"Αλλαγή πλεύσης" από την Γερμανία για τις αποζημιώσεις; "Προσέξτε μην μας χρυσώσουν το χάπι…."
Τις τελευταίες ημέρες κυριαρχεί ένα θέμα σε ξένα και Ελληνικά sites και blogs, και αφορά δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου Γιοακίμ Γκάουκ αλλά και της Άνγκελα Μέρκελ σχετικά με το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.
Ο Γερμανός Πρόεδρος δήλωσε στην εφημερίδα...
Suddeutsche Zeitung πως "Ένα ιστορικό έθνος όπως η Γερμανία πρέπει να εξετάσει όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν και να εξετάσει σε βάθος το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων προς την Ελλάδα."
Οι παραπάνω δηλώσεις έρχονται ως κεραυνός καθότι το Βερολίνο έχει επανειλημμένα απορρίψει ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων, ισχυριζόμενο πως η Γερμανία έχει ήδη πληρώσει τις υποχρεώσεις της, και με τον υπουργό Οικονομίας και Αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να λέει πως η ανακίνηση του θέματος των αποζημιώσεων είναι προσπάθεια της Ελλάδας να αποσπάσει περιθώρια ελιγμών από τους εταίρους στις συζητήσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια.
Παρά ταύτα ο Γιοακίμ Γκάουκ δήλωσε:
"Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή, αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων περιοχών, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Όπου, επονείδιστα, γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα."
Εξάλλου σε πρόσφατη άλλη τοποθέτησή του, ο Γερμανός πρόεδρος, είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε το πραγματικό εύρος των θηριωδιών των Ναζί.
"Πριν επισκεφθώ την Ελλάδα ασχολήθηκα με τη σχετική βιβλιογραφία που υπήρχε και διαπίστωσα ότι κανείς δεν ήξερε, ούτε και εγώ, σε ποιο βαθμό οι πρόγονοί μας έκαναν θηριωδίες. Επί οκτώ χρόνια ήμουν επικεφαλής συλλόγου ενάντια στη λήθη και για τη δημοκρατία, όπου εργάζονται πολλοί άνθρωποι. Γνωρίζω επίσης για το Δίστομο, όπου η Βέρμαχτ ή τα SS, έκαναν εγκλήματα. Ξέρω ότι υπάρχουν ακτιβιστές που πηγαίνουν εκεί με έργο τη συμφιλίωση. Αλλά δεν μου ήταν ποτέ γνωστές οι πραγματικές διαστάσεις των εγκλημάτων, αν και είμαι ειδήμων σε ότι αφορά το παρελθόν", ήταν τα λόγια του Γερμανού Προέδρου.
Ωστόσο ακόμη και έπειτα από αυτά, η εφημερίδα συνεχίζει την προπαγάνδα της γράφοντας πως ο Γιοακίμ Γκάουκ δεν εκφράζει στην πραγματικότητα διαφορετική άποψη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας η οποία απορρίπτει το θέμα των αποζημιώσεων, παρά εκφράζει ενδιαφέρον για συζήτηση.
Και έπειτα από τις παραπάνω δηλώσεις του Γερμανού Προέδρου στην Suddeutsche Zeitung έρχεται η Deutsche Welle να δημοσιεύσει δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, που με τη σειρά της και με αφορμή την συμπλήρωση 70 ετών από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αναγνώρισε την ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, δείχνοντας κατανόηση για τα ανοικτά τραύματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.
Σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη, η καγκελάριος έστειλε σαφές μήνυμα κατά της λήθης υπογραμμίζοντας ότι κάτω από την ιστορία δεν υπάρχει οριστική διαχωριστική γραμμή. Χαρακτηριστικά δήλωσε :
"Εμείς, οι Γερμανοί έχουμε σε αυτό το ζήτημα μία ιδιαίτερη ευθύνη να αντιμετωπίζουμε με προσοχή, ευαισθησία και επίγνωση τα όσα προκαλέσαμε την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού. Βεβαίως είναι επίσης σημαντικό το γεγονός, ότι δεν έχουμε μόνο τη συζήτηση με την Ελλάδα αλλά και με πολλές άλλες χώρες."
Φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτές τις δηλώσεις έπαιξαν και οι προθέσεις της Ρωσίας για διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων, κάτι που σας ανάλυσα σε προηγούμενη εκπομπή μας.
Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις δηλώσεις της πως θεωρεί πολύ σημαντική στιγμή την επίσκεψή της στη Μόσχα στις 10 Μαΐου, όπου και θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη από κοινού με τον Ρώσο Πρόεδρο στη μνήμη των εκατομμυρίων νεκρών, θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Όπως καταλαβαίνετε οι παραπάνω δηλώσεις των Γκάουκ και Μέρκελ έρχονται να ανατρέψουν την όλη κατάσταση έως τώρα, και αν πολλοί θεωρήσουν πως είναι αποτελέσματα της εμμονής και επιμονής της νέας κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξαρτήτων Ελλήνων, εγώ θέλω να επιστήσω την προσοχή προς τους πάντες για το ενδεχόμενο οι δηλώσεις αυτές και η αλλαγή πλεύσης της Γερμανικής κυβέρνησης να είναι επί πονηρού.
Να χτυπήσω το καμπανάκι… για το αν τα παραπάνω γίνονται για τον έμμεσο εκβιασμό της χώρας μας για την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς στους όρους και προϋποθέσεις που εκείνοι επιθυμούν.
Με λίγα λόγια λέω:
Προσέξτε μην μας χρυσώσουν το χάπι….