ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:14 Σεπτεμβρίου 2015
Αναρτήθηκε από Παναγιώτης

Έλεγχος του κοιτάσματος "Λεβιάθαν" ο στόχος της Ρωσίας.

Του Βασίλη Καπούλα.
To τεράστιο κόλπο γκρόσο της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν Ισραηλινά ΜΜΕ τα οποία αναφέρουν ότι ο στόχος της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Μέση Ανατολή είναι διττός: ξεκινά από την παραμονή του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία στη Συρία και φτάνει στον έλεγχο του Ισραηλινού κοιτάσματος "Λεβιάθαν"!

Έτσι δικαιολογείται η ανάπτυξη ρωσικών πυρηνικών όπλων στην...
περιοχή αφού στόχος είναι η διπλωματική, στρατιωτική και ενεργειακή νίκη επί των ΗΠΑ-Ισραήλ.

Πριν δεκαπέντε ημέρες, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε στο Ισραήλ να αναλάβει η Μόσχα την ευθύνη να φυλάει τα οικόπεδα φυσικού αερίου-πετρελαίου και τις εγκαταστάσεις του στη Μεσόγειο. Η ρωσική πρόταση πρόσφερε επίσης 7-10 δισ. δολάρια για την ανάπτυξη του "Λεβιάθαν" του μεγαλύτερου κοιτάσματος ενώ τόνισε πως θα συμμετείχε και στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι Ισραηλινοί σκόπιμα στο σημείο αυτό διαρρέουν ότι η Μόσχα πρότεινε να γίνει μέσω Τουρκίας αλλά γνωρίζουν πως όλοι οι δρώντες στην περιοχή πλην της Άγκυρας δεν το θέλουν ενώ οι σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας είναι εξαιρετικά κακές πλέον λόγω ISIL αλλά και μετά το πάγωμα του σχεδίου Turkish Stream.

Η προσφορά έγινε απευθείας στον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μυστικές διπαραγματεύσεις.

Εκείνη τη στιγμή, ο Β.Πούτιν, δεν μοιράστηκε με τον Μ.Νετανιάχου τα σχέδια του για την επικείμενη στρατιωτική ανάπτυξη πεζοναυτών, μαχητικών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, πλοίων και πυραύλων στη Συρία αν και το σχέδιο είχε ετοιμαστεί από κοινού με την Τεχεράνη από τα τέλη Ιουλίου!Το ρωσικό σχέδιο είναι απλό: Ο "Λεβιάθαν" καταλήγει στην οικονομική ζώνη του Λιβάνου και γι αυτό είναι τρωτός σε πιθανή δολιοφθορά από Ιράν, Συρία ή Χεζμπολάχ μέσω επίθεσης από κομάντο ή πυραυλική επίθεση.


Μια ρωσική επένδυση δισ. θα το μετέτρεπε σε "ρωσικό πρόζεκτ" στο οποίο ούτε η Συρία ούτε η Χεζμπολάχ θα τολμούσαν να επιτεθούν αν και ανήκει στο Ισραήλ (το κοίτασμα).

Ποια είναι όμως η τωρινή κατάσταση. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις κατευθύνονται στη Λαττάκεια και η Μόσχα δέσμευσε με δύο ΝΟΤΑΜ περιοχές μεταξύ Συρίας-Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις από τις 15 Σεπτέμβρη μέχρι τις 7 Οκτώβρη με πραγματικά πυρά και εκτοξεύσεις πυραύλων κατά στόχων από πέντε ρωσικά πολεμικά πλοία.

Όταν έγινε η ρωσική πρόταση για "ασπίδα" στο Ισραηλινό φυσικό αέριο στα τέλη Αυγούστου, ο Β.Πούτιν γνώριζε ότι η εφαρμογή του σχεδίου θα απαιτούσε στρατιωτικές δυνάμεις που θα βρίσκονταν στο συγκεκριμένο σημείο παρά την απροθυμία Ιρανών και Σύρων...
Στις 30 Αυγούστου, ο Νετανιάχου συζήτησε τη ρωσική πρόταση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι όταν συνατήθηκαν στη Φλωρεντία στα πλαίσιο της συμμετοχής του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις εργασίες της Μεσογειακής και Ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινοπραξίας λόγω και τον στενών δεσμών του με τον πρόεδρο Πούτιν. Να σημειωθεί ότι ο Μπερλουσκόνι και ο Νετανιάχου είναι επίσης καλοί φίλοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε ποτέ στον Β.Πούτιν ότι θα εξέταζε την ρωσική συναλλαγή. Δίσταζε επειδή διαισθάνθηκε ότι μια συμφωνία με τη Μόσχα δεν θα γινόταν αποδεκτή από την Ουάσινγκτον και τη Noble Energy που διατηρεί ένα μερίδιο 39,66% της κοινοπραξίας που ελέγχει το "Λεβιάθαν" ενώ έχει μερίδιο και στα μικρότερα κοιτάσματα "Τanin" και "Tamar".

Στο μεταξύ, δύο Ισραηλινοί υπουργοί, ο Moshe Kahlon και ο Arye Deri, οικονομίας και οικονομικών, εμπόδιζαν συνέχεια να εκδοθεί η τελική κυβερνητική άδεια για την εξαγωγή φυσικού αερίου, τακτική που επίσης εμπόδισε τον Νετανιάχου να απαντήσει στον Β.Πούτιν.

Η κατάσταση άλλαξε δραματική μετά την ροή ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού στη Συρία. Ο Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολή θέση γιατί η στρατιωτική και στρατηγική κατάσταση του Ισραήλ που ξεκινούσε από τη Συρία και αφορούσε ολόκληρη την περιοχή, επηρέαζε πλέον άμεσα τα ξένα επενδυτικά σχέδια για το Ισραηλινό φυσικό αέριο.1.Η κυβέρνηση του δεν μπορεί αν δουλεύει πάνω σε υποθετική εργασία βραχυπρόθεσμου στόχου ανατροπής του Μ.Άσαντ. Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις σε συνδυασμό με τις δυνάμεις των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης έχουν δώσει στον Άσαντ πλεονέκτημα που θα φανεί γήγορα. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να επανακαθορίσουν την στρατηγική τους απέναντι στον FSA και γενικά τους ισλαμιστές στη νότια Συρία απέναντι στις δυνάμεις της Χεζμπολάχ και του Ιράν γιατί είναι πιθανό πλέον το Ισραήλ να δεχτεί διασυνοριακές επιθέσεις.... Επιτελείς του Ισραήλ ήδη μελετούν την παραμονή του Μ.Άσαντ στην εξουσία ως την βέλτιστη γι αυτούς επιλογή.

2.Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, χερσαίες και εναέριες, αποτελούν "ασπίδα" όχι μόνο για τον Μ.Άσαντ αλλά και για την Χεζμπολάχ. Αυτό σημαίνει ότι η στρατιωτική στάση του Ισραήλ πρέπει να αλλάξει.,

3. Επίσης, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στη Συρία, ακυρώνει την "ευελιξία" του Ισραήλ σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες εναντίον Ιρανικών και στόχων της Χεζμπολάχ όταν αυτό απαιτηθεί.

4. Τρεις πτυχές της νέας κατάστασης ξεχωρίζουν κυρίως:

Πρώτον, η ρωσία διαθέτει πλέον την πιο ισχυρή ξένη στρατιωτική δύναμη στην ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αναπτύξει τίποτα συγκρίσιμο.
Δεύτερον, η στρατιωτική ισχύς του Ισραήλ είναι ουσιαστική και δεδομένη αλλά κανείς δεν θέλει μια σύγκρουση με τους Ρώσους αν και αυτό είχε συμβεί τέσσερις δεκαετίες πριν...Τρίτον, η επικράτηση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην ανατολική Μεσόγειο θα επηρεάσει τις ξένες επενδύσεις στο Ισραηλινό φυσικό αέριο αφού σε περίπτωση σύγκρουσης κανείς δεν θα ήθελε να χάσει δισ. δολάρια.

Τέταρτον, είναι δεδομένο ότι η Ρωσία θα επαναφέρει την αρχική της πρόταση για "ρωσική ασπίδα" στις Ισραηλινές πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου μόνο που τώρα η Ρωσία διαθέτει πιο ισχυρά 'χαρτιά". Έχει απίστευτης σημαντικής ισχύος στρατιωτική δύναμη και θα σκληρύνει τους όρους της συμφωνίας.

Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι στριμωγμένοι μετά από αυτήν την εξέλιξη. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Β.Πούτιν εισάγει 'πυρηνικά όπλα" στην διαμάχη ενώ η Ελλάδα θα μπορούσε να βγεί πολλαπλά ωφελημένη από την "ρωσική ασπίδα".

Τμήμα ειδήσεων pronews.gr


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Παναγιώτης στις 9/14/2015 09:06:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Έλεγχος του κοιτάσματος "Λεβιάθαν" ο στόχος της Ρωσίας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες