ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:1 Απριλίου 2015
Αναρτήθηκε από nikos

Συμφωνία του Μινσκ: Οι όροι της συνθήκης ειρήνης.

Του Δημήτρη Χρυσικόπουλου * . 
Στις 12.02.2015, στο Μινσκ της Λευκορωσίας, υπογράφεται ύστερα από μαραθώνιες συζητήσεις δεκαεπτά ωρών, η συνθήκη κατάπαυσης του πυρός και ειρήνευσης στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Νεορώσων στοίχησαν τη ζωή σε περισσότερους από 5.600 ανθρώπους ενώ προκάλεσαν τη μετατόπιση 1.600.000 πολιτών.

Την ίδια ώρα τερματίζεται και η τελευταία μεγάλη μάχη στον σιδηροδρομικό κόμβο του Debaltseve με την υποχώρηση των Ουκρανικών δυνάμεων.
Η συνθήκη βασίστηκε σε ...
μεγάλο βαθμό στη συμφωνία της 19.09.2014, η οποία δεν εφαρμόστηκε τότε με ευθύνη της Ουκρανικής κυβέρνησης, παρακινούμενη από τις υποσχέσεις στήριξης της δύσης που ποτέ δεν έγιναν πραγματικότητα.

Οι όροι της συμφωνίας του Μίνσκ.
1. Άμεση και πλήρη κατάπαυση του πυρός στο Donetsk και το Luhansk περιοχές της Ουκρανίας που θα εφαρμοστεί αυστηρά, ξεκινώντας από τις 00:00 στις 15 Φεβρουαρίου.

2. Παράλληλη απόσυρση όλου του βαρέως οπλισμού διαμετρήματος άνω των 100mm και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να δημιουργηθεί μία ζώνη ασφαλείας 50 χιλιομέτρων. Πολλαπλά συστήματα πυραύλων θα αποσυρθούν για να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας 70 χιλιομέτρων. Τα πυραυλικά συστήματα Tornado, Uragan και Smerch και τα συστήματα τακτικής Tochka θα αποσυρθούν για να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας της τάξης των 140 χιλιομέτρων. Οι Ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να αποσυρθούν από τη τρέχουσα γραμμή πυρός και να τεθούν πίσω από τη διαχωριστική γραμμή που ορίστηκε στη συμφωνία της 19ης Σεπτεμβρίου στο 2014. Η απόσυρση όλου του βαρέως οπλισμού θα ξεκινήσει όχι αργότερα από τη δεύτερη ημέρα μετά κατάπαυσης του πυρός, και θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 14 ημερών. Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα επιβλέψει τη διαδικασία απόσυρσης των βαρέων όπλων με υποστήριξη από την τριμερή ομάδα επαφής.
Η διαχωριστική γραμμή και οι ζώνες ασφαλείας που δημιουργούνται με τη συμφωνία του Μινσκ.
Σημεία ενδιαφέροντος η ένταξη στη ζώνη ασφαλείας της Μαριούπολης με τους 150.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής αλλά και η διαμόρφωση της διαχωριστικής γραμμής όπου προσφέρει στους Νεορώσους έξοδο στη θάλασσα του Αζόφ.

3. Η αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ θα πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει την τήρηση των συνθηκών κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

4. Την ίδια μέρα που θα αρχίσει η απόσυρση των βαρέων όπλων, ξεκινά διάλογος για την προετοιμασία τοπικών εκλογών στο Donetsk και Luhansk, σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία, σχετικά με το προσωρινό καθεστώς των περιοχών του Luhansk και του Donetsk. Ο διάλογος αυτός πρέπει επίσης να ασχοληθεί και με το μελλοντικό καθεστώς των περιοχών αυτών. Εντός 30 ημερών από την υπογραφή της συμφωνίας, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας θα πρέπει να υιοθετήσει νόμο που να προσδιορίζει το έδαφος που εμπίπτει στους όρους του προσωρινού καθεστώτος των περιοχών του Luhansk και του Donetsk. Το έδαφος θα πρέπει να βασίζεται στη διαχωριστική γραμμή που ορίστηκε στη συμφωνία της 19ης Σεπτεμβρίου 2014.

5. Παροχή γενικής αμνηστίας, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δίωξη ή τιμωρία για εκείνους που συνδέονται με τα γεγονότα στις περιοχές του Luhansk και του Donetsk.

6. Όλοι οι όμηροι και οι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν και οι ανταλλαγές των αιχμαλώτων θα υλοποιηθούν με βάση την αρχή «όλοι για όλους». Αυτή η διαδικασία πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο την πέμπτη ημέρα μετά την πλήρη απόσυρση του βαρέως οπλισμού.

7. Η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να διευκολυνθεί σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.


Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande, η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Ουκρανός πρόεδρος Petro Poroshenko  στο Μινσκ της Λευκορωσίας στις 11.02.2015.

8. Πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αποκατάσταση της κοινωνικής και οικονομικής υποδομής υποστήριξης στις περιοχές του Luhansk και του Donetsk συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων, των κοινοτικών υπηρεσίες και των φορολογικών υπηρεσιών στα πλαίσια των δικαιοδοσιών της Ουκρανίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η Ουκρανία θα επαναλάβει τις υπηρεσίες του τραπεζικού συστήματος στις περιοχές του Luhansk και του Donetsk.

9. Ο έλεγχος των Ουκρανικών κρατικών συνόρων στη ζώνη σύγκρουσης θα πρέπει να επιστραφεί στην Ουκρανική κυβέρνηση, την πρώτη ημέρα μετά από τις τοπικές εκλογές στη ζώνη σύγκρουσης, ακολουθώντας την εφαρμογή του σημείου 11 της συμφωνίας του Μινσκ που διέπει τις Ουκρανικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

10. Απόσυρση όλων των διεθνών ενόπλων μονάδων, στρατιωτικού εξοπλισμού και μισθοφορικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας υπό την επίβλεψη της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ. Αφοπλισμός όλων των παράνομων μονάδων και των ένοπλων ομάδων.

11. Συνταγματικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να θεσπίσουν ένα νέο σύνταγμα της Ουκρανίας έως το τέλος του 2015, το οποίο θα περιλαμβάνει ρήτρες που να επιτρέπουν την αποκέντρωση των εξουσιών και θα αναγνωρίζουν το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Donetsk και του Luhansk σε συμφωνία τους εκπροσώπους των περιοχών αυτών. Επίσης πρέπει επίσης να θεσπισθεί νομοθεσία ώστε να αντικατοπτρίζει το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Donetsk και του Luhansk μέχρι το τέλος του 2015.

12. Υπό την αιγίδα της Ουκρανικής νομοθεσίας αναφορικά με το προσωρινό καθεστώς των περιοχών του Donetsk και του Luhansk, όλα τα ζητήματα που αφορούν τις τοπικές εκλογές πρόκειται να συζητηθούν και να συμφωνηθούν από κοινού με τους εκπροσώπους του Donetsk και του Luhansk, στα πλαίσια της τριμερούς ομάδας επαφής (Ουκρανία, Ρωσία και εκπρόσωποι των αποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Donetsk και του Luhansk). Οι τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα πρότυπα του ΟΑΣΕ και υπό την επίβλεψη του Γραφείου του ΟΑΣΕ για τους Δημοκρατικούς Θεσμούς και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

13. Αύξηση του έργου της τριμερούς ομάδας επαφής με τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τη διαχείριση της υλοποίησης του κάθε σχετικού σημείο της συμφωνίας του Μινσκ. Αυτές οι ομάδες εργασίας θα αντανακλούν τη σύνθεση της τριμερούς ομάδας επαφής.
Σκέψεις και συμπεράσματα
Αναμφίβολα το παραπάνω κείμενο αντικατοπτρίζει μία τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτική και διπλωματική νίκη της Ρωσίας. Η επαναφορά της Ουκρανίας σε συνθήκες ομαλότητας είναι θέμα μηνών παρά τα μικρά Σορρο-παρατράγουδα που σίγουρα θα κάνουν την εμφάνιση τους. Η δύση θα αποσύρει την όποια στήριξη στη προσπάθεια προσάρτησης της Ουκρανίας σε αυτήν και λείαν συντόμως η ναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου θα βρεθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επίκειται επιστροφή του τέως προέδρου Viktor Yanukovych εντός των επόμενων μηνών στο Κίεβο (για όσους δε θυμούνται είναι εκείνος που στο παρά πέντε διέκοψε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε, γεγονός που σηματοδότησε και την έναρξη των γεγονότων με αφετηρία τους 100 νεκρούς από σφαίρες αστυνομικών και ίσως όχι μόνο, στη πλατεία Ανεξαρτησίας στο Κίεβο).

Έως το τέλος του 2015 η Ουκρανία δεσμεύτηκε για ένα νέο σύνταγμα που θα κατοχυρώνει το ειδικό καθεστώς των περιοχών του Donetsk και του Luhansk. Είναι πολύ πιθανό έως το τέλος του έτους να δούμε και άλλες περιοχές της χώρας που θα διεκδικήσουν ανάλογα πλαίσια αυτονομίας (και που εννοείται ότι θα τύχουν της διακριτικής στήριξης της Μόσχας).

Η Ρωσία διατήρησε και πέτυχε τον αρχικό της στόχο, που δεν ήταν ο έλεγχος της νοτιανατολικής Ουκρανίας (Donbass), αλλά ολόκληρης της χώρας. Επέβαλε μία στρατηγική που αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ηγεσίας της Ουκρανίας, απαίτησε και εξασφάλισε νέες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές έως το τέλος του 2015.

Μια πιο προσεκτική ματιά στη συμφωνία του Μινσκ συμφωνία δείχνει ότι περιέχει μηχανισμούς χρήσιμους στη Ρωσία προκειμένου αυτή να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη κατάκτηση του τελικού της στόχου, δηλαδή της ίδιας της Ουκρανίας. Πρώτον, η συμφωνία συνοδεύεται με μία τεράστια οικονομική επιβάρυνση για την Ουκρανία, η οποία θα πρέπει να επαναφέρει τις πληρωμές των συντάξεων στους κατοίκους του Luhansk και του Donetsk. Το Κίεβο αναλαμβάνει επίσης και το βάρος της ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής.

Και βέβαια από τη τριμερή ομάδα επαφής (Ουκρανία, Ρωσία, Λαϊκές Δημοκρατίες του Luhansk και του Donetsk) που πλέον διαχειρίζεται το μέλλον της Ουκρανίας, απουσιάζουν επιδεικτικά τόσο η Ε.Ε όσο και οργανισμοί που ελέγχονται από τα δυτικά Lobbies.

Το απολύτως θετικό βέβαια σε κάθε περίπτωση, είναι η παύση ενός εμφύλιου πολέμου που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές. Και εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά τον χρόνο που χρειάζεται για να κλείσουν οι πληγές ενός τέτοιου αδελφοκτόνου πολέμου.

Το ένα μέτωπο κλείνει, την ίδια ώρα που στο Ιράν, ακόμα και μέσω Υεμένης, η Δύση θα συνεχίσει τον σκοπό της. Να παρασύρει δηλαδή τη Ρωσία στην έναρξη του επόμενου παγκόσμιου πολέμου…* Ο Δημήτρης Χρυσικόπουλος είναι σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής διαχειριστικών συστημάτων καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Μετώπου.

Πηγές
uatoday.tv ( Minsk Agreement: Ukraine peace deal terms in English)
theguardian.com (Ukraine ceasefire agreed at Belarus talks )


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 4/01/2015 09:43:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Συμφωνία του Μινσκ: Οι όροι της συνθήκης ειρήνης."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες