ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:6 Αυγούστου 2015
Αναρτήθηκε από Παναγιώτης

Το περιουσιακό χαλά το μομέντουμ…

Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα κι ἂς τὸ πατοῦν οἱ ξένοι, στοιχειὸ εἶναι καὶ μὲ προσκαλεῖ· ψυχή, καὶ μὲ προσμένει.
Τὸ σπίτι ποὺ γεννήθηκα ἴδιο στὴν ἴδια στράτα στὰ μάτια μου ὅλο ὑψώνεται καὶ μ᾿ ὅλα του τὰ νιάτα.

Τὸ σπίτι, ἂς τοῦ νοθέψανε τὸ σχῆμα καὶ τὸ χρῶμα· καὶ ἀνόθευτο καὶ ἀχάλαστο, καὶ μὲ ...
προσμένει ἀκόμα.
Κωστής Παλαμάς. 

Του Τάσσου Ελευθερίου.
Ακόμα κι αν ορισμένοι δηλώνουν πανέτοιμοι για τον περιβόητο οδυνηρό συμβιβασμό, όσον αφορά στο Κυπριακό, δεν μπορούν να παραγνωρίσουν το γεγονός ότι το περιουσιακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια των διαπραγματεύσεων, καθώς δύσκολα θα γίνει κατανοητό από τον πρόσφυγα ότι ο «σημερινός χρήστης» θα έχει δικαίωμα στην απόφαση του τι θα γίνει με το σπίτι, το χωράφι, το οικόπεδό του στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πάντως, Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν εναλλακτικοί τρόποι διαχείρισης του περιουσιακού μετά τη λύση. Όπως δήλωσε, όμως, ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, πρόσφυγες, ιδιοκτήτες και παρόντες χρήστες θα έχουν επιλογές που θα αφορούν τις απαιτήσεις τους. Οι επιλογές θα αφορούν την αποζημίωση, την ανταλλαγή και την αποκατάσταση περιουσίας, ενώ αναφέρθηκε και σε ανεξάρτητη επιτροπή περιουσιών, η οποία θα απαρτίζεται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με λίγα λόγια, αυτό που γίνεται αντιληπτό (και ας μας διορθώσει κάποιος νομικός, αν είναι τέτοιο τελικά το ζήτημα) είναι πως νομιμοποιείται η κλοπή των περιουσιών μας. Το πρόβλημα βρίσκεται στη φράση «παρόντες χρήστες», κατά την ταπεινή μας άποψη. Η «συμφωνία» (αν και δεν μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος για κάτι τέτοιο) εξισώνει παντελώς το δικαίωμα του ιδιοκτήτη, του πρόσφυγα, του εκτοπισμένου με το δικαίωμα του «χρήστη», που απέκτησε την περιουσία ως προϊόν της εισβολής και της κατοχής.

Χωρίς ίχνος λογικής (αν αφήσουμε στην άκρη ολόκληρο χάρτη του ΟΗΕ), οι δηλώσεις Άιντα μετατρέπουν τους έποικους σε «παρόντες χρήστες», νομιμοποιώντας έτσι τα εγκλήματα πολέμου της Τουρκίας. Αλλά επειδή ο κύριος Άιντα είναι ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, ας τον υπενθυμίσουμε το Άρθρο 17 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού:

Κάθε άτομο, μόνο του ή με άλλους μαζί, έχει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.
Κανείς δεν μπορεί να στερηθεί αυθαίρετα την ιδιοκτησία του.
Αν δεν γίνεται κατανοητό ότι οι πρώτες δηλώσεις για το περιουσιακό στερούν αυθαίρετα την ιδιοκτησία των νόμιμων κατόχων, τότε η λύση που απαιτούμε, ως πολιτεία και ως κοινωνία, δεν πρόκειται να τερματίσει την κατοχή, αλλά θα της δώσει πλήρη υπόσταση, δεν πρόκειται να αφήσει το παρελθόν πίσω, αλλά θα μας φέρει ένα βήμα πριν την οριστική «τακτοποίηση», τη διχοτόμηση και την παλαιστινιοποίηση, μετατρέποντας τους νόμιμους κατοίκους του τόπου σε φιλοξενούμενους «παρόντων χρηστών». Ύστερα, ας μιλήσουν για «φόβους» οι διάφοροι acceptionists, που δεν δίνουν δεκάρα για τους πρόσφυγες και τις πραγματικές παραμέτρους του προβλήματος…

Γαλατικό χωριό. Ούτε κατοχή, ούτε διχοτόμηση.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Παναγιώτης στις 8/06/2015 08:49:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Το περιουσιακό χαλά το μομέντουμ…"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες