"Πανηγύρι" από ξένα και Ελληνικά ΜΜΕ για το επικείμενο Eurogroup.
Άλλο ένα τριήμερο «πανηγύρι» από τα Ελληνικά και ξένα ΜΜΕ…
Ωστόσο έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία σε αυτά που γράφουν οι ξένοι για εμάς και σε περίληψη αυτών των δημοσιευμάτων θα αναφερθώ σήμερα.
Οι Financial Times στην ηλεκτρονική τους...
σελίδα μοστράριζαν τον τίτλο : "Μην ποντάρετε ότι ο Τσίπρας θα εγκαταλείψει τα σκληρά καρύδια του ΣΥΡΙΖΑ", με άρθρο του Τόνυ Μπάρμπερ, που όπως λέει και ο τίτλος ο αρθρογράφος υπογραμμίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα επιλέξει να κάνει κωλοτούμπα και δεν θα προδώσει τις αριστερές αρχές του ΣΥΡΙΖΑ.
Μέρη του άρθρου του Τόνυ Μπάρμπερ έχουν ως εξής:
"Από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας υπάρχει ένας προφανής τρόπος να αποτρέψει ο Αλέξης Τσίπρας, ο αριστερός πρωθυπουργός, την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από τη νομισματική ένωση.
Καταλήγει στη σκέψη ότι, καθώς η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως δεξιός, ή τουλάχιστον, ως όχι τόσο αριστερός.
Θα πρέπει να διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μη χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις, και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων.
Με βάση αυτήν την άποψη, εάν κριθεί αναγκαίο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του, που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς, και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιθέτως, θα ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.
Το ιστορικό μοντέλο είναι η Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald, ενώ οι Αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο.
Από την πλευρά της Αθήνας, η εκτίμηση ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba», όπως το λένε οι Έλληνες, είναι αμφισβητήσιμη.
Αναλογιστείτε την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ αυτούς τους δυόμισι μήνες που βρίσκεται στην εξουσία. Ξεχωρίζουν δύο νόμοι που πέρασε το Μάρτιο.
Ο ένας απευθύνεται σε αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει "ανθρωπιστική κρίση της Ελλάδας"και στοχεύει στην παροχή έκτακτης στήριξης για τους φτωχότερους πολίτες, όπου περιλαμβάνονται δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα και κουπόνια τροφίμων για 300.000 ανθρώπους.
Ο δεύτερος, που ονομάστηκε "νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας", επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή.
Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα, εφόσον οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο.
Εν τω μεταξύ, το κοινοβούλιο, υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου, έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας.
Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η δεύτερη εξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.
Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται "παράτυπα" ή "παράνομα" ή ακόμη και "επαχθή" και που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει, επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Αυτή η τρίτη επιτροπή ονομάζεται "Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος".
Ένα βίντεο στην ιστοσελίδα του κοινοβουλίου εξηγεί τα πάντα, κάνει μία περίληψη του στόχου της επιτροπής, ενώ ακούγεται το τραγούδι του John Lennon “Gimme Some Truth”.
Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.
Παρ’ όλα αυτά ο κ. Τσίπρας επέδειξε ένα σχετικό πραγματισμό, ακόμα και ψυχρό πολιτικό ρεαλισμό ως πρωθυπουργός.
Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε.
Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, μια άθεη ψυχή, έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.
Ο κ. Τσίπρας δείχνει ευέλικτος πολιτικός που, αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια διαφορετική "μετάφραση" είναι ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν."
Και το άρθρο κλείνει με το :
"Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…"
Εντωμεταξύ η γνωστή Huffington Post φιλοξένησε συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με τίτλο "Μας οδηγείτε να μην πληρώσουμε για το χρέος" , και με τον Υπουργό να φαίνεται να λέει πως
"Η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να αθετήσει τις επικείμενες πληρωμές της για το χρέος, εάν οι υποστηρικτές της σκληρής γραμμής λιτότητας στην Ευρώπη δεν υποκύψουν", τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ρήξη, αλλά μια νέα συμφωνία.
Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της σελίδα η Huffington Post, ερωτηθείς ο Γιάννης Βαρουφάκης τι θα συμβεί εάν οι δανειστές παραμείνουν σταθεροί και πουν "όχι, η συμφωνία είναι συμφωνία", απάντησε:
"Επιτρέψτε μου να είμαι ακριβής σε αυτό γιατί αυτές είναι προβληματικές εποχές και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θα κολλήσουν σε οποιαδήποτε λέξη ή φράση που κρίνουν εκείνοι σκόπιμο, για να δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να τους επιτρέψουμε να το κάνουν αυτό.
Το γεγονός είναι, ότι η Ελλάδα είναι έξω από τις αγορές και πληρώνει τα χρέη της τους τελευταίους μήνες χρησιμοποιώντας τη λιγοστή ρευστότητά της.
Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εάν μπορούσε, τότε δεν θα ήμασταν χώρα σε πρόγραμμα. Έτσι, εάν οι εταίροι μας στους θεσμούς μας πουν “δεν έχει ρευστότητα για εσάς, καμία εκταμίευση, καμία νέα συμφωνία”, αυτό φυσικά δεν είναι βιώσιμο, όπως δεν θα ήταν για οποιαδήποτε χώρα που είναι σε ένα είδος προγράμματος του ΔΝΤ, ένα πρόγραμμα με την Τρόικα ή ένα πρόγραμμα της ΕΚΤ."
Ερωτηθείς, δε, στο κατά πόσον θα ήταν εφικτό η Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να εξακολουθήσει να είναι στο ευρώ, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε ότι "η καταχρεωμένη χώρα είχε και παλαιότερα αθετήσει πληρωμές το 2012, γεγονός που υποδηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ίδιο, εάν δεν φτάσει σε συμφωνία με τους πιστωτές έως 24 Απριλίου, ωστόσο οποιαδήποτε μορφή χρεοκοπίας δεν θα ήταν η σωστή λύση.
Δεν δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι κάτι που σχεδιάζουμε, δεν είναι κάτι που ευχόμαστε, αυτό που επιδιώκουμε είναι ένα νέο συμβόλαιο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς εταίρους μας.
Έχουμε μια συμφωνία, αυτή της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία πολύ συγκεκριμένα αναφέρει ότι η τελική αξιολόγηση της υφιστάμενης συμφωνίας θα κριθεί στα τέλη Απριλίου.
Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για αυτό και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο για να δημιουργήσουν ένα κοινό έδαφος μεταξύ του προηγούμενου προγράμματος στο οποίο πολλοί από τους εταίρους μας επιμένουν απλά επειδή υπάρχει, και των νέων δεδομένων που βρίσκονται στο τραπέζι, τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας, τις απαιτήσεις της νέας μακροοικονομικής πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε."
Και ενώ τα παραπάνω έχουν να κάνουν με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων αλλά και υποθέσεις για το τι θα κάνει τελικά η Κυβέρνηση, έρχεται ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να δηλώσει σε συνέντευξη του πως "Το ΔΝΤ δεν ζήτησε ποτέ μειώσεις συντάξεων".
Ο άλλοτε επικεφαλής του κλιμακίου στην Ελλάδα ανέφερε, ότι αναγνωρίζει πως η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα έχει ισχυρή λαϊκή εντολή για να κάνει αλλαγές στο υφιστάμενο πρόγραμμα, και πως για αυτόν τον λόγο γίνονται οι διαπραγματεύσεις και το Ταμείο επιδεικνύει ευελιξία.
Υποστήριξε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών, και διευκρίνισε πως το Ταμείο δεν εργάζεται πάνω σε σενάριο Grexit και δεν περιμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εφόσον η παραμονή εντός της Ευρωζώνης αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Πολ Τόμσεν υπογράμμισε πως θα πρέπει να βρεθεί λύση στο ασφαλιστικό και ερωτώμενος για το αν κάτι τέτοιο προϋποθέτει και μείωση συντάξεων, διευκρίνισε οι το Δ.Ν.Τ. ούτε ζήτησε, ούτε θα ζητήσει ποτέ οριζόντιες περικοπές συντάξεων. παρά μόνο μειώσεις υψηλών συντάξεων, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει ποιες θεωρούνται υψηλές συντάξεις.
Αυτά είναι τα νέα που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο.
Όλοι ασχολούνται με την συμφωνία, όλοι κάνουν υποθέσεις για το αν θα υπάρξει αποτέλεσμα και ποιο θα είναι αυτό.
Ωστόσο τα περισσότερα από τα δημοσιεύματα έχουν το σκοπό τους, δεν είναι αντικειμενικά και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη.
Αυτό που έχω να πω εγώ είναι "κοντός ψαλμός… αλληλούια".