ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:2 Δεκεμβρίου 2015
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Οι ακατάσχετοι λογαριασμοί, οι κατασχέσεις και τι πρέπει να κάνετε.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης. 
(απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο.)
Από το πρωί, σήμερα, πρώτο θέμα σε όλα τα ΜΜΕ είναι η ανακοίνωση της εγκυκλίου που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών, με την οποία ξεπαγώνουν έπειτα από 4 μήνες εξώσεις, κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για οφειλές στο δημόσιο, αλλά και προς τρίτους .

Να σας θυμίσω πως οι πράξεις...
αναγκαστικής εκτέλεσης για οφειλές, είχαν ανασταλεί λόγω των capital controls από τον περασμένο Ιούλιο.
Η αναστολή αυτή όμως δεν ανανεώθηκε στο τέλος του Οκτωβρίου.

Το ύψος του ακατάσχετου ποσού σε τραπεζικούς λογαριασμούς μειώθηκε από τα 1500 ευρώ στα 1250, και αυτό το όριο ισχύει για όσους έχουν σπεύσει να δηλώσουν στο TAXIS NET ή στην εφορία, αλλά και στην τράπεζα το έναν και μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό τους.

Κάθε φυσικό πρόσωπο που φορολογείται στην Ελλάδα δικαιούται να διατηρεί έναν μοναδικό λογαριασμό, ατομικό ή κοινό, σε ένα και μόνο πιστωτικό ίδρυμα, στον οποίο οι καταθέσεις είναι ακατάσχετες έως 1.250 ευρώ μηνιαίως ενώ το όριο έχει καθοριστεί στα 1.000. Τα 1.250 ευρώ προκύπτουν διότι εφόσον οφειλέτης έχει 1.500 ευρώ μπορούν να κατασχεθούν το 50% των 500 ευρώ.
Στην περίπτωση φορολογουμένων, μισθωτών ή συνταξιούχων, ο ως άνω λογαριασμός είναι αποκλειστικά αυτός στον οποίο πιστώνονται μισθοί και συντάξεις, και επίσης ασφαλιστικά ή όποιου άλλου είδους βοηθήματα.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται στον νόμο 4336 του 2015, στο ΦΕΚ Α96 – της 14ης Οκτωβρίου του 2015.

Στον νόμο γίνεται αντικατάσταση προηγουμένων άρθρων και παραγράφων και έτσι προκύπτουν τα εξής:
“Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Συγκεκριμένα:
α) μειώθηκε το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια (1.000) ευρώ, ενώ για ποσά άνω των χιλίων (1.000) ευρώ έως χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών.
Για ποσά άνω των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ ποσού

και

β) μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως.

Η διάταξη εφαρμόζεται τόσο στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος της (δηλ. από 19-08-2015), ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος της
(δηλαδή κατασχέσεις για τις οποίες ο τρίτος έχει προβεί σε θετική δήλωση και υφίστανται αποδοτέα από αυτόν ποσά στο Δημόσιο με βάση τις προγενέστερες διατάξεις).
 Στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.”

Επίσης τα ίδια ισχύουν για τις καταθέσεις και έτσι:
“μειώνεται το ακατάσχετο των καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.”

“Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται για την εφαρμογή της διάταξης αυτής η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός.
Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός”

Ενταγμένα πιστωτικά ιδρύματα είναι τα εξής:
Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Alpha Bank, Attica Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank – Ergasias, Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, HSBC  Bank, Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα, Συνεταιριστική Τράπεζα Πελοποννήσου Συνεταιριστική Τράπεζα Δράμας. Για τη γνωστοποίηση, στη Φορολογική Διοίκηση, του μοναδικού ακατάσχετου τραπεζικού του λογαριασμού, ο ενδιαφερόμενος πολίτης υποβάλλει ηλεκτρονικά Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση, μέσω εφαρμογής της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων στο περιβάλλον TAXISnet, με την οποία ενημερώνει για τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού, σε μορφή IBAN.

Η ηλεκτρονική διεύθυνση του taxisnet είναι gsis.gr
Στην οθόνη που εμφανίζεται μας δίνει δύο επιλογές:
H μια είναι για ακατάσχετο λογαριασμό από μισθό ή σύνταξη και η άλλη για καταθετικό λογαριασμό και λένε τα εξής:
Α) Δηλώνω υπεύθυνα ότι ο ανωτέρω λογαριασμός μου αποτελεί λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων και δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα.

Β) Δηλώνω υπεύθυνα τον ανωτέρω λογαριασμό μου ως μοναδικό ακατάσχετο λογαριασμό, δεν έχω ορίσει ως ακατάσχετο άλλον ατομικό ή κοινό λογαριασμό στο ίδιο ή σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα και δεν διαθέτω ατομικό ή κοινό λογαριασμό περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων.Έτσι ο μόνος τρόπος να ενεργοποιήσετε τον ακατάσχετο λογαριασμό είναι ο παραπάνω, ενώ θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:
Κάθε ενδιαφερόμενος που γνωστοποιεί στη Φορολογική Διοίκηση τον μοναδικό ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό σε περίπτωση που ο ήδη δηλωμένος κλείσει για οποιονδήποτε λόγο, ή επιθυμεί την αλλαγή του με νέο, οφείλει να ενημερώσει υποβάλλοντας νέα Αίτηση / Υπεύθυνη Δήλωση με τον ίδιο τρόπο, τον αριθμό IBAN του νέου λογαριασμού.

Επίσης, και εδώ δώστε μεγάλη σημασία, ο ενδιαφερόμενος οφείλει να έχει εξασφαλίσει ότι το πιστωτικό ίδρυμα έχει ήδη συσχετισμένο τον Α.Φ.Μ. του με τον λογαριασμό IBAN που ως προτίθεται να δηλώσει στο taxisnet.
Δηλαδή, θα πρέπει να πάτε στην τράπεζα και να κάνετε υπεύθυνη δήλωση για τον ακατάσχετο λογαριασμό, δηλώνοντας τον αριθμό του.

Κατόπιν πρέπει να δηλώσετε τον λογαριασμό στο taxisnet, και αφού διασταυρωθούν τα στοιχεία έπειτα από μερικές εργάσιμες ημέρες, θα σας εμφανίζει μήνυμα ότι έχετε δηλώσει τον συγκεκριμένο αριθμό ως ακατάσχετο και θα σας γνωστοποιεί και τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Αν δεν κάνετε τα παραπάνω, ίσως ακόμη και να μην κατασχεθεί μέρος από τα χρήματά σας από το Δημόσιο, αλλά δεν θα γίνει το ίδιο και από την τράπεζα σε περίπτωση που έχετε οφειλές.

Έτσι, για παράδειγμα, πολίτης δήλωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό του στο taxisnet. Στην καταβολή του μισθού και ενώ δεν του έγινε κατάσχεση από το Δημόσιο, εντούτοις του παρακρατήθηκαν τα χρήματα από την τράπεζα εφόσον είχε εκκρεμότητα με δάνειό του, και δεν είχε προβεί στην ενέργεια της δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού στο τραπεζικό ίδρυμα.

Βέβαια εδώ έχω να τονίσω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα πάμπολλες φορές δεν έχουν συμμορφωθεί με τον εκάστοτε νόμο περί ακατάσχετου και έχουν προβεί σε παρακρατήσεις ποσών από λογαριασμούς πολιτών.

Επίσης, στο έντυπο της υπεύθυνης δήλωσης που δίνει η τράπεζα να συμπληρώσει ο πολίτης για τη δήλωση του ακατάσχετου λογαριασμού του, αναφέρει ότι δεν ισχύει η δήλωση για περιπτώσεις κατά τις οποίες το κατασχετήριο επιβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο ή Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως ΙΚΑ, Τελωνεία, Δήμοι κτλ.

Κάτι που είναι ανακριβές εφόσον ο νόμος είναι αυτός που σας ανέφερα παραπάνω και είναι σαφής. Εν τέλει σε τέτοια περίπτωση, μονομερούς παραβίασης, λύση μπορεί να σας δώσει η ανεξάρτητη αρχή – ο συνήγορος του πολίτη, είτε μέσω επικοινωνίας από την ιστοσελίδα του (synigoros.gr), είτε μέσω των κατά τόπους γραφείων του.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 12/02/2015 10:28:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , , .

0 σχόλια for "Οι ακατάσχετοι λογαριασμοί, οι κατασχέσεις και τι πρέπει να κάνετε."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες