Τα καλάσνικοφ, η Ρωσία και οι δυτικοί "σύμμαχοί" μας.
Να περάσουμε σε ένα θέμα που αν και είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε συμπεράσματα το θεωρώ θέμα – φωτιά.
Και αυτό γιατί πρόκειται για δημοσιεύσεις περί επικείμενης συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας, και συγκεκριμένα για συμπαραγωγή όπλων της Ρωσίας με τη χώρας μας στα εργοστάσια των κρατικών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων τα λεγόμενα ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ/ΕΒΟ.…
Συμπαραγωγή των φορητών όπλων Καλάσνικοφ με...
στόχο τις αγορές τρίτων χωρών με τις οποίες έχει ήδη ανοιχτές σχέσεις η Ρωσία.
Αυτή την πιθανή συνεργασία επεξεργάζεται η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του Υπ. Άμυνας υπό τη νέα της ηγεσία των κυρίων Βούρη και Κυριακίδη, και είναι αποτέλεσμα της αναθέρμανσης των σχέσεων μας με την ομόθρησκη χώρα έπειτα από την επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στη Μόσχα.
Η είδηση βγήκε από την ξαφνική επίσκεψη του υφυπουργού Άμυνας Νίκου Τόσκα, με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, στο Αίγιο την ημέρα που βρίσκονταν αντιπροσωπεία Ρώσων στο εκεί εργοστάσιο της ΕΑΣ, όπου και έγινε η αρχική παρουσίαση.
Οι δηλώσεις του υφυπουργού έχουν ως εξής:
"Πήγα στο Αίγιο εκτάκτως και επειγόντως, μετά από συνεννόηση με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο, για να συναντηθώ με αντιπροσωπεία από τη Ρωσία που ήδη βρισκόταν στο εκεί εργοστάσιο των ΕΑΣ, ώστε να τους ενημερώσω για τις δυνατότητες της επιχείρησης και να εξετάσουμε τα περιθώρια συνεργασίας, σύμφωνα με το πνεύμα της αναπτυξιακής πολιτικής της κυβέρνησης".
Ρεπορτάζ του τοπικού τύπου αναφέρει πως ο κύριος Τόσκας εξήγησε ότι δεν υπάρχει θέμα συμφωνίας αυτή την στιγμή, και ότι δυνατότητα επένδυσης υπάρχει για κάθε καλό επενδυτή που θα ενδιαφερθεί, αρκεί οι προτάσεις των επενδύσεων να μην προβλέπουν υποχρέωση αγοράς από την Ελλάδα πριν από τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Την είδηση θα την αφήσω ως έχει αφού θεωρώ πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα, ωστόσο θέλω να σας αναφέρω πως η ρωσική επιδίωξη συνεργασίας με την Ελλάδα δεν είναι κάτι καινούργιο εφόσον στο παρελθόν έχουν γίνει και άλλες προτάσεις που δεν προχώρησαν όμως ποτέ.
Από το 2006 η Μόσχα προκειμένου να διευρύνει την αμυντικοτεχνική συνεργασία της με την Αθήνα συζητούσε για εργοστάσιο τυφεκίων 5,56 χιλ. στην Ελλάδα.
Ο τύπος της εποχής είχε φιλοξενήσει συνέντευξη του υφυπουργού Άμυνας Μιχαήλ Δημήτριεφ, δεξί χέρι του προέδρου Πούτιν για τις εξαγωγές και επικεφαλής της αρμόδιας ομοσπονδιακής υπηρεσίας, για πρόθεση της Ρωσίας για εργοστάσια παραγωγής όπλων στην Ελλάδα με στόχο κοινές εξαγωγές σε τρίτες χώρες.
Στην συνέντευξή του είχε δηλώσει πως η Ρωσία ήταν έτοιμη και καλά προετοιμασμένη για να πάρει μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς που θα προκήρυσσε η Ελλάδα για μια σειρά όπλων όπως αεροσκάφη 4ης γενιάς όπως τα Σουχόι-30 και τα Μιγκ-35, για τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και τροχοφόρα, αλλά και για τυφέκια διαμετρήματος 5,56 και μάλιστα για τα τελευταία είχε αναφέρει πως μπορούσαν να κατασκευάσουν μέχρι και εργοστάσιο στη χώρα μας για την παραγωγή τους.
Ένα χρόνο αργότερα άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, ανέφερε την επιδίωξη της Ρωσίας να ξαναμπεί στην ελληνική εξοπλιστική αγορά με την εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, και την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της κρατικής ΕΑΒ και της ρωσικής αεροναυπηγικής βιομηχανίας Ιrkut, η οποία μεταξύ άλλων κατασκευάζει τα μαχητικά Σουχόι και τα αμφίβια πυροσβεστικά Βe200.
Παρόλα αυτά, τότε δεν υπήρξε κάποια ιδιαίτερη συνέχεια στην Ελληνορωσική συνεργασία , με αποτέλεσμα να ενισχύονται οι απόψεις πολλών περί μονοπωλίου των δυτικών μας συμμάχων στα εξοπλιστικά αλλά και πιέσεων από τους ίδιους για μη συνεργασία με τους Ρώσους και συμμετοχή τους στη χρηματική… πίτα.