ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:29 Ιουλίου 2015
Αναρτήθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π.

Ας μιλήσουμε για εναλλακτικές.

Του Γιώργου Λαγάκου.
Το γιατί η ΔΔΟ δεν μπορεί να αποτελέσει βιώσιμη, δίκαιη, διαχρονική και εκ των πραγμάτων ρεαλιστική λύση έχει συζητηθεί πολλές φορές.

Αυτό που παρατηρείται είναι πως είτε από αφέλεια είτε από εσκεμμένη παραπληροφόρηση, οι υπέρμαχοι της ΔΔΟ ζητούν εναλλακτικές προτάσεις ή απλά απαιτούν να σωπάσει κάθε φωνή εναντίωσης. Αναφέρομαι σε αφέλεια ή εσκεμμένη...
παραπληροφόρηση γιατί εκ των πραγμάτων έχουν διατυπωθεί τόσες φορές σε γραπτό και προφορικό λόγο, σε επίσημες συνεντεύξεις, σε γενικές συνελεύσεις, σε καφετέριες και αλλού που φαντάζει λίγο αδύνατο να μην έχουν ακουστεί ποτέ και πουθενά!

Όμως επειδή η επανάληψη είναι «μήτηρ μαθήσεως» και στόχος μας είναι η ενημέρωση και δημιουργία ενός ρεύματος κριτικής σκέψεις, με δημοκρατικές ευαισθησίες, ρεαλιστικές προσεγγίσεις και έντονο αίσθημα ευθύνης και αγάπης προς το δίκαιο, την ελευθερία και την πατρίδα θα προσπαθήσω να απαριθμήσω κάποιες βασικές εναλλακτικές:

1) Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης: Τα ΜΟΕ θα πρέπει να αποτελούν κινήσεις αποκλιμάκωσης και σε καμία περίπτωση κινήσεις κοινωνικού εντυπωσιασμού (π.χ. παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων) ή μέτρα που θα αποτελούν κομμάτι της λύσης (π.χ. τηλεφωνικό δίκτυο, ζητήματα ύδρευσης, ηλεκτροδότησης κτλ). Κινήσεις ανώδυνες που να αποδεικνύουν την θέληση συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο.

Ένα παράδειγμα είναι ο τερματισμός της ηλεκτροδότησης της σημαίας στο Πενταδάκτυλο και η σταδιακή αποκατάσταση του χώρου. Άλλη κίνηση μπορεί να είναι η άνευ όρων επιστροφή αρχαιολογικών ευρημάτων και η συντήρηση πολιτισμικών μνημείων και χώρων χωρίς καμία παρεμπόδιση. Τώρα, όσον αφορά την επίσημη ΚΔ, τέτοια μέτρα μπορεί να είναι η συντήρηση παρόμοιων πολιτιστικών χώρων κτλ. Όμως, αν τεθεί ρεαλιστικά, ήδη γίνονται πολλά εκ μέρους της ΚΔ (υπερβολικά και επικίνδυνα πολλά).

2) Κόκκινες γραμμές: Τα όρια υπάρχουν για να μην παραβιάζονται. Βασική αρχή της διαπραγμάτευσης είναι η τοποθέτηση τέτοιων ορίων, τα οποία να γίνεται σαφές πως δεν παραβιάζονται και δεν ξεπερνιούνται. Για παράδειγμα, η εκ περιτροπής προεδρία και η σταθμισμένη ψήφος.

Από την αρχή αποτελούσαν κόκκινες γραμμές και ως τέτοιες θα πρέπει να προβάλλονται. Με αυτόν τον τρόπο, πρώτο, διασφαλίζονται ζητήματα κυριαρχίας και ορθής διοίκησης, ενώ ταυτόχρονα κτίζεται μια διαπραγματευτική δυναμική που ξεκαθαρίζει ότι: «Υπάρχουν όρια – κόκκινες γραμμές τα οποία δεν μπορούμε να τα ακουμπήσουμε και τα οποία αποτελούν βασικές αρχές». Η συνταύτιση με το διεθνές δίκαιο και τα ζητήματα βιωσιμότητας μπορούν να υποστηρίξουν και να δικαιολογήσουν τέτοιες κινήσεις.

3) Μια ενιαία Κύπρος διασφαλίζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη επιλογή την ηρεμία και τη δικαιοσύνη στο νησί. Προωθεί την ισότητα και την ανάγκη της δράσης μας ως ένα σύνολο που σέβεται τη διαφορετικότητα του καθενός σαν μονάδα, αλλά και τις ιστορικές πραγματικότητες στο νησί. Στο κάτω κάτω, η επίλυση δυομαδικών συγκρούσεων (ξεκαθαρίζω πως το Κυπριακό δεν αποτελεί δυομαδικό ζήτημα αλλά ως τέτοιο ορίζεται μέσα από τη ΔΔΟ) δεν μπορεί να επιλυθεί με την επίσημη θεσμοθέτηση κοινοτήτων σε κρατικό ή διζωνικό επίπεδο.

4) Η απλή λειτουργία του κράτους στη βάση ενιαίου συστήματος διασφαλίζει οικονομικά, κοινωνικά, εθνικά και λειτουργικά την ομαλή συνέχεια. Η χρήση πολύπλοκων συστημάτων απλά θα δημιουργήσει διαχρονικά προβλήματα σε όλους τους προαναφερόμενους τομείς. Για αυτό, προτείνουμε τη δημιουργία μιας ενιαίας οντότητας – μια επιστροφή στην Κυπριακή Δημοκρατία με απαλοιφή οποιωνδήποτε θεσμοθετημένων κριτηρίων διαχωρισμού.

Με πολύ απλά λόγια, δίνονται 4 εναλλακτικές προτάσεις σε 4 ζητήματα που αφορούν την επικαιρότητα. Στην πορεία, φαίνεται πως έχουν ξεχαστεί ζητήματα δικαίου αλλά και ρεαλισμού. Κινήσεις εντυπωσιασμού ή κοινωνικής φύσεως δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση μέτρα λύσης.

Απλά δημιουργούν μια πλασματική θετική ατμόσφαιρα, η οποία θα σκάσει σαν ατομική βόμβα στην πραγματικότητα εφαρμογής ενός τέτοιου σχεδίου. Η εναντίωσή μας στη ΔΔΟ δεν είναι αποτέλεσμα βίτσιου.
Είναι αποτέλεσμα κριτικής.

Και για αυτό αντιστρέφω την απαίτηση:
Δώστε ρεαλιστικές προτάσεις για τη βιωσιμότητα της ΔΔΟ.
Όχι μπαλόνια, λουλουδάκια και χειραψίες.
Ουσιαστικές προτάσεις.

Γαλατικό χωριό.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Γιαννιώτης Ν.Π. στις 7/29/2015 08:15:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Ας μιλήσουμε για εναλλακτικές."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες