ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:7 Ιουλίου 2015
Αναρτήθηκε από nikos

Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος (GR-IAIE).
Φωτογραφία: Michele Kahn (USA-IAIE).
Ιωάννινα: Με ένα θερμό «διαπολιτισμικό» χειροκρότημα από τους συνέδρους που ήρθαν στην ηπειρωτική πρωτεύουσα από 25 χώρες όλου του κόσμου έκλεισε πανηγυρικά τις εργασίες του με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής ...
Εκπαίδευσης «Πολιτισμική Ετερότητα, Ισότητα και Κοινωνική Ένταξη: Η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα και στο μέλλον» που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα (29 Ιουνίου - 3 Ιουλίου 2015).

«Το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης φέτος της Διεθνούς Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (International Association for Intercultural Education -IAIE) πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ), της Ελληνικής Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (ΕΕΔΕ) και του Παρατηρητηρίου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης», μας ανέφερε ο αναπλ. Καθηγητής Διαπολιτισμικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Πατρών και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κ. Γεώργιος Νικολάου.

Μέλη της Διεθνούς Ένωσης Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης (IAIE) στην αφίσα του Διεθνούς Διαπολιτισμικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα
«Οι κύριες θεματικές ενότητες του διεθνούς συνεδρίου μας που πραγματοποιήθηκε αρχικά με βιωματικά εργαστήρια (workshops) στο συνεδριακό κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια σε παράλληλες συνεδριάσεις με επίσημη γλώσσα την αγγλική στις αίθουσες εκδηλώσεων του ξενοδοχείου “Grand Serai” Ιωαννίνων ήταν: Διαπολιτισμική Εκπαίδευση, Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαφορετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο - Διαπολιτισμική Μάθηση και Ηγεσία σε Πολυπολιτισμικά Περιβάλλοντα - Ζητήματα υπηκοότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης - Ξενοφοβία, θρησκείες, ετερότητα, συγκρούσεις - Διαπολιτισμική και Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση: Η ελληνική εμπειρία (παρουσιάσεις στην ελληνική γλώσσα)», κατέληξε ο κ. Νικολάου.

H Aν. Καθηγ. Νεκταρία Παλαιολόγου (GR) προσφέρει αναμνηστικό δώρο στον Αν. Καθηγητή του Πανεπ. Πατρών και Συμπρόεδρο του Διεθνούς Συνεδρίου Γιώργο Νικολάου


Ο κ. Fred Carlo Anderson καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Όσλο της Νορβηγίας και ειδικός επιστήμονας σε θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς και σε ζητήματα που αφορούν στην εκπαιδευτική διοίκηση και τη σχολική ηγεσία, μας μετέφερε την πολυπολιτισμική εμπειρία από τη χώρα του και μας τόνισε τις καλές πρακτικές που προτείνει για την εφαρμογή αυτού του διδακτικού μοντέλου για τη διαχείριση των συγκρούσεων στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα. Καθώς μας αποχαιρέτησε ενθουσιασμένος από τη γνωριμία με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς αλλά και το γόνιμο επιστημονικό προβληματισμό που αναπτύχθηκε στο διεθνές συνέδριο σημείωσε με έμφαση: «Δεν φανταζόμουν ότι στην Ήπειρο θα συναντούσα τόσα όμορφα τοπία και φυσικό περιβάλλον που μοιάζει με αυτό της πατρίδας μου, αλλά και νέους επιστήμονες που επιθυμούν να υιοθετήσουν σύγχρονες διδακτικές προσεγγίσεις για τη διαχείριση της αναδυόμενης κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολυπολιτισμικής πραγματικότητας».

Στις εργασίες του Διεθνούς Διαπολιτισμικού Συνεδρίου από δεξιά:Prof. Michele Kahn  (USA)-Αντιπρόεδρος IAIE, Prof. Julie-Athina Spinthourakis (GR) και Αν. Καθηγ. Νεκταρία Παλαιολόγου (GR)


Αξίζει να σημειώσουμε ότι πολλές παρουσιάσεις εισηγητών ήταν αφιερωμένες στο σύγχρονο θέμα της διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας τόσο σε αλλοδαπούς μαθητές στο πλαίσιο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, όσο και για την παιδεία των ομογενών στο εξωτερικό, η οποία έχει σαφή στοιχεία διαπολιτισμικής αγωγής και ψυχολογίας στις χώρες υποδοχής των Ελλήνων μαθητών δεύτερης ή τρίτης γενιάς, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε κοινότητας στη διασπορά.

Από δεξιά: Prof. Fred Carlo Anderson (NOR), As. Prof. Julie-Athina Spinthourakis (GR), Prof. Jolie Medina (DR), Prof. Michele Kahn (USA), Εκπ/κός Νίκος Σουτόπουλος (GR) και Av. Καθηγ. Νεκταρία Παλαιολόγου (GR)
Ανάμεσα στις νέες Ελληνίδες επιστήμονες στο χώρο της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης ξεχωρίσαμε την Αναπλ. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας (Φλώρινα) κα Νεκταρία Παλαιολόγου που συνέβαλε αθόρυβα και αποτελεσματικά στη διοργάνωση του συνεδρίου ως συμπρόεδρος.

Η καθ. Νεκταρία Παλαιολόγου αφού εισηγήθηκε στο συνέδριο το ενδιαφέρον όσο και επίκαιρο θέμα «Η πολιτισμική ετερότητα και η εκπαιδευτική πολιτική στο πλαίσιο του ελληνικού Δημοτικού Σχολείου (2010-2015) και μας ανέφερε ότι « ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας εκπαιδευτικής πολιτικής από το Υπουργείο Παιδείας με σαφείς διαπολιτισμικούς στόχους αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί τη διαπραγμάτευση πολλών ζητημάτων, τη συνεργασία πολλών φορέων σε διαφορετικά επίπεδα και επηρεάζεται από την αλληλεπίδραση γλωσσικών, κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών, ψυχολογικών, και δημογραφικών παραγόντων. Η εκπαιδευτική πολιτική επίσης, είναι στενά συνδεδεμένη με τον αναμενόμενο ρόλο των πολιτιστικά διαφοροποιημένων ομάδων στο κοινωνικό γίγνεσθαι».

Ο καθ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Σταμάτης Πορτελάνος εισηγείται στο συνέδριο μαζί με μεταπτυχιακή φοιτήτρια

«Γενικά, η πλειοψηφία των ελληνικών Δημοτικών Σχολείων καλείται να προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών με διαφορετικό γλωσσικό και πολιτισμικό υπόβαθρο, χωρίς τα απαραίτητα υποστηρικτικά μέσα που θα διευκόλυναν τους εκπαιδευτικούς.

Είναι αναγκαίο για την πρόοδο των μαθητών και των κοινοτήτων που ανήκουν, όσο και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, να εξασφαλιστούν οι καλύτερες συνθήκες διαχείρισης της διαφορετικότητάς τους.

Μια όμορφη «διαπολιτισμική» παρέα επιστημόνων στην κυριολεξία από όλο τον κόσμο στη βραδιά δεξίωσης με δείπνο στο ξενοδοχείο “Grand Serai”. Δεύτερος κάτω αριστερά ο Γεν. Γραμματέας της ΙAIE Prof. Leslie Bash (UK)


Η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού τρόπου εκπαίδευσης αυτών των μαθητών απαιτεί αφενός την πλήρη κατανόηση προσφορότερων τρόπων και εναλλακτικών παιδαγωγικών μεθόδων, στρατηγικών και αναλυτικών προγραμμάτων και αφετέρου μια προσεκτική εκτίμηση των εκπαιδευτικών αναγκών που αντιμετωπίζουν οι ομάδες αυτές των μαθητών», κατέληξε η κα Παλαιολόγου, αφού δεν παρέλειψε να μας προσκαλέσει στο επόμενο συνέδριο της ΙΑΙΕ που θα πραγματοποιηθεί του χρόνου στη Βουδαπέστη.Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 7/07/2015 09:25:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Με επιτυχία το Διεθνές Συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στα Ιωάννινα."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες