ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:19 Νοεμβρίου 2015
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Η Monsanto, το Roundup και η Agenda 21.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης. (Απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο).
Ανά περιόδους έχω αναφερθεί στην εταιρεία βιοτεχνολογίας Monsanto και τα προϊόντα της.  Κυρίως στα είδη διατροφής που είναι όλα τροποποιημένα γενετικά και τα οποία προωθούνται ολοένα και περισσότερο χωρίς να υπάρχει εξωτερικός κατ΄ουσία έλεγχος σε αυτά, παρά μόνο από τα δικά της εργαστήρια.

Στο προσκήνιο όμως αρκετά χρόνια τώρα έχουν έρθει και άλλα προϊόντα της και κυρίως φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα.
Είναι πολλές οι χώρες που έχουν απαγορεύσει την...
χρήση κάποιων προϊόντων της Μonsanto και πολλοί περισσότεροι οι οργανισμοί, φορείς και σωματεία που βγάζουν συνεχώς ανακοινώσεις ακαταλληλότητας.
Κάτι που δυστυχώς δεν φθάνει στον απλό πολίτη εφόσον κάποιες φορές δεν δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και κάποιες άλλες αποκρύπτεται σκοπίμως από τα ΜΜΕ.

Η μόνη πηγή που δεν μπορεί να φιμωθεί είναι το διαδίκτυο.
Φυσικά και εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ως προς την εγκυρότητα, αλλά όταν κάποιο θέμα μεταδίδεται από μεγάλα αναγνωρισμένα sites ή και από τις επίσημες ιστοσελίδες οργανισμών δεν μπορεί να τεθεί θέμα φερεγγυότητας.

Το προϊόν που έχει απασχολήσει επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό είναι το φυτοφάρμακο Roundup που χρησιμοποιείται και στη χώρα μας ευρέως.

Η Γαλλία μέσω στόματος της Υπουργού οικολογίας απαγόρευσε την ελεύθερη διάθεση στο εμπόριο του συγκεκριμένου προϊόντος.
Εξάλλου, το 2009 ένα γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχη την Monsanto για ψεύδη. Την δίκασε επειδή διαφήμιζε ψευδώς το ζιζανιοκτόνο Roundup ως "βιοδιασπώμενο", "φιλικό προς το περιβάλλον" και ότι "άφηνε το έδαφος καθαρό".

Ακολούθησαν Ρωσία, Μεξικό και Ολλανδία που αποφάσισαν να απαγορεύσουν το Roundup,  άλλες χώρες αμέσως, και άλλες δίδοντας παράταση έως το τέλος του 2015.

Στη χώρα μας η Greenpeace ζητά επίμονα την πλήρη εθνική απαγόρευση της χρήσης της γλυφοσάτης, του ενεργού, δηλαδή, συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup .
Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε να απαγορευτεί η χρήση του στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Roundup είναι το πλέον ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο.
 Η χρήση του διαδόθηκε τη δεκαετία του ‘70 και συνδέθηκε με τη βιομηχανοποίηση της γεωργίας. Στις μέρες μας, ψεκάζεται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων.

Το Roundup προβάλλεται από τη Monsanto ως «φιλικό προς το περιβάλλον» προϊόν, ενώ είναι μία από τις πιο καταστροφικές ενώσεις που έχουν κατασκευαστεί.

Το συστατικό γλυφοσάτη που περιέχεται στο Roundup είναι τοξικό, μολύνει το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, σκοτώνει ωφέλιμους μικροοργανισμούς του εδάφους, καταστρέφει τη χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών όπου ψεκάζεται και αυξάνει την ανθεκτικότητα των ζιζανίων στα ζιζανιοκτόνα.
 Έχει ήδη ανιχνευθεί από τους επιστήμονες στο νερό, το έδαφος, τον αέρα, το νερό της βροχής, ακόμη και μέσα στο σώμα μας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ανακοίνωσε πως η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό του Roundup της Monsanto, έχει συνδεθεί άμεσα με κάθε είδους σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ (EPA) έχει επισημάνει το ζιζανιοκτόνο ως "επικίνδυνο για πρόκληση καρκίνου".

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με τη σειρά του, απευθύνει έκκληση σε γεωργούς και κηπουρούς να προσέχουν ιδιαίτερα κατά τη χρήση του φυτοφαρμάκου βασιζόμενος σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Lancet Oncology, και η οποία αναφέρεται στο συστατικό γλυφοσάτη.Η οργάνωση Institute of Science In Society (Ινστιτούτο της Επιστήμης στην Κοινωνία) έχει καλέσει από το 2008 για ολική απαγόρευση της ουσίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερα από 250 εκατομμύρια  λίβρες της χημικής ουσίας γλυφοσάτης χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και η επιστήμη έχει πλέον τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι η ουσία αυτή συνιστά απειλή για τη δημόσια υγεία καθώς και για αναρίθμητα είδη αγρίων ζώων.

Εκτός της γλυφοσάτης, άλλες τρεις ουσίες, το παραθείο, το μαλάθιο και η χημική ένωση τετραχλωρβινφός, κατατάχθηκαν μαζί με το ζιζανιοκτόνο της Monsanto στη λίστα των προϊόντων που έχουν καρκινογενείς συνέπειες.

Μια πρόσφατη ακαδημαϊκή έρευνα κατέδειξε ότι η έκθεση στην ουσία, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά σοβαρών ασθενειών όπως καρκίνο, ορμονικές διαταραχές, αυτισμό, αλλεργίες, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, στειρότητα, γαστρεντερικές παθήσεις όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, χρόνια διάρροια, κολίτιδα, νόσος του Crohn, γενετικές ανωμαλίες και νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Πάρκινσον, νόσος του Alzheimer, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση και σκλήρυνση κατά πλάκας.


Το συστατικό γλυφοσάτη έχει αποδειχθεί βλαβερό για την άγρια πανίδα και τον υδροφόρο ορίζοντα όταν εξαπλώνεται μέσω του εδάφους ή των υδάτων απορροής.
Ενδείξεις για την επικινδυνότητα του συστατικού υπήρχαν από την δεκαετία του '80, οι οποίες όμως είχαν εσκεμμένα αγνοηθεί.

Έτσι λοιπόν καταλαβαίνετε όλοι ότι κάποιοι γνώριζαν αλλά απέκρυπταν.
Η βιομηχανία φυτοφαρμάκων και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι έχουν παραπλανήσει το κοινό με ισχυρισμούς ότι η γλυφοσάτη είναι ασφαλής.
 Στην πραγματικότητα ακαδημαϊκές μελέτες, μια εκ των οποίων είχε πραγματοποιηθεί από την ίδια την Monsanto, έδειχναν ήδη από τη δεκαετία του 1980 ότι η γλυφοσάτη προκαλεί γενετικές ανωμαλίες σε πειραματόζωα.

Συγκεκριμένα, τα γεγονότα έχουν ως εξής:
- Η βιομηχανία (συμπεριλαμβανομένης της Monsanto) γνώριζε ήδη από τη δεκαετία του 1980 και από δικές της μελέτες ότι η γλυφοσάτη προκαλεί δυσπλασίες σε πειραματόζωα σε υψηλές δόσεις.
- Η βιομηχανία, επίσης, γνώριζε από το 1993 ότι τα αποτελέσματα αυτά εμφανίζονται και σε χαμηλότερες δόσεις.
-Η γερμανική κυβέρνηση γνώριζε τουλάχιστον από το 1998 ότι το συστατικό προκαλεί δυσπλασίες.
-Η ομάδα εμπειρογνωμόνων αναθεώρησης της Κομισιόν γνώριζαν από το1999 ότι η γλυφοσάτη προκαλεί δυσπλασίες.
- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνώριζε από το 2002 ότι το συστατικό προκαλεί δυσπλασίες, και το 2002 ήταν η χρονιά που υπογράφτηκε η τρέχουσα έγκριση του.

Θα αναρωτιέστε γιατί αναφέρομαι στην Γερμανική κυβέρνηση και στην Ευρωπαϊκή επιτροπή και την Κομισιόν;

Έχω να σας πω λοιπόν ότι, παρόλα τα ακόμη πιο πρόσφατα στοιχεία των κινδύνων για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων για την κλιμάκωση των επιπέδων των γενετικών ανωμαλιών και καρκίνου σε περιοχές της Νότιας Αμερικής όπου η γλυφοσάτη χρησιμοποιείται ευρέως πάνω σε καλλιέργειες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακολούθησε τις ΗΠΑ, και άλλες χώρες, στην έγκριση της χρήσης της συγκεκριμένης χημικής ουσίας ως ζιζανιοκτόνο.

Το κράτος- μέλος που λειτούργησε ως εισηγητής της πρότασης και ως σύνδεσμος μεταξύ της βιομηχανίας και της επιτροπής , ήταν η Γερμανία, η οποία ουσιαστικά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ελαχιστοποίηση της προβολής των προβλημάτων του συστατικού.

Με απλά λόγια έχουμε μία απόκρυψη της επικινδυνότητας του Roundup, παρόλο που γνώριζαν όλες τις σοβαρές ενδείξεις ακαταλληλότητας.

Στην Ευρώπη τώρα, η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεώσει την έγκριση για το συστατικό γλυφοσάτη.
Έτσι λοιπόν, η EFSA έρχεται σε αντίθεση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), και καταπατώντας την αυστηρή ευρωπαϊκή νομοθεσία πως εάν υπάρχουν αμφιβολίες για ένα προϊόν ότι μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία των πολιτών αυτό αποσύρεται, προκαλεί εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσο στις Βρυξέλλες ενδιαφέρονται για την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών ή για τα κέρδη των πολυεθνικών.

Εδώ να σας ενημερώσω ότι ακόμα δεν έχει υπογραφτεί η ΤΤΙΡ, με βάση την οποία όλες οι αμερικανικές εταιρείες θα μπορούν να κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οποιοδήποτε προϊόν τους και τα κράτη να μην μπορούν να σταματούν την κυκλοφορία τους με βάση αμφιβολίες, παρά μόνο εάν προκύψουν θάνατοι από την χρήση τους.

Εάν η EFSA ταξινομούσε το ενεργό συστατικό του ζιζανιοκτόνου Roundup στην κατηγορία "πιθανώς καρικονογόνο" σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυτό θα σήμαινε ότι η Κομισιόν θα έπρεπε να απαγορεύσει τη χρήση της γλυφοσάτης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε όμως, ότι το πιο επικερδές προϊόν της Monsanto, το Roundup, που είναι το πιο διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της πολυεθνικής και το 1/3 των συνολικών πωλήσεών της, θα έπρεπε να σταματήσει να κυκλοφορεί.
Η ζημιά για τον κολοσσό θα ήταν τεράστια και θα απειλούσε την ίδια της την ύπαρξη. Πολύ εύκολα μπορεί ο οποιοσδήποτε να συμπεράνει ότι προτιμήθηκαν τα κέρδη από την ασφάλεια των πολιτών.

Έτσι λοιπόν όχι μονάχα η Ελλάδα αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης ουσιαστικά δηλητηριάζεται με τη κατανάλωση των υποτίθεται πιο υγιεινών αγαθών που υπάρχουν και είναι τα φρούτα και τα λαχανικά.
Και εδώ να σας πω ότι έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την καταλληλότητα για οποιοδήποτε τρόφιμο.

Με πληροφορίες από τα
zougla.gr
lithosfotos.blogspot.gr
periergaa.blogspot.gr
greenpeace.org
athena.org.gr
biotechwatch.gr
ecotimes.gr
tvxs.gr
enallaktikos.grBookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 11/19/2015 09:01:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , .

0 σχόλια for "Η Monsanto, το Roundup και η Agenda 21."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες