ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:27 Απριλίου 2015
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Η διαγραφή των χρεών από την Τράπεζα Πειραιώς... και άλλες ιστορίες για αγρίους...

Του Τρύφωνα Τιπούρτη ( απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή, δείτε το βίντεο).
Ένα ΜΈΓΑ θέμα που τις τελευταίες ημέρες επισκιάστηκε από την επικαιρότητα του Eurogroup και των συναντήσεων κορυφής.

Ένα θέμα που έχει να κάνει με τα κόκκινα χρέη των πολιτών προς τις τράπεζες και δημοσιεύθηκε σε πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ και έντυπες εφημερίδες, χωρίς ωστόσο να αναλυθεί η ουσία του .
Θα ξεκινήσω με μία είδηση που είχε ως πρώτο τίτλο "το...
Χωνί"  και στην ηλεκτρονική του σελίδα, όπου αναφέρεται πως οφειλέτης πέτυχε την 100% διαγραφή των χρεών του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έγινε δεκτή από το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση οφειλέτη για ένταξή του, στο νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Με βάση τα περιουσιακά και οικονομικά του στοιχεία, αλλά και τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, προέβη σε πλήρη απαλλαγή από το 100% των χρεών του και όρισε μηδενικές καταβολές για πέντε έτη, ώστε μετά την πάροδο της οποίας να επέλθει η κατά νόμο οριστική απαλλαγή του από αυτές.

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, με την υπ' αριθ. 1406/2015 απόφασή του, με πνεύμα ερμηνείας του νόμου υπέρ των καταναλωτών, έκρινε στην πράξη περιπτώσεις οφειλετών με μηδενικά εισοδήματα που καθιστούν σαφώς αδύνατη την κάλυψη οποιασδήποτε στοιχειώδους βιοτικής ανάγκης τους, πόσο μάλλον την πληρωμή των οφειλών τους προς τους πιστωτές τους.

Ο οφειλέτης λόγω της ρευστότητας του εργασιακού του περιβάλλοντος προχώρησε στη λήψη και χρήση πιστωτικών καρτών για την κάλυψη των υποχρεώσεών του.
Το 2010 εμφάνισε σοβαρό πρόβλημα υγείας οπότε και αναγκάστηκε να διακόψει την εργασία του λόγω των συμπτωμάτων της ασθένειας του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του.
Το σύνολο των οφειλών του κατά το χρόνο συζήτησης της αιτήσεως του, ανερχόταν στο ποσό των 71.047,22 €, απαιτήσεις οποίες δεν ήταν εμπραγμάτως εξασφαλισμένες αφού ο οφειλέτης δεν είχε κινητή ή ακίνητη περιουσία.

Το δικαστήριο εφάρμοσε τη διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 8 του Νόμου 3869/2010, σύμφωνα με την οποία μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις οφειλετών, οι οποίοι εξαιτίας εξαιρετικών περιστάσεων, όπως χρόνια ανεργία χωρίς υπαιτιότητα του οφειλέτη, σοβαρά προβλήματα υγείας, ανεπαρκές εισόδημα για την κάλυψη στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του οφειλέτη, ή άλλων λόγων ίδιας τουλάχιστον βαρύτητας, δεν μπορούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Έτσι, προσδιορίζονται με την απόφαση, μηνιαίες καταβολές μικρού ύψους ή και μηδενικές και ορίζεται επανασυζήτηση.

Ωστόσο, εν προκειμένω, παρά τη ρητή διατύπωση του νόμου για επανακαθορισμό συζήτησης για την επαναξιολόγηση της κατάστασης του οφειλέτη εντός της πενταετίας, το Δικαστήριο προχώρησε απευθείας στην οριστική διαγραφή των χρεών του οφειλέτη, κρίνοντας ότι έχει τη διακριτική εκ του νόμου ευχέρεια να εκκαθαρίσει και εξαρχής το θέμα της απαλλαγής του.

Με αυτό τον τρόπο δόθηκε η δυνατότητα στον οφειλέτη να απαλλαγεί ολοκληρωτικά από τις παρανόμως ανατοκισμένες και επιβαρυμένες με έξοδα και λοιπές χρεώσεις οφειλές του, αφού μετά την πάροδο της πενταετίας κατά την οποία και δεν θα προβαίνει σε καταβολές, θα απαλλαχθεί από το 100% των οφειλών του.

Έπειτα από την όποια δημοσιότητα πήρε αυτή η είδηση, έρχονται νέα δημοσιεύματα που αναφέρουν απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς, πως με πρωτοβουλία της για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αλλά και για την ανακούφιση των οφειλετών-πελατών της, υλοποιεί πρόγραμμα ρυθμίσεων οφειλών όπου και διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ σε πολίτες – πελάτες της που θα υπαχθούν στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.

Η διοίκηση της τράπεζας, λοιπόν, σύμφωνα με ανακοίνωσή της αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Συγκεκριμένα:
1. Διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.
2. Παγώνει τα στεγαστικά δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου.
Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται οι δικαιούχοι του Νόμου 4320/2015, όσοι δηλαδή πληρούν τα σχετικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ένταξή τους στο Νόμο.

Έπειτα από αυτή την ανακοίνωση και με τις απόψεις να διίστανται ως προς το πραγματοποιήσιμο της απόφασης,  έρχεται δήλωση του Προέδρου του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Κόμματος Ελλάδας που στις τελευταίες εκλογές είχε κατεβεί μαζί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, του κυρίου Βάκη Τσιομπανίδη, ο οποίος χαρακτηρίζει επικοινωνιακή απάτη την ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ανακοίνωση του Προέδρου έχεις ως εξής:
"Επικοινωνιακή απάτη η διαγραφή χρεών από την τράπεζα Πειραιώς εφόσον αφορά εισοδήματα έως 2.400 ευρώ ετησίως. Δεν υπάρχει στην ουσία Έλληνας με τέτοια εισοδήματα πραγματικά και τεκμαρτά, εκτός αν είναι άνεργος, άστεγος, δεν έχει μέσο μεταφοράς και ούτε φυσικά σύζυγο και τέκνα…
Τελικά σε πόσους Έλληνες θα απευθύνεται αυτό το δήθεν ευεργέτημα;
Απλό, φθηνό, ανέξοδο επικοινωνιακό τρικ του τραπεζίτη κ. Σάλλα.
Το ΑΚΚΕΛ επιμένει και εμμένει πως όλα τα δάνεια του Ελληνικού λαού είναι αποπληρωμένα από της αντιλαϊκές ανακεφαλαιοποίησεις των τραπεζών από τις ξενοκίνητες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ."

Και έπειτα από την ανακοίνωση καταγγελία του κυρίου Τσιομπανίδη, ας δούμε τα κριτήρια υπαγωγής στο νόμο 4320/2015.

Οι οικονομικές προϋποθέσεις για την ένταξη στον συγκεκριμένο νόμο είναι:
-Για μεμονωμένο άτομο, ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ.
-Για οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος, ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος 3.600 ευρώ.
-Για οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος, ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη ετήσιο εισόδημα 4.200 ευρώ.
-Για οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη, ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη 4.800 ευρώ.
-Για οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη, ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη 5.400 ευρώ.
-Και τέλος για οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη, ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη ετήσιο εισόδημα 6.000 ευρώ.

Όσο αφορά τα περιουσιακά κριτήρια για την ένταξη στον νόμο είναι:
-Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατά άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα, και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο, και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

-Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού, ή και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι όντως τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ένταξης στον συγκεκριμένο νόμο είναι εκτός πραγματικότητας, και θεωρώ βάσιμη την ανακοίνωση – καταγγελία του Προέδρου του ΑΚΚΕΛ,  και φυσικά εντύπωση μου προκαλεί το γεγονός πως δεν υπήρξαν ανάλογες δηλώσεις από άλλους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων ή μεμονωμένους πολιτικούς και πολιτευτές.

Να μην ξεχνάμε πως παρόμοιες ειδήσεις, όχι βέβαια από τράπεζες αλλά από… για το δημόσιο, ακούσαμε ξανά στο παρελθόν χωρίς να καταλήξουν κάπου.

Να θυμίσω πως μόλις πέρυσι τον Αύγουστο ακούγαμε για κάποιον πτωχευτικό κώδικα για τα φυσικά πρόσωπα,  που μελετούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ήταν ένα πλάνο για ολική διαγραφή των χρεών προς το Δημόσιο αλλά και τις τράπεζες, για νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να καταβάλουν τις δόσεις των οφειλών τους ούτε καν όταν υπάγονταν σε ρύθμιση.
Μάλιστα μας έλεγαν πως θα εξετάζονταν και αντίστοιχα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία και πως θα έθεταν την πρόταση υπόψη της Τρόικα.
Κάτι που φυσικά δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος ευθύνεται για την μη πραγματοποίηση αλλά η ουσία είναι πως δεν έγινε τίποτε.

Αναμφισβήτητα εδώ που έχουμε φθάσει είναι αναγκαίο να υπάρξουν τέτοιου είδους προσπάθειες από τη μεριά των τραπεζών, αρκεί να ανταποκρίνονται στη σημερινή και αληθινή πραγματικότητα.
Κινήσεις που θα σηματοδοτούν την προσπάθεια όλων για μία νέα αρχή στις σημερινές συνθήκες της κρίσης.

Είναι επιτακτική ανάγκη και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες τράπεζες με, ξαναλέω,  αντικειμενικά και αληθινά κριτήρια.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 4/27/2015 09:53:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , , .

0 σχόλια for "Η διαγραφή των χρεών από την Τράπεζα Πειραιώς... και άλλες ιστορίες για αγρίους... "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες