Οι Αλβανοί, οι προκλήσεις τους και το σχέδιο της μεγάλης Αλβανίας.
Για ακόμη μία φορά η Αλβανία δημιουργεί πρόβλημα αφού επίσημα τα Τίρανα αμφισβητούν περιοχές για έρευνα στο Ιόνιο, θέτοντας θέμα θαλασσίων ζωνών και χερσαίων συνόρων με την Ελλάδα.
Και αν και από μέρους μας κυριαρχεί η νοοτροπία του «κρατήστε τους τόνους χαμηλά» με φορείς και Υπηρεσίες, ειδικά στην ...
Ήπειρο, να προωθούν τη φιλική γειτνίαση, εντούτοις το επίσημο κράτος μέσω της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας συνεχίζει να προκαλεί και αποθρασύνεται με τις συνεχόμενες επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Το Αλβανικό Υπουργείο εξωτερικών επέδωσε στον έλληνα πρέσβη στα Τίρανα ρηματική διακοίνωση η οποία μάλιστα είναι πολύ συγκεκριμένη.
Η διακοίνωση λέει σαφώς ότι το Οικόπεδο Νο 1 δηλαδή η περιοχή που έχει προκηρυχθεί από την Ελλάδα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο Πέλαγος είναι εντός αλβανικών χωρικών υδάτων. Εδώ να τονίσω πως η Ελληνική προκήρυξη έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αλλά και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών τη 14η Ιουλίου.
Η χάραξη των θαλάσσιων οικοπέδων από την ελληνική κυβέρνηση επί υπουργίας Γιάννη Μανιάτη, έγινε με σεβασμό στη μέση γραμμή που προβλέπει η Συμφωνία του 2009 για τις Θαλάσσιες Ζώνες και σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Συμφωνία του 2009 για τις Θαλάσσιες Ζώνες προήλθε έπειτα από την προκήρυξη της Αλβανίας το 2006 για έρευνες υδρογονανθράκων σε οικόπεδα που εισέρχονταν σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναγνωρίζει πλήρεις θαλάσσιες ζώνες σε όλα τα νησιά για την Ελλάδα.
Μία συμφωνία που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας το 2010 έκρινε αντισυνταγματική έπειτα από προσφυγή του τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινού Πρωθυπουργού Εντι Ράμα.
Είναι ευνόητο πως το ζήτημα έχει άμεση σχέση με τις επισκέψεις του Τούρκου Προέδρου, αφού η Αλβανία ισχυρίζεται πως τα Διαπόντια Νησιά βορείως της Κέρκυρας δεν δικαιούνται πλήρη επήρεια στην υφαλοκρηπίδα.
Για να κατατοπιστείτε, να σας αναφέρω πως τα μεγαλύτερα νησιά του συμπλέγματος είναι οι Οθωνοί, η Ερεικούσσα και το Μαθράκι.
Επίσης να σας θυμίσω πως η χερσαία συνοριακή γραμμή των δύο χωρών καθορίζεται από το Πρωτόκολλο της Φλωρεντίας του 1913.
Ακόμη ένα από τα ζητήματα που προβάλλει η Αλβανική πλευρά, είναι η άρση του εμπολέμου που θα επιτρέψει την οριστικοποίηση του χερσαίου συνόρου των δύο χωρών ώστε να είναι ενιαίο με το θαλάσσιο όριο.
Η κίνηση αυτή ήταν επόμενο να προκαλέσει την ενόχληση και αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Σας θυμίζω την πριν λίγων ημερών ακύρωση της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον αλβανό πρέσβη, ενώ είναι σίγουρη η μη συμμετοχή του στη Διαβαλκανική Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις 22 Μαΐου και στη Σύνοδο Κορυφής της Διαβαλκανικής στις 26 Μαΐου που θα γίνουν στα Τίρανα.
Στις 14 Ιανουαρίου η Ελλάδα κατέθεσε Δήλωση στα Ηνωμένα Έθνη επικαιροποιώντας παλαιότερη Δήλωση του 1994, σχετικά με την αποδοχή της υποχρεωτικής δικαιοδοσίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Στην επικαιροποιημένη αυτή Δήλωση, η Αθήνα πέραν της αποσαφήνισης ότι εξαιρούνται από τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης διαφορές για στρατιωτικά μέτρα αμυντικού χαρακτήρα, θέμα το οποίο σχετίζεται με την αποστρατιωτικοποίηση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που θέτει η Τουρκία, πρόσθεσε άλλη μία εξαίρεση που αφορά διαφορές σχετικές με τα σύνορα της Ελλάδας ή με ζητήματα εδαφικής κυριαρχίας συμπεριλαμβανομένων φυσικά διαφορών για τα χωρικά ύδατα και το εύρος του εναέριου χώρου.
Η αμφισβήτηση της Αλβανίας στο δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Ιόνιο θα έχει ευρύτερες προεκτάσεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις εφόσον θεωρώ πως η Αλβανία θέλει να θέσει θέμα συνοριακής γραμμής και να εφαρμόσει το σχέδιο της μεγάλης Αλβανίας.
Ένα σχέδιο για το οποίο Ηνωμένες Πολιτείες, μερικές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά κυρίως μουσουλμανικές, σφυρίζουν αδιάφορα με αποτέλεσμα την ολοένα και μεγαλύτερη προκλητικότητα της γειτονικής χώρας