ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:2 Σεπτεμβρίου 2015
Αναρτήθηκε από Unknown

Διασώζεται η Βενεζουέλα με 50 δις δολάρια από την Κίνα αντί πετρελαίου. Στην Ελλάδα ποιος σταμάτησε τις έρευνες;

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου.
Δάνειο-μαμούθ ύψους 50 δις δολαρίων έδωσε η Κίνα στην Βενεζουέλα το οποίο θα αποπληρωθεί από το Καράκας με πετρέλαιο, δείχνοντας έτσι ότι υπάρχουν εναλλακτικοί χρηματοδότες για μια οικονομία σαν την ελληνική που χρειάζεται άμεση στήριξη εάν διαθέτει τα απαραίτητα ανταλλάγματα.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικόλα Μαδούρο δήλωσε...
χθες Τρίτη πως η Κίνα έχει συμφωνήσει να παρέχει ένα νέο δάνειο 50 δισ. δολαρίων για την αύξηση της πετρελαϊκής παραγωγής και την στήριξη των κυβερνητικών προγραμμάτων.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Βενεζουέλα έχει λάβει ήδη το ποσό των 5 δισ. ευρώ από την Κίνα, το οποίο θα αποπληρωθεί με πετρέλαιο.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Βενεζουέλας και έχει δανείσει στη χώρα περισσότερα από 40 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.

Σύμφωνα με το Reuters, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων έχει αποπληρωθεί με πετρέλαιο.

Ενδεικτικά, η Βενεζουέλα πουλάει στην Κίνα περισσότερα από 600.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Αν και δεν έχουν γίνει σαφείς η όροι της συμφωνίας θεωρείται σίγουρο ότι η Κίνα θα παίρνει το αναγκαίο για αυτήν πετρέλαιο σε εξαιρετική τιμή.

Η δανειοδότηση αυτή έχει και ελληνικό ενδιαφέρον καθώς καταδεικνύει ότι υπήρχαν και υπάρχουν εναλλακτικοί χρηματοδότες για την ελληνική οικονομία, κάτι που όμως πλέον μετά την νέα μνημονιακή συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν μπορεί να γίνει καθώς η ΕΕ απαγορεύει τον δανεισμό από τρίτες χώρες.

Το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου που βρέθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ επιβεβαιώνει ότι υπάρχει και το αντίστοιχο μεγάλο κοίτασμα και στην ελληνική ΑΟΖ.

Tο μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου της Μεσογείου εκτιμάται πως ανακάλυψε ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni στην Αίγυπτο. Το κοίτασμα εντοπίστηκε σε βάθος 1.450 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, καλύπτει μια περιοχή 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων, απέχει 190 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή της Αιγύπτου και υπολογίζεται πως έχει δυνατότητα παραγωγής έως και 30 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Πρόκειται για το οικόπεδο Ζορ και μπορεί να καλύψει τη ζήτηση φυσικού αερίου της Αιγύπτου για τις επόμενες δεκαετίες, με πιθανή την προοπτική και εξαγωγών όπως εικάζουν οικονομικοί αναλυτές.

Απευθυνόμενος στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο διευθύνων σύμβουλος της Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, επισήμανε πως η ανακάλυψη αυτή «αλλάζει όλο το παιχνίδι για την Αίγυπτο. Είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για τη Μεσόγειο σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».
Δεν προσδιόρισε τη χρονική στιγμή που θα ξεκινήσει η αξιοποίηση του κοιτάσματος αλλά άφησε να εννοηθεί πως η διαδικασία δεν θα είναι τόσο χρονοβόρα διότι βρίσκεται κοντά στις μονάδες επεξεργασίας φυσικού αερίου που διαθέτει η Eni στην Αίγυπτο.

Λόγω της εγγύτητας του κοιτάσματος αυτού με την ελληνική ΑΟΖ επιβεβαιούνται όλες οι μελέτες που έκαναν αναφορές για πραγματικά πλούσια ενεργειακά "οικόπεδα" νοτίως της Κρήτης, σε μια υποθαλάσσια περιοχή που έχει την ονομασία "Λεκάνη του Ηροδότου"

Τι έλεγαν οι μελέτες αυτές, σαν στατιστικές; Είναι καθαρά μελέτες για γεωπολιτική χρήση. Δεν έχουν καμία έννοια ακρίβειας καθώς ουδείς γνωρίζει τα πραγματικά αριθμητικά δεδομένα, άλλωστε το ελληνικό κράτος παραδόξως ουδέποτε ενδιαφέρθηκε να μάθει. Έρευνες είχαν ξεκινήσει νοτίως της Κρήτης πριν δύο χρόνια, οι οποίες όμως μυστηριωδώς σταμάτησαν και έτσι η χώρα δεν διέθεται ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί ώστε να είναι σε θέση να αναζητήσει χρηματοδότηση από άλλες εναλλακτικές πηγές, με αποτέλεσμα πάλι να πέσει στα "δόντια" της ΕΕ και των διεθνών τοκογλύφων.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, που έγιναν κυρίως σε συνεργασία με επώνυμα ινστιτούτα στο εξωτερικό, δείχνουν ότι νότια της Κρήτης "αν ψάξετε, η πιθανότητα να βρείτε ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα είναι μόλις 2% με 3%."

Το παράδοξο είναι ότι στην χώρα πολλοί ποντάρουν στο 2% με 3%! Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι με 60% πιθανότητα υπάρχει η δυνατότητα να έχει η χώρα μέχρι και 2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου διάσπαρτα γύρω και κάτω από την Κρήτη. Βεβαίως, η έρευνα και οι γεωτρήσεις θα δείξουν που όμως όπως αναφέραμε δεν έγιναν.

Το «2,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα» είναι μία ένδειξη. Τα περίφημα 270 δισεκατομμύρια ευρώ ήταν τα προσδοκόμενα έσοδα στα επόμενα τριάντα πέντε χρόνια για το Δημόσιο με βάση αυτή την ένδειξη.

Χαρακτηριστικά είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στον Σωτήρη Μεταξά και στο prismanews.gr ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος:

"Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα στο Ιόνιο τα επήρα από την μελέτη της εταιρείας Triton, που μελέτησε την γεωλογία του Πατραϊκού Κόλπου το 1996 και έκανε 2 ερευνητικές γεωτρήσεις, και την Δρ. Τερέζα Φωκιανού, γεωλόγο πετρελαίου, πρόεδρο και τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠ-ΕΚΥ που έκανε τις πρώτες παραχωρήσεις στην Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο στις αρχές του 1990. Έτσι αυτά εκτιμήθηκαν με πιθανότητα 50% σε 2 δισεκ. βαρέλια αργού πετρελαίου και 300 δις. Μ3 φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία για τα πιθανά αποθέματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης τα πήρα από την παρουσίαση που έκανε η Νορβηγική εταιρεία PGS, δηλαδή η εταιρεία που ανάλαβε τις γεωφυσικές μελέτες, πέρυσι στις αρχές Ιουλίου. Αυτή εκτίμησε τα αποθέματα υδρογονανθράκων σε μία έκταση 70000 Km2 νότια της Κρήτης (περισσότερο από το ήμισυ του χερσαίου Ελλαδικού χώρου), σε 3,45 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου και 1,7 δισεκ. υγρούς υδρογονάνθρακες, μη συμπεριλαμβανομένης της λεκάνης του Ηροδότου που έχει, κατά την Γαλλική υπηρεσία BEICIP/FRANLAB, κοντά στα 2 Τρις. Μ3 φυσικού αερίου.

Αν λάβουμε υπ' όψιν ότι η εταιρεία PGS κάνει την έρευνα με δικά της έξοδα, περίπου $60-70 εκατομ. ευελπιστώντας ότι τα στοιχεία των ερευνών της θα μοσχοπουληθούν στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε δεκαπλάσια τιμή και ότι σε παρεμφερείς γεωλογικές συνθήκες όπως αυτής της Κρήτης ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ, τότε οι εκτιμήσεις της εταιρείας PGS πρέπει να είναι σωστές."

Το ζήτημα είναι ότι οι γεωτρήσεις δεν έγιναν ποτέ και έτσι ποτέ δεν μαθεύτηκε με ακρίβεια τι κρύβει στα "σπλάχνα" της η ελληνική ΑΟΖ, με τις γνωστές ανυπολόγιστες συνέπειες για την χώρα και τον ελληνικό λαό

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 9/02/2015 01:58:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Διασώζεται η Βενεζουέλα με 50 δις δολάρια από την Κίνα αντί πετρελαίου. Στην Ελλάδα ποιος σταμάτησε τις έρευνες;"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες