ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:1 Ιουλίου 2015
Αναρτήθηκε από nikos

Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που πέσω θύμα ξυλοδαρμού;

Του Γρηγόρη Λέων*.
Μία μορφή σωματικής κακοποίησης είναι και ο ξυλοδαρμός.
Παρότι δεν υπάρχουν επίσημα στατιστικά στοιχεία για το φαινόμενο στην Ελλάδα, σε μία σχετικά πρόσφατη μελέτη του νοσοκομείου ΚΑΤ προέκυψαν δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Πρώτον, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 4% των περιπτώσεων τραυματισμού που δέχτηκε το εν λόγω νοσοκομείο αφορούσαν περιπτώσεις...
ξυλοδαρμού.
Δεύτερον, εισαγωγή στο νοσοκομείο απαιτήθηκε σε ελάχιστες περιπτώσεις (2,5%) καθώς τα περισσότερα θύματα επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά από την παροχή πρώτων βοηθειών.

Σχετικά με το στατιστικό ποσοστό των περιπτώσεων ξυλοδαρμού που επισκέπτεται νοσηλευτικά ιδρύματα φαίνεται ότι αυτό είναι μάλλον μικρό σε σχέση με την έκταση του φαινομένου. Αυτό συμβαίνει γιατί κάποια θύματα, θεωρώντας ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους από τα τραύματα που έχουν υποστεί, επισκέπτονται κατευθείαν ιατροδικαστή.
Βέβαια, υπάρχει και ένα μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων όπου τα θύματα, μη γνωρίζοντας πώς να κινηθούν, καταφεύγουν σε άλλες λύσεις όπως φωτογράφιση των κακώσεων από τους ίδιους ή από φιλικά πρόσωπα.
Λύσεις οι οποίες και δεν είναι καθόλου αξιόπιστες αλλά και εγκυμονούν δυσάρεστες εκπλήξεις για τα θύματα κατά τη δικαστική διαδικασία.

Το δεύτερο σημαντικό συμπέρασμα της προαναφερόμενης έρευνας είναι ακόμα πιο αποκαλυπτικό. Το 97,5% των θυμάτων ξυλοδαρμού που επισκέπτεται το νοσοκομείο, εξέρχεται από αυτό χωρίς να χρειαστεί νοσηλεία.
Πράγματι από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των θυμάτων που εξετάζουμε μας αναφέρουν ότι ενώ έχουν επισκεφτεί πριν νοσοκομείο με κακώσεις, οι ιατροί εκεί τους πιστοποιούν ότι δεν έχουν κάτι το παθολογικό.
Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι, ειδικά, τα νοσοκομεία της χώρας μας, που δεν διαθέτουν την ειδικότητα του ιατροδικαστή, δεν δύναται να πιστοποιούν σωματικές βλάβες. Ένας γενικός χειρουργός, ορθοπεδικός ή νευροχειρουργός που θα εξετάσει ένα θύμα, πράγματι θα ενδιαφερθεί για τη διάγνωση ιδιαίτερα σημαντικών κακώσεων, πιθανά απειλητικών για τη ζωή ή κακώσεων που για την ίασή τους απαιτείται ιατρικός χειρισμός.

Σε καμία περίπτωση, όμως, οι συγκεκριμένοι ιατροί δεν έχουν εκπαιδευτεί για να πιστοποιούν σωματικές βλάβες και ορθώς δεν προβαίνουν σε αντίστοιχες γνωματεύσεις.
Αποτέλεσμα είναι τις περισσότερες φορές όταν τα θύματα περιορίζονται σε μία ιατρική βεβαίωση από το νοσοκομείο είτε να καταγράφονται σε αυτή υποδεέστερες κακώσεις από τις πραγματικές, είτε η καταγραφή να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καθίσταται σχετικά εύκολη η αμφισβήτησή της κατά τη δικαστική διαδικασία.

Ο ιατροδικαστής είναι ο ειδικός ιατρός ο οποίος μελετώντας ακόμα και μία απλή εκχύμωση («μελανιά») μπορεί να εξάγει ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα.
Πράγματι μετά από μία κλινική εξέταση ο ιατροδικαστής είναι σε θέση να διαπιστώσει για παράδειγμα το όργανο με το οποίο προκλήθηκε η κάκωση, καθώς και το χρόνο που έχει περάσει από τη δημιουργία της.
Και τα δύο στοιχεία που αναφέρθηκαν, όργανο πρόκλησης και ηλικία της βλάβης, είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη δικαστική διαδικασία. Μάλιστα, η κλινική αυτή ιατροδικαστική εξέταση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τη στιγμή του συμβάντος.
Επιπλέον ο ιατροδικαστής συντάσσει μια έκθεση κλινικής εξετάσεως με τέτοιο επιστημονικό τρόπο ώστε και να μη δύναται αυτή να αμφισβητηθεί αλλά και να είναι κατανοητή πλήρως για το δικαστήριο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζει ένα θύμα ξυλοδαρμού είναι ότι σαφέστατα το πρώτο που πρέπει να κάνει, ειδικά εάν τα τραύματά του είναι σοβαρά, είναι να επισκεφτεί ένα νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών αλλά και για όποιες άλλες διαγνωστικές και θεραπευτικές ενέργειες χρειαστούν.
 Στη συνέχεια όμως, επιβάλλεται η κλινική εξέταση από ιατροδικαστή.
Αυτό μπορεί να γίνει με δύο κυρίως διαδικασίες:
α) με την υποβολή μηνύσεως, στην οποία περίπτωση άμεσα εκδίδεται εντολή ιατροδικαστικής εξετάσεως και πραγματοποιείται από δημόσια ιατροδικαστική αρχή. Σε μία τέτοια υπόθεση δεν υπάρχει κανένα απολύτως κόστος για τον εξεταζόμενο
και
β) με την άμεση επίσκεψη σε ένα νόμιμο ιατροδικαστικό ιατρείο, όπου η επιστημονική διαδικασία εξετάσεως είναι ακριβώς η ίδια, εδώ όμως ο εξεταζόμενος αναλαμβάνει το σχετικό κόστος.

Είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος πιστοποίησης των σωματικών βλαβών καθώς και ο μόνος τρόπος που θα δικαιώσει μετά βεβαιότητας το θύμα στις δικαστικές αίθουσες.
Σε αντίθετη περίπτωση είναι πιθανό τα στοιχεία να θεωρηθούν ανεπαρκή και μη αξιόπιστα για την υπεράσπιση της υπόθεσής του στο δικαστήριο με αποτέλεσμα τη δυσάρεστη, για το θύμα ξυλοδαρμού, έκβαση του αποτελέσματος.
*Γρηγόρης Λέων,
Ιατροδικαστής
Πρόεδρος Ελληνικής Ιατροδικαστικής ΕταιρίαςBookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από nikos στις 7/01/2015 10:59:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση που πέσω θύμα ξυλοδαρμού;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες