποχρέωση να ανοίξει όλες τις μαύρες σακούλες των κάδων να μελετήσει τα σκουπίδια, και να φτάσει σ' αυτό το συμπέρασμα. Investigation κανονικό, που λένε και στο χωριό μου!

Γιατί το κάνατε αυτό, με ρωτά; αγνοώντας ότι ανοίξαμε πριν τρεις μέρες. Δεν γνωρίζατε ότι αυτή η παράβαση του νόμου επισύρει πρόστιμο 5.000 λιρών; Ξεροκατάπια. Του εξήγησα πολύ φιλικά, ότι έχω κάνει την αίτηση ενημέρωσης στην ιστοσελίδα του Δήμου και η συζήτηση έληξε με μια απλή σύσταση και την υπογραφή του συμβολαίου αποκομιδής των σκουπιδιών με τον Δήμο. Θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει το ίδιο και με τις άλλες 2 εταιρείες που κάνουν την ίδια δουλειά στην περιοχή. Τόσο απλά.

Αφού έληξε φυσικά το περιστατικό και κατάφερα να επανακτήσω το χιούμορ μου, περιέγραψα του Επιθεωρητή -ήμουν ήδη Δημοτικός Σύμβουλος στον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη- πως αν είχα καταφέρει να εκλεγώ Δήμαρχος και αποφάσιζε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι οι άνθρωποι της καθαριότητας του Δήμου θα ανοίγουν σακούλες σκουπιδιών σε παρόμοιες περιπτώσεις, τότε, το μόνο που θα είχα καταφέρει θα ήταν να τους οδηγήσω σε μακροχρόνια απεργία, να με καταγγείλει το ΠΑΜΕ, πιθανότατα να με επιπλήξει και η Περιφέρεια, ίσως και ο Υπουργός, και από το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής ως ο απάνθρωπος Δήμαρχος να οδηγούμουν σε παραίτηση για να μπορώ να κυκλοφορώ χωρίς κίνδυνο από τους προπηλακισμούς των δυσαρεστημένων υπαλλήλων.

Απλά πράγματα. Μεγάλες αλήθειες. Ας σκεφτούμε όλοι τούτες τις δύσκολες μέρες που περνάει η δική μας χώρα, πώς τη θέλουμε την επαύριο. Αυτό ίσως μας βοηθήσει να δούμε τα πράγματα αλλιώς...Το άρθρο του Νίκου Νυφούδη δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα PROTAGON.GR


*Ο Νίκος Νυφούδης είναι οικονομολόγος και δημιουργός του The Life Goddess στο Λονδίνο.
Ασχολείται ενεργά με την πολιτική και με το Ποτάμι.Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από xristos.konitsa στις 4/20/2015 08:43:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Αγάπη μου, συρρίκνωσα το Δημόσιο..."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες