Ολοταχώς για την αχρήματη κοινωνία.
Προχθές είχαμε συνάντηση των θεσμών με αξιωματούχους του Υπουργείου Οικονομικών.
Η ανακοίνωση έπειτα της συνάντησης, ήταν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα βασικά σημεία του πλαισίου διαπραγμάτευσης για τα φορολογικά θέματα, ότι προχωρούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής, και πως έχει...
συμφωνηθεί το πλαίσιο για την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Αυτό όμως που επεσήμανε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, και πέρασε ασχολίαστο από το σύνολο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι πως όλες οι δαπάνες της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να πραγματοποιούνται μέσω τραπεζών.
Είπε ότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν το αφορολόγητο όριο, το οποίο θα χτίζεται αποκλειστικά με δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί μέσω «πλαστικού» χρήματος, θα αθροίζεται με δαπάνες ίσες με το 10% του εισοδήματος ή με κάποιο άλλο ποσοστό και ότι αυτό ισχύει και για τις ειδικές κατηγορίες δαπανών που οδηγούν σε μείωση του φόρου όπως τα ιατρικά έξοδα.
Διευκρίνισε, όμως, ότι κάθε δαπάνη που θα περιλαμβάνεται στη δήλωση θα πρέπει να γίνεται μέσω κάρτας.
Από πληροφορίες που έχω, το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιήσει κάθε μισθωτός και συνταξιούχος το 2016 θα ανέρχεται στα 9.545 ευρώ για να δικαιούται έκπτωση φόρου ως 2.100 ευρώ.
Στις δαπάνες αυτές μπορούν να συμπεριληφθούν οι δαπάνες για αγορές καταναλωτικών αγαθών, από παροχές υπηρεσιών, από λογαριασμούς ΔΕΚΟ, από ενοίκια, από δίδακτρα, από ασφάλιστρα, από καύσιμα, καθώς και από ότι έχει σχέση με την υγεία, δηλαδή ιατρικές επισκέψεις, νοσήλια και φάρμακα.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες, θα υποχρεωθούν να εισπράττουν μέσω ενός και μοναδικού λογαριασμού όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των προϊόντων τους ή την παροχή υπηρεσιών τους, μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ θα υπάρξει απαγόρευση διακίνησης χρηματικών ποσών, εφόσον σχεδιάζεται πως μέσω του επαγγελματικού λογαριασμού δεν θα μπορούν να γίνονται αναλήψεις και καταθέσεις μετρητών.
Η αιτιολογία είναι πως οι πληρωμές των προμηθευτών, ή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, ή για όποια άλλη ανάγκη της επιχείρησής του, θα πρέπει να ελέγχονται μέσω τραπεζικού συστήματος και taxis net.
Ο λογαριασμός που θα έχει δηλωθεί στο taxis net θα είναι ακατάσχετος και η τράπεζα θα στέλνει το συγκεντρωτικό της κίνησής του στο σύστημα για να αποδειχθούν οι συναλλαγές.
Βέβαια κάτι τέτοιο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής γιατί έτσι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορεί να σηκώσει χρήματα που προέρχονται από εισπράξεις της εργασίας του, παρά μόνο θα μπορεί να τα δαπανά μέσω χρεωστικής κάρτας ή e-banking.
Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να ιδιοποιηθεί τα χρήματά του ώστε να τα έχει σε μορφή μετρητών.
Από πού όμως θα μπορεί να αποκτήσει τα προσωπικά του χρήματα ο ελεύθερος επαγγελματίας;
Από πού θα βρίσκει μετρητά για να καλύψει τις οικογενειακές του ανάγκες;
Αν ισχύσει αυτό το πλάνο, καταλαβαίνεται ότι οριστικά και αμετάκλητα μπαίνει στη ζωή μας αυτό που έχω αναφέρει πάρα πολλές φορές, το πλαστικό χρήμα.
Εκείνο που δημιουργεί επίσης τεράστια ερωτηματικά είναι το ότι όλα τα παραπάνω θα πρέπει να γίνονται μέσω μίας πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, είτε μέσω ενός μόνο τραπεζικού λογαριασμού συνδεδεμένου με χρεωστική κάρτα, είτε μέσω e-banking.
Για ποιο λόγο, όμως, να μην μπορεί να υπάρξει ένα συγκεντρωτικό κίνησης λογαριασμών από 2 ή περισσότερες πιστωτικές κάρτες και από 2 ή περισσότερους λογαριασμούς;
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει με ένα απλό πρόγραμμα στο σύστημα του taxis net.
Το ότι όλα θα πρέπει να γίνονται από μία κάρτα και έναν λογαριασμό είναι το λιγότερο ύποπτο.
Πολλοί είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν ήδη πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες κάποιας δεύτερης τράπεζας από εκείνη που έχουν τον λογαριασμό μισθοδοσίας τους, είτε επειδή ο εργοδότης συνεργάζεται με την συγκεκριμένη, είτε επειδή η πρώτη τράπεζα παρέχει περισσότερες διευκολύνσεις στον πολίτη.
Εκτός από τα παραπάνω είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν και καθημερινά προβλήματα.
Πως θα πληρώσει κάποιος το ενοίκιο μέσω της κάρτας; Δηλαδή όποιος νοικιάζει θα πρέπει να διαθέτει και ένα μηχάνημα POS;
Γιατί αν ισχύει αυτό τότε μάλλον είχε δίκιο εκείνος που είπε “ μήπως κάποιος έχει κάνει εισαγωγή μηχανημάτων και θέλει να ξεπουλήσει….”
Κλείνω αφήνοντας αιχμές για την μεθοδολογία αλλά και την σκοπιμότητα αυτών των μέτρων.
Τα έχω ξαναπεί από εδώ, αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα σταματήσω να κάνω ρεπορτάζ και να σχολιάζω, όσο και αν δυσαρεστούνται κάποιοι.
Κανείς δεν είναι πάνω από το συμφέρον και το καλό του κοινωνικού συνόλου.