ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:19 Μαΐου 2015
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Οι Αλβανοί, οι προκλήσεις τους και το σχέδιο της μεγάλης Αλβανίας.

Του Τρύφωνα Τιπούρτη ( απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή, δείτε το βίντεο). 
Για ακόμη μία φορά η Αλβανία δημιουργεί πρόβλημα αφού επίσημα τα Τίρανα αμφισβητούν περιοχές για έρευνα στο Ιόνιο, θέτοντας θέμα θαλασσίων ζωνών και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.

Και αν και από μέρους μας κυριαρχεί η νοοτροπία του «κρατήστε τους τόνους χαμηλά» με φορείς και Υπηρεσίες, ειδικά στην ...
Ήπειρο, να προωθούν τη φιλική γειτνίαση, εντούτοις το επίσημο κράτος μέσω της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας συνεχίζει να προκαλεί και αποθρασύνεται με τις συνεχόμενες επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Το Αλβανικό Υπουργείο εξωτερικών επέδωσε στον έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ρηματική διακοίνωση η οποία μάλιστα είναι πολύ συγκεκριμένη.

Η διακοίνωση λέει σαφώς ότι το Οικόπεδο Νο 1 δηλαδή η περιοχή που έχει προκηρυχθεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος είναι εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Εδώ να τονίσω πως η Ελληνική προκήρυξη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών τη 14η Ιουλίου.

Η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων από την ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η Συμφωνία του 2009 για τις Θαλάσσιες Ζώνες και σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Συμφωνία του 2009 για τις Θαλάσσιες Ζώνες προήλθε έπειτα από την προκήρυξη της Αλβανίας το 2006 για έρευνες υδρογονανθράκων σε οικόπεδα που εισέρχονταν σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναγνωρίζει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα νησιά για την Ελλάδα.


Μία συμφωνία που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το 2010 έκρινε αντισυνταγματική έπειτα από προσφυγή του τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Είναι ευνόητο πως το ζήτημα έχει άμεση σχέση με τις επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου, αφού η Αλβανία ισχυρίζεται πως τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.

Για να κατατοπιστείτε, να σας αναφέρω πως τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι.
Επίσης να σας θυμίσω πως η χερσαία συνοριακή γραμμή των δύο χωρών καθορίζεται από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913.
Ακόμη ένα από τα ζητήματα που προβάλλει η Αλβανική πλευρά, είναι η άρση του εμπολέμου που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση του χερσαίου συνόρου των δύο χωρών ώστε να είναι ενιαίο με το θαλάσσιο όριο.

Η κίνηση αυτή ήταν επόμενο να προκαλέσει την ενόχληση και αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σας θυμίζω την πριν λίγων ημερών ακύρωση της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό πρέσβη, ενώ είναι σίγουρη η μη συμμετοχή του στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαΐου και στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στις 26 Μαΐου που θα γίνουν στα Τίρανα.

Στις 14 Ιανουαρίου η Ελλάδα κατέθεσε Δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη επικαιροποιώντας παλαιότερη Δήλωση του 1994, σχετικά με την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Στην επικαιροποιημένη αυτή Δήλωση, η Αθήνα πέραν της αποσαφήνισης ότι εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης διαφορές για στρατιωτικά μέτρα αμυντικού χαρακτήρα, θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που θέτει η Τουρκία, πρόσθεσε άλλη μία εξαίρεση που αφορά διαφορές σχετικές με τα σύνορα της Ελλάδας ή με ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας συμπεριλαμβανομένων φυσικά διαφορών για τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου.

Η αμφισβήτηση της Αλβανίας στο δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εφόσον θεωρώ πως η Αλβανία θέλει να θέσει θέμα συνοριακής γραμμής και να εφαρμόσει το σχέδιο της μεγάλης Αλβανίας.

Ένα σχέδιο για το οποίο Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως μουσουλμανικές, σφυρίζουν αδιάφορα με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη προκλητικότητα της γειτονικής χώρας


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 5/19/2015 10:27:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , .

0 σχόλια for "Οι Αλβανοί, οι προκλήσεις τους και το σχέδιο της μεγάλης Αλβανίας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες