Το ΝΑΤΟ και το δούλεμα που μας πουλάνε.
(απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο.)
Μέσα σε όλο το άσχημο κλίμα που επικρατεί στη χώρα, έρχονται δηλώσεις στελεχών του ΝΑΤΟ αλλά και του Στέιτ Ντιπάρμεντ να επιδεινώσουν και άλλο την κατάσταση, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα Εθνικά μας θέματα.
Έτσι….τις τελευταίες ημέρες παίζει συνεχώς στο διαδίκτυο, ένα βίντεο με δηλώσεις του...
Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ προσπάθησε να δικαιολογήσει τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, και όλα αυτά σε συνέντευξή του στο CNN στην δημοσιογράφο Χάλα Γκοράνι.
Η δημοσιογράφος, προς τιμήν της, πίεσε με τις ερωτήσεις της τον Γενικό Γραμματέα, στηριζόμενη σε γεγονότα αλλά και σε δηλώσεις του ίδιου που υποστήριξε την Τουρκία στην περίπτωση της κατάρριψης του Ρωσικού αεροσκάφους μόλις λίγες ημέρες πρίν.
Φυσικά οι δηλώσεις του Jens Stoltenberg δείχνουν ακόμη μία φορά τον τρόπο που “βλέπουν” το Διεθνές Δίκαιο οι Αμερικανοί, εφόσον εν ολίγοις είπε πως “Άλλο οι Τουρκικές παραβιάσεις στην Ελλάδα και άλλο οι Ρωσικές στην Τουρκία” .
Μίλησε για το δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα σύνορά της και ότι αρχή του ΝΑΤΟ είναι να υπερασπίζεται τέτοιου είδους κινήσεις.
Και συνέχισε λέγοντας πως “Είναι διαφορετικές οι καταστάσεις στα σύνορα με Συρία και Ιράκ” και πως “η Τουρκία είναι μπλεγμένη μέσα σε μια περίπλοκη και ρευστή κατάσταση και αυτόματα τοποθετείται σε ειδικές καταστάσεις.”
Τα παραπάνω προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της δημοσιογράφου που του τόνισε ότι αυτά που λέει δείχνουν πως αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις με “δύο μέτρα και δύο σταθμά” και του θύμισε τα tweets του Αλέξη Τσίπρα για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο. Τweets που είχαν τράβηξαν την προσοχή των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ βρέθηκε σε φανερή αμηχανία και προσπάθησε να δικαιολογήσει τις προηγούμενες δηλώσεις λέγοντας πως το ΝΑΤΟ δίνει μεγάλη βαρύτητα στον σεβασμό των εναέριων χώρων όλων των κρατών, αλλά ότι η Τουρκία είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση λόγω του ότι βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο μιας σύγκρουσης στη Συρία και στο Ιράκ, και επίσης λόγω της αυξημένης ρωσικής παρουσίας.
Την είδηση που σας μεταφέρω δεν παρέλειψαν κάποιοι να την παρουσιάσουν με άλλες δηλώσεις, κάτι που δεν φαίνεται τουλάχιστον από το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.
Έτσι λοιπόν είδα αρκετές δημοσιεύσεις που ανέφεραν πως στις παραπάνω δηλώσεις του ο Jens Stoltenberg συμπλήρωσε πως η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να καταρρίπτει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, επειδή δεν είναι κυρίαρχη χώρα, εφόσον είναι μια χρεοκοπημένη χώρα υπό κηδεμονία.
Μάλιστα συμπληρώνουν πως ο Γενικός Γραμματέας είπε πως “Από την στιγμή που η Γερμανία δεν ενοχλείται που η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο της περιουσίας της στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα θέμα. Αν οι Γερμανοί ενοχληθούν από τις παραβιάσεις των Τούρκων στο οικόπεδό τους θα καταρρίψουν τα τουρκικά μαχητικά”.
Ωστόσο, ξαναλέω, τέτοιες δηλώσεις δεν προκύπτουν από το βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και είδα και εγώ, εκτός και αν υπάρχει και άλλο που δεν έπεσε στην αντίληψή μου.
Όπως και να χει όμως, ακόμη και δίχως τις τελευταίες δηλώσεις, αυτά που είπε ο Γενικός Γραμματέας είναι επιεικώς απαράδεκτα.
Και σαν μην έφθαναν τα παραπάνω, έρχεται και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάρκ Τόνερ, που με τη σειρά του δείχνει ξεκάθαρα την διαφορά σκεπτικού και αντιμετώπισης των γεγονότων από τους Δυτικούς.
Σε παρόμοια συνέντευξη η στάση του προβλημάτισε καθώς δεν καταδίκασε την Τουρκία για τις 7 χιλιάδες και πλέον παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από το 2011 μέχρι και σήμερα, τη στιγμή μάλιστα, που οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Τουρκία έπειτα από το γεγονός της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το έδαφος της Συρίας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα πάρει θέση για τις Τουρκικές παραβιάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου, έδειξε και αυτός την διαφορετική προσέγγιση ως προς το θέμα.
Η ερώτηση του δημοσιογράφου είναι η εξής;
“Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την στήριξη του στην Τουρκία και στο δικαίωμά της να υπερασπίζεται τον εαυτό της.
Καθώς μεταβαίνει στην Ελλάδα ο Υπουργός, θέλω να σας πω ότι από το 2011 η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 7.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, με πάνω από 800 ένοπλους σχηματισμούς.
Θα εκφράσει ο Υπουργός την στήριξη του στο δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπίζεται τον εαυτό της;
Και τι θα συμβεί αν Έλληνες πιλότοι καταρρίψουν ένα Τουρκικό αεροσκάφος;”
Και ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου δήλωσε πως:
“Στο πρώτο μέρος της ερώτησης σου, δεν θα κάνω εικασίες για το περιεχόμενο της συνάντησης πριν αυτή γίνει. Όπως ανέφερα έχουμε μεγάλη ατζέντα με την Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Σε σχέση με την δεύτερη ερώτηση αυτό που ρωτάς είναι υποθετικό, γνωρίζεις την θέση μας. Η πολιτική μας είναι ότι, επί μακρόν έχουμε καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.”
Όπως καταλαβαίνετε, τέτοιου είδους δηλώσεις και από τους δύο αξιωματούχους, μόνο τυχαίες δεν είναι και αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά αυτό που ολοένα και περισσότεροι λένε, και κάποιοι δεν θέλουν να δεχθούν.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια συμμαχία από την οποία δεν μπορεί να περιμένει καμιά υποστήριξη κατά του βασικού γεωπολιτικού και ιστορικού της αντιπάλου, που είναι η Τουρκία.
Το ΝΑΤΟ οφείλει να προστατεύει το ίδιο όλες τις χώρες – κράτη μέλη της.
Είναι ανήκουστο μία χώρα μέλος της συμμαχίας, να παραβιάζει τα εναέρια σύνορα κάποιας άλλης χώρας μέλους και επί σειρά ετών η συμμαχία να κωφεύει.
Η κατάσταση στο Αιγαίο και οι διεκδικήσεις των Τούρκων, για άλλες χώρες που το πολιτικό τους σύστημα σέβεται τον λαό και την ίδια την χώρα, θα αποτελούσε πρωταρχικό κίνητρο για κήρυξη πολέμου.
Εμείς εδώ τόσα χρόνια “παίζουμε” με τις αναχαιτίσεις των Τουρκικών αεροσκαφών ξεζουμίζοντας τον κρατικό προϋπολογισμό, δείχνουμε αίσθημα κατωτερότητας, και το κυριότερο δεν επιδιώξαμε ποτέ να γίνουμε μέλη σε άλλες στρατιωτικές συμμαχίες και μάλιστα κατά παράδοση αδερφών συμμάχων μας.
Το πολιτικό μας σύστημα ανέκαθεν ήταν αμερικανόφιλο και αυτό το τίμημα το έχουμε πληρώσει μέχρι τώρα με αίμα, ξεκινώντας από την Κύπρο το 1974, και φθάνοντας στα ΙΜΙΑ το 1996 θρηνώντας τους αθάνατους Καραθανάση, Βλαχάκο και Γιαλοψό.
Το έχουμε πληρώσει με ντροπή, αρχίζοντας από τα δημόσια ευχαριστήρια στους Αμερικανούς από τον τότε Πρωθυπουργό Σημίτη και μάλιστα εντός της Βουλής των Ελλήνων, και φθάνοντας στην απραξία και μη αντίδραση της σημερινής Κυβέρνησης στο δώρο των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Τουρκία θεωρώντας την χώρα ειδικού χειρισμού και τοποθετώντας την εκτός περιορισμών και Διεθνούς Δικαίου.