ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:4 Αυγούστου 2015
Αναρτήθηκε από Ιωάννα

Τελεσίγραφα - "λαιμητόμος" των δανειστών για συντάξεις και αγρότες.

ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΩΡΑ.

Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση – «φωτιά» των φόρων στους αγρότες βάζουν ως προϋπόθεση οι δανειστές για να λάβει η κυβέρνηση τη δόση των 25 δις ευρώ.
Και το χειρότερο είναι ότι οι τελεσιγραφικές αυτές απαιτήσεις είναι μόνο τα δύο από τα συνολικά πέντε τελεσιγραφικά ...
«φιρμάνια»  (1. Ασφαλιστικό, 2. Εργασιακά 3. «Κόκκινα δάνεια» - ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών 4. Φορολογικό 5.Εξπρές - ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας ) που βάζει στο τραπέζι η «τερατόικα» (EE, EKT, ΔNT, ΕSΜ), μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της ... «διαπραγμάτευσης» αύριο το μεσημέρι.

Οι τέσσερις «θεσμοί» θέλουν την αύξηση έως και 17 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κάνοντας ακόμα και εργαζόμενους οι οποίοι ήταν μια ανάσα από την πρόωρη σύνταξη να χρειάζεται να συνεχίσουν να δουλεύουν για πολλά ακόμη χρόνια.

Η πρότασή τους παρουσιάστηκε ως τελεσίγραφο στον Υπουργό Γ. Κατρούγκαλο και προβλέπει κλιμακωτή αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους έως και το 2022. Από το 2033 και μετά το σύνολο των ασφαλισμένων θα συνταξιοδοτούνται στα 62 έτη ηλικίας με 40 χρόνια προϋπηρεσίας ή στα 67 με λιγότερη.

Οι «θεσμοί» αναμένεται να θέσουν επί τάπητος και εργασιακά ζητήματα το επόμενο διάστημα. Ενώ αναμένεται και "ξήλωμα" των νόμων Στρατούλη (βλ. παρακάτω).

Στο «φιρμάνι» της «τερατόικα» για το ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας, η τετράδα πιέζει για fast track ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού δημοσίου πλούτου που βρίσκεται στο ΤΑΙΠΕΔ, γιατί θεωρούν ότι δεν πάνε καλά οι εισπράξεις από το ξεπούλημα των «ασημικών» της χώρας.

Για τα «κόκκινα δάνεια» δεν φαίνεται να έχει καταλήξει η «Quadriga» αν προκρίνει την λύση της «Bad bank» ή του ενδιάμεσου δημόσιου φορέα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πιέζει να γίνει το καλύτερο για να προασπιστούν τα συμφέροντα των τραπεζών σε βάρος των δανειοληπτών.

Όσον αφορά στην φορολογία των αγροτών , εκεί έρχεται πραγματικός «Αρμαγεδδώνας», καθώς οι αγρότες θα φορολογούνται ως επιχειρηματίες με συντελεστή 26% από 13% που ισχύει σήμερα!

Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έρχεται αύξηση φόρων στα ενοίκια, ενώ παράλληλα παραμένει για ακόμα δύο χρόνια και ... βλέπουμε ο ΕΝΦΙΑ, παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

XΡΗΣΤΟΣ Μ. ΠΡΕΒΕΖΑΝΟΣ

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει αναλυτικά ρεπορτάζ, χωρίς κρίσεις και σχόλια, από διάφορες ιστοσελίδες.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΟΝ Α΄ ΚΥΚΛΟ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
Ολοκληρώνεται την Τρίτη η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων. Με Τσακαλώτο και Σταθάκη τα αυριανά ραντεβού για ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και ΤΑΙΠΕΔ. Οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο διαμονής των θεσμών. Τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ του 2015.

Οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης θα συναντηθούν αύριο στις 13:30 με τους εκπροσώπους των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν:
- την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και
- το ΤΑΙΠΕΔ.
Νωρίτερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, θα συζητηθούν τα εργασιακά (12:00).
Την Τέταρτη θα υπάρξει νέα συνάντηση των δυο υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς ολοκληρώνεται ο πρώτος κύκλος των διαπραγματεύσεων και θα υπάρξει μια "ανακεφαλαιοποίηση" των συζητήσεων.

Όλες οι συναντήσεις θα γίνουν στο χώρο διαμονής των θεσμών, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές.

Εν τω μεταξύ το πικρό ποτήρι της σταδιακής κατάργησης των πρόωρων συντάξεων ετοιμάζεται να πιει η κυβέρνηση με τη νέα δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, τα οποία σχεδιάζεται να ψηφιστούν «πακέτο» με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση στις 18 Αυγούστου.

«Οι πρόωρες θα είναι μέσα, για τους αγρότες το παλεύουμε», έλεγε κυβερνητική πηγή βάζοντας για πρώτη φορά στο τραπέζι και το ενδεχόμενο να μην προλάβει η κυβέρνηση να υλοποιήσει το λίφτινγκ που επιθυμεί να κάνει στον ΕΝΦΙΑ.

Όπως επιβεβαίωσε στις αρχές της περασμένης εβδομάδας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, η κυβέρνηση θα ήθελε να προχωρήσει σε μια αναδιανομή βαρών ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου στα φετινά ραβασάκια, επιβαρύνοντας περισσότερο τους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας άνω των 300.000 ευρώ, δημιουργώντας έτσι κάποια περιθώρια ελαφρύνσεων στα χαμηλότερα κλιμάκια ακίνητης περιουσίας.

«Ενδεχομένως να μην προλάβουμε» σημειώνει πηγή του υπουργείου Οικονομικών, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τα ραβασάκια του ΕΝΦΙΑ να είναι ακριβώς τα ίδια με τα περυσινά, στον βαθμό όπου δεν έχει μεταβληθεί την 1η Ιανουαρίου 2015 η περιουσιακή εικόνα του φορολογούμενου.
Πηγή: euro2day.gr

«ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ» ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ 
ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΞΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ, ΤΡΙΠΛΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ!
Αυξήσεις ορίων ηλικίας από 2 έως και 17 χρόνια, άμεση περικοπή όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός των αναπήρων και των εργαζόμενων στα Βαρέα Ανθυγιεινά και μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές, επιπλέον από τις τριπλές περικοπές σε κύριες και επικουρικές, θα προβλέπει η ψήφιση του Ασφαλιστικού εντός του Αυγούστου.

Τα μέτρα "ακαριαίας εφαρμογής", σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι δανειστές, προβλέπουν:
*Ανατροπές στα όρια ηλικίας που θα αφορούν περίπου 300.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι είχαν εξασφαλίσει συνταξιοδότηση νωρίτερα από τα 62. Τώρα, εισάγονται αντικίνητρα, που κλειδώνουν τις πόρτες όχι μόνο για πρόωρη συνταξιοδότηση αλλά και για πλήρη, πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας συνταξιοδότησης.

*Πολλαπλές και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιες είναι οι περικοπές στις συντάξεις, που άμεσα και κυρίως έμμεσα επιβάλλονται με το νέο αυτό πακέτο μέτρων, που αφενός αποκόπτει κάθε δεσμό της κοινωνικής ασφάλισης με την κοινωνική πρόνοια και αφετέρου περιορίζει σημαντικά το ρόλο του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος.

Ειδικότερα προβλέπεται:
-Περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης στις συντάξεις 500.000 ασφαλισμένων που θα συνταξιοδοτηθούν πριν τα 67, εντός της επόμενης 15ετίας.
- Περικοπή κατά 6% σε 1,6 εκατ. επικουρικές συντάξεις.
- Περικοπή της κύριας σύνταξης κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους.
-Ένταξη ένστολων, ελεύθερων επαγγελματιών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, μηχανικών και γιατρών στο ΕΤΕΑ.
- Διατήρηση της κρατικής χρηματοδότησης στα 9,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2021.

Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 ασφαλισμένοι που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης 15ετίας, θα υποστούν από μικρές έως σημαντικά υψηλές περικοπές. Πρόκειται για ασφαλισμένους με 15 έτη ασφάλισης ήτοι τον ελάχιστο προβλεπόμενο χρόνο, και κατά συνέπεια με εξαιρετικά χαμηλές αποδοχές, κυρίως μητέρες με ανήλικα στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και εργαζόμενοι στην οικοδομή και τον επισιτισμό με λίγα ένσημα, καθώς και άτομα με αναπηρία και δικαιούχοι συντάξεων λόγω θανάτου, χωρίς καμία πρόνοια ή εξαίρεση.

Ακόμα, τριπλή έμμεση μείωση στις συντάξεις τους θα δουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι λόγω της αναδρομικής παρακράτησης των αυξημένων εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που πέρασε από την Βουλή προβλέπονταν η αύξηση από την 1η Ιουλίου φέτος κατά 2% (από 4% στο 6%) των εισφορών υπέρ κλάδου υγείας στις κύριες συντάξεις και η επιβολή αντίστοιχης εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις.

Οι νέες αυξημένες εισφορές υπέρ ΕΟΠΥΥ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παρακρατηθούν τελικά από τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να πληρώσουν αυτό το μήνα τριπλή εισφορά για ασθένεια.

Οι σωρευτικές μειώσεις θα είναι ειδικά για το Σεπτέμβριο περί τις 6 ποσοστιαίες μονάδες στις κύριες συντάξεις ( 2% *3 μήνες) και 18 ποσοστιαίες μονάδες (6% *3 μήνες) στις επικουρικές.

Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης η μείωση στο συνολικό εισόδημα ειδικά για τον Σεπτέμβριο υπολογίζεται στο 12% κατά μέσο όρο. Από τον Οκτώβρη οι έμμεσες μειώσεις θα περιοριστούν στο 2% για τις κύριες και στο 6% για τις επικουρικές.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ η επιπλέον εισφορά 2% στις κύριες συντάξεις για παροχές ασθένειας σε είδος από τον ΕΟΠΥΥ θα υπολογιστεί επί του αρχικού μεικτού μηνιαίου ποσού της κύριας σύνταξης, δηλαδή πριν από τις γνωστές περικοπές των μνημονίων.

Σύμφωνα με ειδικούς η πραγματική μείωση στο καταβαλλόμενο ποσό θα κυμανθεί στο 3% - 4% (ενώ δεν αποκλείεται να αγγίξει ακόμη και το 6% σε ορισμένες περιπτώσεις).

Στις επικουρικές συντάξεις ο υπολογισμός θα είναι διαφορετικός, καθώς το 6% θα παρακρατείται από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σύμφωνα και με τη ρητή διάταξη του νόμου. Οι μειώσεις θα εφαρμοστούν σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του Δημοσίου με μεικτή κύρια σύνταξη 1.445,44 ευρώ και καταβαλλόμενη επικουρική 324,42 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 144,60 ευρώ στο τρίμηνο (επιπλέον 48,20 ευρώ το μήνα έναντι των 58 ευρώ που πλήρωνε)

Xαμηλοσυνταξιούχος του ΙΚΑ με 486,84 ευρώ μεικτή κύρια σύνταξη και καταβαλλόμενη επικουρική από το ΤΕΑΥΕΚ - ΕΤΕΑ 236,75 ευρώ θα χάσει επιπλέον 72 ευρώ (24 ευρώ Χ 3 μήνες έναντι 19,50 ευρώ που πληρώνει κάθε μήνα έως σήμερα υπέρ του ΕΟΠΥΥ).

«ΞΗΛΩΝΟΥΝ» ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει σαφέστατες ενστάσεις επί συγκεκριμένων παρεμβάσεων της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, στο ασφαλιστικό. Απαιτήσεις για αλλαγές στις 100 δόσεις, κυρίως για όσους έχουν μεγάλες οφειλές, έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια των αρχικών διαπραγματεύσεων των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το θέμα τέθηκε σύμφωνα με πληροφορίες και κατά τη διάρκεια της πολύωρης και επίπονης διαπραγμάτευσης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου.

Ενστάσεις έχουν εκφράσει οι δανειστές και για τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε από τη Βουλή και προωθεί την πληρωμή των συντάξεων σε υπερήλικες ανασφάλιστους άνω των 65 ετών, ενώ εξαιτίας των πιέσεων από τους θεσμούς, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη υπογράψει την αναγκαία υπουργική απόφαση που θα ανοίξει τον δρόμο για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Μάλιστα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών ζητά να μάθει γιατί από τον Μάιο του 2015 εκκρεμεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, με αποτέλεσμα να παραμένουν χωρίς περίθαλψη χιλιάδες ανασφάλιστοι.
Πηγή: newsbomb.gr

ΣΟΚ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥΣ –ΕΝΦΙΑ, ΑΚΙΝΗΤΑ, ΑΓΡΟΤΕΣ
1. ΕΝΦΙΑ: Ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά ακόμη και το 50%.

Με δεδομένο ότι ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις στο φόρο οι οποίες θα δίνουν μια «γεύση» δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών στα ακίνητα μεταφέροντας μέρος των επιβαρύνσεων από τους μικροιδιοκτήτες ακινήτων στους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Στο τραπέζι είναι η αύξηση των εσόδων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται με βάση την αξία της ακίνητης περιουσίας σε σχέση με τον κύριο φόρο του ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται διάφορες προτάσεις που αφορούν στα εξής:
• Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο μπορεί να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.

• Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κυρίου φόρου. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσαν να μειωθούν οι συντελεστές για τις κατοικίες με χαμηλή αντικειμενική αξία για παράδειγμα μέχρι 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα οποίες ο συντελεστής φόρου είναι 2 έως 2,9 ευρώ ανά μέτρο και να αυξηθούν οι συντελεστές στα υψηλότερα κλιμάκια π.χ. για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 2.000 ευρώ που σήμερα κυμαίνονται από 6 έως 13 ευρώ/τμ.

• Μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Σημειώνεται ότι για τα συγκεκριμένα ακίνητα ο ΕΝΦΙΑ του 2014 ήταν μειωμένος κατά 30% και για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί το ποσοστό της έκπτωσης απαιτείται νέα νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως τα χρονικά περιθώρια για την οριστικοποίηση της μορφής του ΕΝΦΙΑ είναι ασφυκτικά και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ο φόρος που θα πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να είναι ο ίδιος με αυτόν που κατέβαλαν πέρυσι. Σε κάθε περίπτωση ο φόρος θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το αργότερο έως τις 29 Φεβρουαρίου 2016. Κάθε καθυστέρηση σημαίνει ότι μειώνεται και ο αριθμός των δόσεων στον οποίο θα κληθούν οι φορολογούμενοι να εξοφλήσουν τον φόρο. Στην καλύτερη περίπτωση ο φόρος θα ξεκινήσει να εισπράττεται από τον Οκτώβριο για να εξοφληθεί σε πέντε να εξοφληθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος Φεβρουαρίου.

2. Αγρότες: Οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών είναι ένα θέμα που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τα κυβερνητικά στελέχη αναζητούν αντίβαρα στις προωθούμενες ρυθμίσεις για να περιορίσουν τις αντιδράσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο γίνεται ήδη μια προσπάθεια να βρεθούν τα μέτρα εκείνα τα οποία θα έρθουν να λειάνουν τις επιπτώσεις από ενδεχόμενη αύξηση των συντελεστών.

Ηδη, έχουν γίνει διάφορες συζητήσεις για ταυτόχρονη προώθηση αντίμετρων όπως:
• Η διεύρυνση των δαπανών των αγροτών που εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημά τους. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να περιοριστεί η φορολογητέα ύλη των αγροτών πάνω στην οποία θα επιβληθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

• Η θέσπιση αφορολόγητου ορίου για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες, το οποίο θα χτίζεται με αποδείξεις που θα προκύπτουν από τις αγορές με πλαστικό χρήμα.
Με βάση όσα έχουν ζητήσει μετ” επιτάσεως οι δανειστές αργά ή γρήγορα η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να νομοθετήσει αλλαγές οι οποίες αφορούν:
-Την ανάκληση των διατάξεων για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων.
-Τη σταδιακή κατάργηση της ευνοϊκής φορολόγησης (με συντελεστή 13% αντί για 26% των υπολοίπων ελευθέρων επαγγελματιών) των αγροτών.
-Την κατάργηση της έκπτωσης φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, μέσω επιστροφών.

3. Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης: Οι δανειστές έθεσαν θέμα μείωσης του φορολογικού συντελεστή 8% που επιβάλλεται σε φορολογούμενους με εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ. Το μέτρο αυτό ψηφίστηκε στις 15 Ιουλίου στη Βουλή με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων. Ωστόσο, η κυβέρνηση αντιδρά στο συγκεκριμένο αίτημα, καθώς θεωρεί ότι «είναι πολιτική απόφαση και αφορά την ανακατανομή των οικονομικών βαρών στον πληθυσμό της χώρας».

Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι το «κουαρτέτο» των θεσμών έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων και μια άλλη πρόταση που προβλέπει:

Αλλαγή της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης με την επιβολή φόρου 6% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ. Δηλαδή οι δανειστές ζητούν ο συντελεστής της εισφοράς ζητείται να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ, να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, τα οποία δηλώνονται μόνο από 230 άτομα.

ΝΕΟ ΣΟΚ ΓΙΑ «ΜΠΛΟΚΑΚΙΑ» ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Προβληματισμό προκαλούν τα σενάρια για σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% για τις ατομικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η αύξηση θα γίνει σε δυο φάσεις από το 55% στο 75% για φέτος και στο 100% το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια».

Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το 2016 οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν και με προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.
Πηγή: newsit.gr

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: ΠΩΛΗΤΗΡΙΑ-ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΖΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Ποιες αποκρατικοποιήσεις ζητούν οι δανειστές να προχωρήσουν. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης και τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Σοβαρές εκκρεμότητες σε σειρά διαγωνισμών. Ερχεται σύγκρουση για το συνολικό μοντέλο λειτουργίας του νέου Ταμείου..

Την τήρηση των ήδη συμφωνηθέντων για τις ιδιωτικοποιήσεις ζητούν οι δανειστές κατά τις συναντήσεις με την ελληνική πλευρά, με τα χρονοδιαγράμματα να είναι πλέον ασφυκτικά. Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί αύριο με το κλιμάκιο των δανειστών καθώς οι εκκρεμότητες είναι πολλές.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους διαγωνισμούς πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της εταιρείας τροχαίου υλικού του ΟΣΕ (ROSCO) μέσα στον Οκτώβριο.

Μάχη, όμως, δίνεται τόσο για το μοντέλο ανοίγματος της αγοράς ενέργειας (π.χ. θα προχωρήσει η πώληση ΑΔΜΗΕ ή θα πωληθεί ποσοστό ΔΕΗ;) καθώς και για το μοντέλο λειτουργίας του νέου Ταμείου, πυρήνας του οποίου θα είναι το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να «διαπραγματεύεται», αλλά οι δεσμεύσεις για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είναι σαφείς: Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ στα τέλη Δεκεμβρίου είναι προς πώληση, ενώ το υπουργικό συμβούλιο καλείται να εγκρίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για κάθε σημαντικό διαγωνισμό.

Μεγαλύτερη ευελιξία προβλέπεται για το νέο Ταμείο, θέμα που συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι σαφές ούτε το εύρος των αλλαγών στη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε οι τυχόν προσθήκες στον κατάλογο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Το πιθανότερο είναι να μην υπάρξουν προσθήκες, ειδικά όταν οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ασφαλείς προβλέψεις για έσοδα από πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων.

Οι δανειστές ζητούν, επίσης, ξεκαθάρισμα των εν εξελίξει διαγωνισμών του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς αρκετοί εξ αυτών εμφανίζονται ως ολοκληρωμένοι, αλλά είτε δεν έχει υπογραφεί συμφωνία με τον πλειοδότη, είτε έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα που καθυστερούν την υπογραφή συμβάσεων ή οδηγούν σε επανάληψη της διαδικασίας.

Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι η υπόθεση του Αστέρα Βουλιαγμένης καθώς το επενδυτικό σχήμα είχε αρχικώς δεχθεί να συζητήσει αλλαγές στους όρους, μετά την αρνητική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αλλά μόνο με μείωση του τιμήματος.

Στο ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά είναι πλέον κοινό μυστικό πως οδηγούμαστε προς νέο διαγωνισμό. Υπενθυμίζεται πως το επενδυτικό σχήμα (από το οποίο λέγεται πως αποχώρησαν οι Τούρκοι της Dogus και έμειναν δύο κρατικά funds από Κουβέιτ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) είχε προσφέρει 400.000.000 ευρώ. Τώρα θεωρεί πως το τίμημα είναι πολύ υψηλό, με βάση τα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Στο ΤΑΙΠΕΔ ούτε θέλουν να ακούσουν για υπογραφή σύμβασης με χαμηλότερο τίμημα, γι' αυτό και οδεύουμε προς νέο διαγωνισμό.

Κυρίαρχο ρόλο στη συγκεκριμένη διαδικασία έχει η Εθνική Τράπεζα που ελέγχει την Αστήρ Παλλάς.

Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν και σε σειρά άλλων ολοκληρωμένων ή εν εξελίξει διαγωνισμών, όπως για το ακίνητο Αφάντου στη Ρόδο, για το ακίνητο του πρώην Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρο στο Μαρκόπουλο, αλλά κυρίως του Ελληνικού (σύντομα θα έχει παρέλθει ένας χρόνος από την υπογραφή της πρώτης σύμβασης με το σχήμα υπό τη Lamda Development του ομίλου Λάτση) και του ΔΕΣΦΑ (εκκρεμεί η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της από την αζέρικη Socar, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μην έχει εκδώσει σχετική απόφαση και την ελληνική πλευρά να ζητά αλλαγή όρων).

Στην Κασιώπη Κέρκυρας, ο διαγωνισμός έχει ολοκληρωθεί προ διετίας αλλά οι Αμερικανοί επενδυτές της NCH Capital δεν έχουν ακόμα τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λόγω δικαστικών και άλλων προσφυγών.

Ετσι, όσοι διαχειρίστηκαν τα τελευταία χρόνια το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μπορούν να υπερηφανεύονται για ένα παγκόσμιο ρεκόρ: Παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, θέσεις εργασίες δεν δημιουργήθηκαν.

Επί μήνες εκκρεμεί και η υπόθεση του διαγωνισμού για την πολυετή παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων σε σχήμα υπό τη γερμανική Fraport, με την κυβέρνηση να δηλώνει επί μήνες πως προωθεί αλλαγές στη σχετική σύμβαση.

Η μεγαλύτερη μάχη θα δοθεί, πάντως, για το συνολικό μοντέλο λειτουργίας του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, όπως προκύπτει και από τις συναντήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Πηγή: euro2day.gr

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑΙΠΕΔ «ΔΟΚΙΜΑΖΟΥΝ» ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συζητήσεων, θα υπάρξει αύριο κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα έχει προηγηθεί σήμερα (13:30) η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων).

Ενώ, νωρίτερα, στις 12:00 θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα.

Τα πέντε «τελεσίγραφα» για τη δόση των 25 δισ.
Οι εκπρόσωποι της Ε.Ε., του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του ΕSM βάζουν στο τραπέζι πέντε «τελεσίγραφα»: ασφαλιστικό, εργασιακά, «κόκκινα» δάνεια-ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, ιδιωτικοποιήσεις και φορολογικό.

Από τις αποφάσεις που θα πάρει η Αθήνα στα πέντε αυτά μεγάλα «αγκάθια», τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη δόση των 25 δισ. ευρώ, θα εξαρτηθεί αν οι συζητήσεις προχωρήσουν στη δεύτερη και πιο ουσιαστική φάση. Θα κριθεί, εν πολλοίς, αν μπορεί να τηρηθεί ο στόχος για συμφωνία και ψήφιση του νέου Μνημονίου και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου ή θα οδηγηθούμε σε νέο δάνειο-γέφυρα.

Πρόκειται για αποφάσεις οι οποίες θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης, από τη στιγμή που οι πιστωτές στο θέμα του ασφαλιστικού έθεσαν ως προϋπόθεση για τη χορήγηση ενός νέου δανείου την αύξηση έως και 17 έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κλείνοντας την πόρτα στους εργαζομένους που ήταν μια «ανάσα» από την πρόωρη σύνταξη.

Η πρόταση των θεσμών που παρουσιάστηκε χθες στον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο προβλέπει κλιμακωτή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από το δεύτερο εξάμηνο του έτους έως και το 2022. Από το 2023 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι θα συνταξιοδοτούνται είτε στα 62 έτη με 40 χρόνια προϋπηρεσίας είτε στα 67 έτη.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια κυβέρνηση και θεσμοί δεν έχουν ακόμη καταλήξει ποιο μοντέλο θα προκριθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό πρόβλημα των δανείων αυτών ύψους 110 δισ. Αν δηλαδή θα είναι μια «κακή τράπεζα» με συμμετοχή ιδιωτών και ενεργητική διαχείριση των δανείων ή δημόσιος ενδιάμεσος φορέας, όπως έχει προτείνει η κυβέρνηση, που θα αγοράζει και θα διαγράφει δάνεια μόνο των οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Οσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο τελικό σχήμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα αποτελέσει το όχημα για έσοδα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών. Στην κατεύθυνση αυτή ο υπουργός Οικονομικών θέλει να δώσει έμφαση στην αξιοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου ώστε να αποφέρει διαρκή έσοδα και όχι μια κι έξω τα λεφτά από την πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου.

Πέμπτο μεγάλο «αγκάθι» στα πλευρά της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές στους φόρους. Αυτές «πιάνουν» από αγρότες που θα φορολογούνται ως επιχειρηματίες και με συντελεστή 26% από 13% σήμερα και ενοικιαστές καθώς αυξάνονται οι φόροι στα ενοίκια, μέχρι και την εισφορά αλληλεγγύης που το 2016 ενσωματώνεται στη φορολογική κλίμακα. Ταυτόχρονα, μόνιμο χαρακτήρα παίρνει ο ΕΝΦΙΑ, ενώ καταργείται το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που λαμβάνουν σήμερα τα νοικοκυριά.
Πηγή : efsyn.gr

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Της Δήμητρας Καδδά*
Με τα πιο δύσκολα "ανοικτά" θέματα, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -στην οποία εκκρεμεί μεταξύ άλλων η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η δημιουργία ή όχι bad bank- αλλά και με το ΤΑΙΠΕΔ, επιχειρείται σήμερα να ολοκληρωθεί η τελευταία "πράξη" του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων.

Ραντεβού έχουν σήμερα το μεσημέρι οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης με το "κουαρτέτο" των δανειστών στο γνωστό ξενοδοχείο με στόχο να αποτυπώσουν θέσεις συμφωνίας αλλά και διαφωνίας.

Στο πεδίο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πολλά πεδία μένουν ανοικτά. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη θέση της από την προεκλογική της πρόθεση για φορέα ειδικού σκοπού προς την Bad Bank που φέρεται να ζητούν οι δανειστές.

Πηγές της ΤτΕ μεταφέρουν την θέση ότι στην παρούσα φάση ένα σενάριο bad bank είναι δύσκολο, χωρίς ωστόσο να το αποκλείουν για μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ενώ κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία η τιμή μεταβίβασης των "κακών" δανείων στον όποιο νέο φορέα.

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ
Αύριο -και πάλι σε επίπεδο κορυφής- στόχος είναι να γίνει ανασκόπηση της κατάστασης και ολοκλήρωση του πρώτου γύρου διαβουλεύσεων. Με άλλα λόγια, στόχος είναι να αρχίσουν, αμέσως μετά, οι "πραγματικές" διαπραγματεύσεις.
Να γίνει η αποκάλυψη προθέσεων και διαφωνιών στον νέο γύρο "πολιτικών" πλέον διαπραγματεύσεων με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο και τα προαπαιτούμενα αλλά και με άγνωστο "Χ" τις διαφωνίες που υπάρχουν και μεταξύ των "θεσμών".

ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ
Κυβερνητικές πηγές σε ερώτημα για το "ομαλό" κλίμα που φέρεται να υπάρχει στις επαφές με τους δανειστές εξηγούσαν με νόημα "μετά τον μήνα του μέλιτος αρχίζει να στραβώνει τι κλίμα". Μέχρι τώρα γίνεται καταγραφή και αποτύπωση σημείων σύγκλισης και διαφωνιών.

Και στο πεδίο των διαφωνιών τα μέτωπα είναι πολλά και μεγάλα. Εκκρεμεί ακόμη και η αποτίμηση της ύφεσης του 2015 με πληροφορίες να κάνουν λόγο για αποκλίσεις 2% ανάμεσα σε στελέχη των θεσμών τις προηγούμενες ημέρες (2% να προβλέπει η Κοινοτική πλευρά και 4% το ΔΝΤ) με τον Αντιπρόεδρο Γ. Δραγασάκη να προβλέπει σωρευτική ύφεση 4-5% χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο χρέος και την ανάπτυξη που βρίσκονται στο τραπέζι.

Οι δανειστές καταγράφουν και τις προθέσεις για προαπαιτούμενα με τους αγρότες και τις μονομερείς ενέργειες του πρώτου εξαμήνου να βρίσκονται σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο.

Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΥΡΟΣ
Αν αύριο ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, τότε η κυβέρνηση βάζει πλώρη για την τελική (;) ευθεία της "πολιτικής" διαπραγμάτευσης υπό πολύ ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο: την συμφωνία και την εκταμίευση δόσης από τον ESM έως τις 20 Αυγούστου.

Η προθεσμία συνεχίζει να αποτελεί το βασικό σενάριο, αλλά καθώς οι ημέρες περνούν τα εναλλακτικά σχέδια κερδίζουν έδαφος, όπως άφησε να εννοηθεί χθες και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Δ. Μάρδας. Mιλώντας στον "ΣΚΑΙ" σχολίασε "βλέποντας και κάνοντας".
*Πηγή: capital.gr

Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια θα καθορίσει την ανακεφαλαιοποίηση
Τα κόκκινα δάνεια και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μπαίνουν στο σημερινό… μενού της κουάντρικα στο ραντεβού της το μεσημέρι με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη αντίστοιχα.

Γράφει: Ρόη Χάικου*
Η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια, που θα προβλέπει την διαχείρισή τους και σε κάποιο βαθμό και την διαγραφή τους, εφόσον στοιχειοθετηθεί ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν θα είναι καθοριστική για τον «λογαριασμό» των κεφαλαιακών αναγκών των συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων και θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους όρους της ανακεφαλαιοποίησης. Υπό τον όρο ότι οι εκπρόσωποι των «θεσμών» θα δεχθούν το ελληνικό σχέδιο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2014 στην «προβληματική ζώνη» και σε καθεστώς καθηστέρησης, δηλαδή απλήρωτα δάνεια από έναν μήνα έως και πάνω από 90 ημέρες, ήταν ποσά της τάξης των 110 δισ. ευρώ. Αυτό το μέγεθος εκτιμάται ότι έχει επιδεινωθεί αισθητά, με τα μη εξυπηρετούμενα να έχουν ξεπεράσει και τα 120 δισ. ευρώ, με βάση τραπεζικές εκτιμήσεις.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «περάσει» η καταρχήν συμφωνία του Μαΐου, η οποία προέβλεπε την δημιουργία του Ενδιάμεσου Φορέα, που θα προχωρήσει η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων. Το νομοθετικό τμήμα του υπουργείου Οικονομίας επεξεργάζεται ήδη τον τρόπο που θα διαχειριστεί το θέμα και το τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η δημιουργία ενός οργανωμένου θεσμού που θα κληθεί να δώσει λύση στο «βουνό» των κόκκινων δανείων φαίνεται ότι παραμένει στα… ΟΚ της τρόικας, αλλά με τις τροποποιήσεις και τις προσθήκες που θα κάνουν οι πιστωτές και ο διεθνής σύμβουλος που θα κληθεί να δώσει τεχνογνωσία, προτάσεις και λύσεις.

Η καταρχήν συμφωνία που υπήρχε μεταξύ Αθήνας και Brussels Group προέβλεπε την εκπόνηση μελέτης από το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όπου θα καταγράφεται πλήρως το πρόβλημα των επισφαλειών, θα κατατεθούν προτάσεις επίλυσης και θα επιμερίζεται το… κόστος, ώστε να μην πληγούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έχουν χαρακτηριστεί «χαμένα» από τις τράπεζες και θα διαγραφούν. Με την νέα ανακεφαλαιοποίηση στα σκαριά, αυτό το κόστος μπορεί τελικά να είναι διαφορετικό για τις τράπεζες.

Η μελέτη αναφέρουν πληροφορίες της FMVoice.gr έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την ΤτΕ και τη Nomura. Κυβερνητικοί κύκλοι εξηγούσαν ότι τα ευρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για τη ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν σημαντικό το γεγονός ότι τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνονται στο νέο μνημόνιο, καθώς μόνο έτσι μπορούν να εξυγιανθούν άμεσα τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών όπως περιγράφεται στη συμφωνία.

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν τον Μάιο ότι η νομοθέτηση του ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των κόκκινων δανείων που έχει στα «σκαριά» το υπουργείο Οικονομίας έχει προγραμματιστεί από το Σεπτέμβριο και έπειτα, ενώ στόχος ήταν να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2016. Εάν αυτή η πρόταση γίνει αποδεκτή από την τρόικα, η διαπραγμάτευση θα εστιαστεί στο πώς θα υλοποιηθεί ο φορέας.

Στο σχέδιο του υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων που φέρεται να είχε πάρει το «πράσινο φως» από τους θεσμούς τότε περιλαμβάνονταν:
1. Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, στον οποίο προβλέπεται και απαγόρευση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας, ώστε να μειωθεί ο χρόνος εκδίκασης χιλιάδων υποθέσεων,

2. Εφαρμογή των βασικών αρχών του νόμου Δένδια για την αναδιάρθρωση των επιχειρηματικών δανείων, με προσφορά κινήτρων για τη ρύθμιση χρεών προς τις τράπεζες και στο δημόσιο. Η ρύθμιση αφορά μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τζίρο έως και 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως

3. Ενίσχυση της εξωδικαστικής ρύθμισης μέσω του Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών για την ρύθμιση των δανείων.
*Πηγή: fmvoice.gr


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Ιωάννα στις 8/04/2015 01:40:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Τελεσίγραφα - "λαιμητόμος" των δανειστών για συντάξεις και αγρότες. "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες