ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:27 Απριλίου 2015
Αναρτήθηκε από nikos

Πώς διοικούν οι τζιχαντιστές το χαλιφάτο του τρόμου .

Σε όλες τις περιοχές που κατέλαβαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εφάρμοσαν μια δρακόντεια εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Με το Κοράνι στην πιο ακραία εκδοχή και με την πιο βάρβαρη βία διοικούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (IS) το χαλιφάτο του τρόμου που έχουν ιδρύσει στη Συρία και στο Ιράκ.
Στην ιδεολογία τους ο Αλλάχ έχει τις απαντήσεις για όλα - τα πάντα βρίσκονται στο Κοράνι και στη...
σαρία.
Ετσι, ο νόμος, η τάξη και η απονομή της δικαιοσύνης διαμορφώνονται σε όλα τα εδάφη που κυβερνά το IS με την αρχή της «khilafa ala minhaj al-nubuwwa» («χαλιφάτο κατά τη μέθοδο του Προφήτη»). Δηλαδή, κατά το υπόδειγμα που έθεσε ο ίδιος ο Μωάμεθ πριν από 1.400 χρόνια.

Αλλά πώς το εφαρμόζουν οι τζιχαντιστές σήμερα και πόσο αποτελεσματικά;
Κατ' αρχάς, το IS διακηρύσσει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής και αυθεντικής έννομης τάξης που βασίζεται όχι μόνο στην κατά γράμμα (αν και επιλεκτική) ανάγνωση των πρώτων ισλαμικών κειμένων αλλά και σε μια μακροπρόθεσμη θεωρία πολιτικής διακυβέρνησης και νομικής εξουσίας.

Σε όλες τις περιοχές που κατέλαβαν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους εφάρμοσαν μια δρακόντεια εκδοχή της σαρίας, του ισλαμικού νόμου.

Νόμος και τάξη στο τζιχαντιστάν
Ιστορικά το χαλιφάτο υπήρξε μια μορφή κεντρικής διακυβέρνησης του Ισλάμ στους αιώνες που ακολούθησαν τον θάνατο του προφήτη Μωάμεθ, το 632. Οι νόμοι σε ένα χαλιφάτο ορίζονταν παραδοσιακά από την ισλαμική ηθική.
Αλλά στο παρελθόν ο ρόλος του χαλιφάτου ήταν κατά κύριο λόγο συμβολικός και άφηνε την καθημερινή διοίκηση στις αποκεντρωμένες αρμοδιότητες των τοπικών αρχόντων.

Σήμερα το IS επιχειρεί να θεσπίσει εναλλακτικές μορφές διακυβέρνησης στη θέση των συριακών και των ιρακινών δομών που έχουν καταρρεύσει.

Αυτές περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά κέντρα, όργανα απονομής δικαιοσύνης, αστυνόμευσης και επιβολής του νόμου. Το IS τα χρησιμοποιεί για να παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες επιβάλλοντας ταυτόχρονα τη σαλαφιστική, τζιχαντιστική ιδεολογία του στον τοπικό πληθυσμό.

Για αυτόν τον λόγο η οργάνωση χρησιμοποιεί κτηνώδη μέτρα εναντίον των αντιπάλων του και των μειονοτήτων που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του (περιλαμβανομένων μαζικών εκτελέσεων). Παρ' όλα αυτά, ως τώρα οι ντόπιοι πληθυσμοί φαίνεται να έχουν συμβιβαστεί με τον έλεγχο του IS, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να τον στηρίζουν.

Αλλά σε κάποιο βάθος χρόνου η επιτυχία του θα εξαρτηθεί από την ικανότητά του να παρέχει βασικές υπηρεσίες, να επαναφέρει κάποια κανονικότητα στην καθημερινή ζωή και να καλύψει το κενό διακυβέρνησης που έχει δημιουργηθεί.
Και επειδή η κατοχή εδαφών είναι διαφορετικό πράγμα από τη διοίκησή τους, η επικράτηση των τζιχαντιστών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από τη στήριξη των τοπικών φυλάρχων, από την οικονομική βιωσιμότητα, από την πρόσβαση σε νερό, επαρκή τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα κ.τ.λ.

Δεν κυβερνά αποτελεσματικά
Κάποιοι εκτιμούν ότι το IS μπορεί να κατέχει εδάφη και να επιβάλλει τον νόμο και την τάξη αλλά είναι σαφές ότι δεν κυβερνά αποτελεσματικά.

Η παραγωγή σιταριού έχει καταρρεύσει και η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται με μεγάλες διακοπές. Πολλοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έχουν τραπεί σε φυγή και τα αποθέματα σε φάρμακα έχουν μειωθεί κατά πολύ. Οι υπηρεσίες ύδρευσης ήταν καλύτερες υπό την ηγεσία του Ασαντ.

Προς το παρόν οι τζιχαντιστές έχουν πετύχει φαινομενικά μεγάλες νίκες με την ένοπλη βία και την ανελέητη δίωξη των αντιφρονούντων και των εχθρών τους. Με τον φόβο και τον τρόμο απονέμουν και τη «δικαιοσύνη» τους στους παραβάτες της σαρίας.
Μαρτυρίες κατοίκων της Ράκα, στη Βορειοανατολική Συρία, την οποία κατέχει το Ισλαμικό Κράτος από τον Μάιο του 2013, μιλάνε για ανατριχιαστικές μεθόδους: δημόσιες σταυρώσεις, δρακόντειες ποινές για τα πιο απλά αδικήματα, εγκλεισμό των γυναικών στο σπίτι, απαγωγές και εξορίες.

Κάποιοι άλλοι όμως δίνουν μια διαφορετική εικόνα. Πληροφορίες από τις κατεχόμενες πόλεις μιλούν για συλλογή των σκουπιδιών από τις δημοτικές αρχές, ασφάλεια στους δρόμους και γενναιόδωρη διανομή καυσίμων και τροφίμων στους φτωχούς.
Κάπως έτσι είχαν ξεκινήσει και οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 1994 αυξάνοντας σταδιακά τα εδάφη τους ως το 2001.

Στην περίπτωση του IS η διαφθορά και η αναποτελεσματική διοίκηση από την κυβέρνηση της Δαμασκού και της Βαγδάτης έχουν παίξει επίσης κάποιο ρόλο υπέρ τους.

 Ας μιλήσουμε επιτέλους

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 4/27/2015 09:34:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Πώς διοικούν οι τζιχαντιστές το χαλιφάτο του τρόμου ."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες