ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:7 Ιουλίου 2015
Αναρτήθηκε από Unknown

Το ΚΚΕ στο 2%;

Του Ανδρέα Ζαφείρη.
28/6: Η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για το Δημοψήφισμα καλεί μέλη και φίλους «Να ακυρώσουν αυτό το δίλημμα, ψηφίζοντας στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ». Κυκλοφορεί ξεχωριστό (άκυρο) ψηφοδέλτιο με τα 2 ΟΧΙ .

4/7 (μια μέρα πριν το Δημοψήφισμα): Ο Γ.Γ. δηλώνει στο Περιστέρι ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό «Να ρίξει στην κάλπη την...
πρόταση του ΚΚΕ, να εκφραστεί είτε με άκυρο, είτε με λευκό, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο ».
Είναι μια προσπάθεια της ηγεσίας να «κρύψει» την αποτυχία της γραμμής για το «άκυρο με τα 2 ΟΧΙ»; Το εκλογικό αποτέλεσμα φαίνεται να επιβεβαιώνει αυτό το σενάριο.

5/7: Το δημοψήφισμα μετατρέπεται σε ιστορικό μικρόχρονο , που συμπυκνώνει όλες τις αλλαγές-σε όλα τα επίπεδα- που συντελέστηκαν στη κοινωνία τα τελευταία 5 χρόνια.

Όμως το ΚΚΕ φαίνεται να απουσιάζει από αυτή τη συμπύκνωση. Η γραμμή του για άκυρο, (και στη συνέχεια και για λευκό, αποχή) φαίνεται να έχει ελάχιστη ανταπόκριση, κυρίως εντοπισμένη στα μέλη του και ένα στενό πυρήνα οπαδών.

Μπορεί να υπολογιστεί το ποσοστό που συγκέντρωσε η πρόταση του ΚΚΕ; Πολύ δύσκολα. Το Γενάρη του 2015, άκυρα και λευκά είχαν άθροισμα 2,36%. Στο δημοψήφισμα 5.8%. Αυτή η διαφορά είναι απλά ενδεικτική όμως. Όχι μόνο γιατί υπήρχαν και άλλα κόμματα που καλούσαν σε άκυρο, αποχή, λευκό (όπως η Ένωση Κεντρώων) αλλά και λόγω της συγκεχυμένης κατάστασης με το σταυρό.

Η αποχή κατέγραψε 37,50% από 36,38% που ήταν στις εκλογές του Γενάρη, μία πάρα πολύ μικρή αύξηση (εάν συνυπολογίσουμε και πόσους δε μετακινήθηκαν για οικονομικούς λόγους.

Η εικόνα μέσα από τα εκλογικά τμήματα είναι χειρότερη. Τα άκυρα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ λαμβάνουν, πολλές φορές, ποσοστά πολύ μικρά, ακόμη και το 10% των ψήφων του κόμματος στις εκλογές του Γενάρη, στα αντίστοιχα εκλογικά τμήματα.

Επομένως, στη πιο αισιόδοξη εκδοχή, την γραμμή της ηγεσίας την εφάρμοσε ένα 2% και στην πιο απαισιόδοξη λιγότερο και από το 1%!

Δεν θα περίμενε βέβαια κανείς μια άμεση αυτοκριτική τοποθέτηση. Το ΚΚΕ είναι ένας οργανισμός που αντιδρά με χρονοκαθυστέρηση, ακόμα και σε πολύ κρίσιμα συμβάντα. Μάλιστα, αντί για αυτοκριτική, την επομένη του δημοψηφίσματος το 902gr δημοσιεύει ένα πίνακα όπου, ανάμεσα στα άλλα, αθροίζει άκυρο, λευκό και αποχή(!), (όπου βέβαια το άθροισμα ξεπερνάει το 40%), ενώ σε δεύτερο άρθρο καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ, σε (αλλά και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αιγάλεω) για ωμό αντικομμουνισμό, φτάνοντας στο σημείο να αναπαραγάγει την ανακοίνωση της ΝΕ Μεσσηνίας όπου αναφέρει ότι «ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποφυλακίζει τους φασίστες της ΧΑ, την ίδια στιγμή απειλεί τα στελέχη και μέλη του ΚΚΕ. Αποδεικνύουν τι φοβούνται, ποιος τους ενοχλεί».

Η καταγγελία για «ωμό αντικομουνισμό» προφανώς και αναφέρεται στις εντάσεις που δημιουργήθηκαν στα εκλογικά τμήματα όπου δε τηρήθηκε διάταξη που απαγορεύει τη διακίνηση προεκλογικού υλικού έξω από τα εκλογικά τμήματα –πόσο μάλλον εντός ή πόσο μάλλον όταν η παρέμβαση ξεπερνούσε τα όρια της διακίνησης.

Όμως η επίθεση δεν είναι πάνα η καλύτερη άμυνα. Η ηγεσία του ΚΚΕ θα πρέπει με επάρκεια να απαντήσει στα ερωτήματα που θα θέτει και η πραγματικότητα και η κομματική βάση.

Η στάση στο δημοψήφισμα είναι πραγματικά ακατανόητη.
Ακόμη και για το «νέο» ΚΚΕ, όπου η τακτική συγχέεται με τη στρατηγική και το ιδεολογικό με το πολιτικό, όπου ακόμη και η ιστορία του «παλαιού» ΚΚΕ τίθεται σε ανοικτή αμφισβήτηση (ΕΑΜ), η στάση του άκυρου είναι μη ερμηνεύσιμη.

Πως θα εξηγήσει την απόλυτα ταξική φύση του (δήμος Εκάλης :84,62%,Φιλοθέης -Ψυχικού 71,61% ΝΑΙ, δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας :72,84% Περάματος: 76,64%, Ρέντη: 73,08%,Νίκαιας: 72,52%, ΟΧΙ), όταν βασικό επιχείρημα ήταν ότι και το ναι και το όχι εκφράζουν δύο διαφορετικά τμήματα της αστικής τάξης, δύο διαφορετικά λόμπυ και μείγματα πολιτικής ;

Πως θα απαντήσει στα μέλη του, που θα αναρωτηθούν για ένα άλλο βασικό επιχείρημα (επιπέδου αμφιθεάτρου πρωτοετών), το ότι οι κομμουνιστές δεν μπορούν να ψηφίζουν μαζί με τη ΧΑ, και θα υπενθυμίζουν ότι σε αρκετές περιπτώσεις το ΚΚΕ(όπως και άλλα κόμματα) ψήφιζαν «κατά» μαζί με τη ΧΑ στη βουλή( Μνημόνια, κα);

Αλλά εκεί που θα δυσκολευθεί περισσότερο να απαντήσει είναι γιατί ,τελικά , επιλέχθηκε μια γραμμή που δεν πήρε υπόψιν της τον αντικειμενικό συσχετισμό μέσα στη κοινωνία (και η συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων εδώ υπάγεται) και αντίθετα επιλέχθηκε μια στάση που και οδηγεί σε απομόνωση και, αντικειμενικά, ευνοεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί η γραμμή του άκυρου, αντικειμενικά, αυτό πέτυχε.
Εάν έβγαινε το ΝΑΙ, έδινε στην ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το δικαίωμα να καταγγείλει το ΚΚΕ για μειοδοσία, νέα Βάρκιζα κλπ και το διαζύγιο από το λαϊκό αίσθημα θα ήταν ακόμη πιο ισχυρό από τη περίοδο «Τζανετάκη».

Εάν έβγαινε το ΟΧΙ, όπως και έγινε, θα έδινε το δικαίωμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ισχυριστεί ότι το άθροισμα του ΟΧΙ δεν συμπεριλαμβάνει και δυνάμεις που στέκονται αρνητικά απέναντι στην ΕΕ , καθώς όσοι έχουν τέτοια αντίληψη εκφράστηκαν μέσω του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, με τη «καθαρή» θέση.

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, η επιλογή της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ ήταν η πιο φιλική προς την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι αστικές δυνάμεις, από την επόμενη κιόλας στιγμή από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, επιδιώκουν νααπονευρώσουν το δημοψήφισμα από τα υπαρκτά –έστω και με αντιφάσεις- ριζοσπαστικά του στοιχεία, αφαιρούν το αντι-ΕΕ περιεχόμενό του δημοψηφίσματος, το οποίο οι ίδιοι είχαν θέσει (ψηφίζουμε για εντός ή εκτός).

Κι εδώ βρίσκεται το πιο αρνητικό σημείο της στάσης του ΚΚΕ. Με την επιλογή του θα απέχει ουσιαστικά από όλη την επόμενη κρίσιμη μάχη, τη μάχη –στη κοινωνία και σε κάθε έκφρασή της-της «ερμηνείας» της λαϊκής εντολής.
Ανδρέας Ζαφείρης. 
iskra.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 7/07/2015 08:46:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Το ΚΚΕ στο 2%;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες