ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:7 Ιουλίου 2015
Αναρτήθηκε από nikos

Stratfor : "Περιφρονήσατε τους Έλληνες και χάσατε"!

Με την γνωστή για τις απόψεις και την ποιότητα ενημέρωσης που παρέχει γερμανική εφημερίδα Bild, να κυκλοφορεί με φωτογραφία Μέρκελ σε ρόλο Κάϊζερ, έχει σημασία να δούμε πως βλέπουν την εξελισσόμενη σύγκρουση της Ελλάδας με τους δανειστές της και ειδικά την Γερμανία,οι αμερικανοί.

Ο Τζορτζ Φρίντμαν επικεφαλής του αμερικανικού think tank Stratfor το οποίο πολλές φορές δίνει...
τον "τόνο" των απόψεων της Ουάσινγκτον ,με εκτενές άρθρο του αναφέρεται στην σύγκρουση.

Πρώτα απ΄ όλα επισημαίνει ότι κανένας δεν μπορεί να δηλώνει έκπληκτις από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο Φρίντμαν γράφει τα αυτονόητα τα οποία όμως σε Βερολίνο και Βρυξέλλες είναι σαφές πλέον αδυνατούν να κατανοήσουν.

Τρεις οι λόγοι για το 61% σύμφωνα με την ανάλυση:
1.Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατανόησε το “λαϊκό αίσθημα” . Το οποίο δεν μπορεί να κατανοήσει και να δικαιολογήσει την απαίτηση για νέα μέτρα ,μετά από έξι χρόνια αναποτελεσματικών μέτρων!

2. Η απαξίωση και η περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζεται η ελληνική κυβέρνηση από την “ευρωπαϊκή ηγεσία” ,ερμηνεύθηκε από τους Έλληνες πολίτες ως περιφρόνηση και απαξίωση προς τους ίδιους.

3.Οι Ευρωπαίοι ακόμη δεν έχουν καταλάβει ότι κατόρθωσαν να φέρουν τουν Έλληνες στο σημείο μηδέν: δεν έχουν πια τίποτα να χάσουν!

Οι Έλληνες ,γράφει ο Φρίντμαν κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ δύο μορφών καταστροφής. Μια άμεση αλλά με δυνατότητα ανάκαμψης και μια μακροπρόθεση η οποία οδηγεί σε “στρατγγαλισμό χωρίς διέξοδο”. Η δεύτερη είναι η ευρωπαϊκή “συνταγή”.

Ο Φρίντμαν επικαλείται το ΔΝΤ ,το οποίο αναγνωρίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και επίσης ότι νέα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά παρά μόνο στην καταστροφή. Και βέβαια στην μη αποπληρωμή των δανείων.

Οι Έλληνες ,υποστηρίζει ο Φρίντμαν όλα αυτά τα έχουν πια κατανοήσει. Χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους δεν υπάρχει λύση. Επισημαίνει ότι “δεδομένου ότι οι ηγέτες της Ευρώπης δεν είναι ηλίθιοι, είναι σημαντικό να κατανοήσουν το παιχνίδι που έπαιξαν. Ήξεραν πολύ καλά ότι τα μέτρα λιτότητας ήταν άσχετα και επιζήμια για την αποπληρωμή του χρέους. Επέμειναν σε αυτή τη “λύση” αυτή τη στιγμή, επειδή πίστευαν ότι θα κερδίσουν, και ήταν σημαντικό για αυτούς να πείσουν την Ελλάδα να συνθηκολογήσει…

Καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν είναι σε τόσο άσχημη κατάσταση όσο στην Ελλάδα. Ωστόσο, ορισμένες χώρες της ΕΕ, ιδίως στη νότια Ευρώπη, έχουν μεγάλο βάρος χρέους που θα ήθελαν να επαναδιαπραγματευθούν. Εμφανίζονται να είναι σε καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα , αλλά έχουν σταθερά υψηλή ανεργία . Παράδειγμα, το 22,5% στην Ισπανία το Μάιο”.

Το ερώτημα είναι σε τι κατάσταση θα βρίσκονται αυτές οι χώρες τον επόμενο χρόνο. Ποιες κυβερνήσεις θα είναι στην εξουσία;

Τι επισημαίνει η ανάλυση του Stratfor:
“Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 2% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι πολύ πιο σημαντικές. Το πρόβλημα του χρέους και η αναδιάρθρωση δεν μπορεί γίνεται για μία χώρα, αφού κι άλλοι θα τη θέλουν …Στην Ελλάδα, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν μια κρίση και μια εχθρική κυβέρνηση. Είναι το τέλειο μέρος για να εμφανιστούν άκαμπτοι σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους, απαιτώντας αυξημένα μέτρα λιτότητας σε μια χώρα όπου η ανεργία ξεπέρασε το 25 % και η ανεργία των νέων είναι πάνω από 50 %. Η στρατηγική της ΕΕ επένδυσε στην ψυχολογία σπέρνοντας τον φόβο για το τι μπορεί να σημαίνει χρεοκοπία, σπέρνοντας τον φόβο για τις συνέπειες της αποχώρησης από την ευρωζώνη .Με το επιχείρημα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε τη δυνατότητα να προβεί σε παραχωρήσεις.

Στο παρελθόν, η στρατηγική της ΕΕ είχε να κάνει με συμφωνίες που ποτέ δεν πίστευαν ότι οι Έλληνες θα ήταν σε θέση να τηρήσουν για να “κρύψουν” το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Οι ηγέτες της Ευρώπης απαίτησαν μέτρα λιτότητας, που συνδέονταν με την αναβολή της αποπληρωμής. Περίμεναν την Ελλάδα να συνεχίζει να παίζει το παιχνίδι. Δεν είχαν συνειδητοποιήσει, για κάποιο λόγο, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος στην εξουσία είχε δώσει την υπόσχεση να τελειώσει το παιχνίδι. Νόμιζαν ότι υπό πίεση, το κόμμα αυτί θα πάει υποχωρούσε.

Αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να το κάνει , και όχι μόνο για πολιτικούς λόγους. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προδώσει την προεκλογική υπόσχεση του, όπως η ευρωπαϊκή ηγεσία ήταν βέβαιη ότι θα κάνεο ,το κόμμα θα διασπαστεί και ένα νέο αντι-ευρωπαϊκό κόμμα θα σχηματιστεί στην Ελλάδα. Οι Έλληνες δεν είναι μακριά από το να πιστέψουν ότι μια χρεοκοπία αξίζει τον κόπο”!

Και οι διαπιστώσεις κόλαφος για τους Ευρωπαίους συνεχίζονται:
“Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν υπολόγισαν σωστά. Νόμιζαν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι πιο ευέλικτη και ήθελαν να επιδείξουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που θα μπορούσε να εξετάσει ένα παρόμοιο ελιγμό στο μέλλον. Οι Ευρωπαίοι φοβούνται το κίνδυνο να συμβιβαστούν με τους Έλληνες. Δημιούργησαν μια πιο επικίνδυνη κατάσταση για τον εαυτό τους”.

Ο Φρίντμαν επισημαίνει ότι ο τρόπος που η ΕΕ αντιμετωπίζει την ελληνκή κρίση απλά ενισχύει τον ευρωσκεπτικισμό. Και ρίχνει την βόμβα περί των δανείων που οι ευρωπαϊκές τράπεζες έδιναν στην Ελλάδα:

“Η άποψη ότι οι Έλληνες έριξαν στάχτη στα μάτια των τραπεζιτών και πήραν δάνεια είναι ανοησία. Οι τραπεζίτες ήθελαν να δώσουν τα δάνεια επειδή έβγαζαν χρήματα απ΄ αυτά. Γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση στην Ελλάδα. Όπως έχω πει η Ελλάδα δεν ήταν ανεύθυνη για τον δανεισμό αλλά και οι Ευρωπαίοι το ίδιο”!

Ο Φρίντμαν συνεχίζει το “σφυροκόπημα” κατά των Ευρωπαίων κατηγορώντας τους ότι πίστεψαν ανοήτως ότι οι Έλληνες μπλοφάρουν. Τους υπενθυμίζει λοιπόν ότι “οι Έλληνες απώθησαν μια ιταλική εισβολή, τον Οκτώβριο του 1940 και οι Γερμανοί δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την κατάκτησή τους μέχρι το Μάιο του 1941. Δεν έχω ιδέα για το αν θα μπορέσει να υπάρξει ανάλογη συσπείρωση υπό την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αλλά δεν θα ήμουν πρόθυμος να βάλω στοίχημα”.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση Grexit;
Ο Φρίντμαν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση της Ελλάδας θα έχει ασήμαντες επιπτώσεις στο ευρώ.
“Υπάρχουν εκείνοι που ισχυρίζονται ότι θα ήταν καταστροφικό για το ευρώ, αλλά δεν βλέπω γιατί”. Αλλά αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα . Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα κατά τον αναλυτή;

“Η Ελλάδα έχει τρεις εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Η πρώτη είναι η Ρωσία. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι είχαν μια σχέση που πηγαίνει πίσω στο 1970 τουλάχιστον. Ήταν αρκετά ενοχλητικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Τώρα οι Ρώσοι ψάχνουν για κάποια μόχλευση εναντίον των Ευρωπαίων και των Αμερικανών. Οι Ρώσοι περνούν δύσκολες στιγμές, αλλά όχι τόσο όσο πριν από μερικούς μήνες . Η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα στρατηγικό βραβείο. Οι Έλληνες και οι Ρώσοι έχουν μιλήσει και τα αποτελέσματα των συνομιλιών είναι σκοτεινά. Οι BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) έχουν Σύνοσο κορυφής στη Ρωσία, και οι Έλληνες συμμετέχουν ως παρατηρητές αναμένοντας κάποιου είδους συμφωνία. Δημοσίως, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα δώσει άμεσα δάνειο προς την Ελλάδα, αλλά θα επωφεληθούν από την κρίση για να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και μια δέσμευση για τον νέο αγωγό.

Μια άλλη, αν και λιγότερο πιθανή, πηγή χρηματοδότησης για την Ελλάδα είναι η Κίνα και ορισμένοι από τους εταίρους της. Οι Κινέζοι προσπαθούν να γίνουν μια πραγματική παγκόσμια δύναμη. Εργάζονται μόνοι ή με άλλους για να βοηθήσουν τους Έλληνες, αποκτώντας σίγουρα περιφερειακή επιρροή σε σχετικά χαμηλό κόστος - απλώς δεκάδες δισεκατομμύρια. Ωστόσο, θα μπορούσε να έρθει με το πολιτικό κόστος …

Τέλος, υπάρχουν και αμερικανικά hedge funds και εταιρείες private equity. Είναι πλούσια σε μετρητά, λόγω κεφαλαίων ευρωπαϊκών, κινεζικών αλλά και από τη Μέση Ανατολή που “ψάχνουν τοποθέτηση”.

Ο Τζορτζ Φρίντμαν καταλήγει στην ανάλυση κόλαφο για τους Ευρωπαίους περιγράφοντας ότι οΙ ευρωπαίοι και ειδικότερα οι Γερμανοί δεν πρέπει να επιτρέψουν να παγιωθεί η άποψη ότι “υπάρχει ζωή και εκτός ευρωζώνης”. Αλλά για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να κρατήσουν την Ελλάδα εντός και άρα να διαπραγματευτούν μαζί της.

Τελικά δεν είναι μόνο η Ελλάδα στριμωγμένη!


 onalert.gr
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 7/07/2015 09:53:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Stratfor : "Περιφρονήσατε τους Έλληνες και χάσατε"! "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες