Η κατάρρευση του ΕΣΥ και το αγκάθι του ασφαλιστικού.
(απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο.)
Καθημερινά πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για τις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ, και μάλιστα σε ιδιαίτερα νευραλγικά κομμάτια του, όπως είναι αυτό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
Και ενώ οι προσπάθειες των γιατρών και του προσωπικού του Εθνικού μας συστήματος Υγείας είναι υπεράνθρωπες, παραταύτα τα στοιχεία είναι...
αμείλικτα.
Τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, τουλάχιστον 52 άνθρωποι που ήταν διασωληνωμένοι βρίσκονταν σε διαδρόμους ή σε θαλάμους νοσοκομείων περιμένοντας να ελευθερωθεί ένα κρεβάτι σε Εντατική.
Διασωληνωμένοι σε διαδρόμους και θαλάμους εκτός εντατικής, με ότι συνέπειες μπορεί να είχε αυτό στην ούτως ή άλλως επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας τους.
Τα παραπάνω είναι επίσημα στοιχεία του ΕΚΑΒ, και όπως καταλαβαίνετε αυτά είναι αποτελέσματα της γενικότερης κρίσης που περνά η χώρα τα τελευταία έτη, παρά τις υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνήσεων και Πρωθυπουργών που πέρασαν.
Τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν εντοπίζονται μόνο στις πολύ μεγάλες πόλεις αλλά και στις επαρχιακές, και στη δική μας, εδώ στα Γιάννενα.
Αυτό το λέω από προσωπική εμπειρία, εφόσον συγγενικό μου πρόσωπο περιμένει πάνω από τρία χρόνια να έρθουν βοηθοί πλαστικού χειρουργού για να πραγματοποιηθεί επέμβαση όχι καλλωπισμού αλλά αποκατάστασης κρανίου, έπειτα από ατύχημα.
Τρία χρόνια που ουδείς ευαισθητοποιήθηκε είτε από την μεριά των γιατρών της ειδικότητας, είτε από την μεριά της Διοίκησης.
Βέβαια εδώ θέλω να τονίσω ότι παντού και σε κάθε υπηρεσία, υπάρχουν υπάλληλοι διαφορετικής αντίληψης και αντιμετώπισης.
Και αν και εδώ μιλάμε για γιατρούς, δηλαδή για επιστήμονες, παραταύτα δεν παύουν να είναι υπάλληλοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας εφόσον βιοπορίζονται από αυτό, και μιλάμε για σύστημα υγείας το οποίο ανήκει στον πολίτη ηθικά και πραγματικά, εφόσον το έχει πληρώσει, και όχι στην πολιτική εξουσία ή στο σκεπτικό του οποιουδήποτε γιατρού ή διευθυντή ή διοικητή.
Και αφού αναφέρομαι εδώ στα δικά μας, φέρω εις γνώση του Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου το συγκεκριμένο πρόβλημα από αυτό εδώ το βήμα, Εις γνώση του, που θα ολοκληρωθεί με έγγραφη επιστολή που θα του αποσταλεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, και θα κοινοποιηθεί σε προϊστάμενες αρχές, στο Υπουργείο Υγείας αλλά και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Τώρα σε άμεση σχέση με αυτό το φλέγον θέμα της υγείας βρίσκεται και το θέμα του ασφαλιστικού.
Ένα ασφαλιστικό που όπως όλα δείχνουν θα έχει συνέπειες παρόμοιες με εκείνες του ΕΝΦΙΑ της κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά.
Αυτό γιατί συνεχώς λιγοστεύουν τα περιθώρια συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αφού σύσσωμη, η δεύτερη, βρίσκεται κατά των περικοπών στις συντάξεις στο σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου.
Πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να περάσουν μέτρα όπως οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις κατά 15% δίχως να προκληθεί κοινωνική έκρηξη, εφόσον τα χτυπήματα στα εισοδήματα των πολιτών είναι απανωτά στα πέντε χρόνια των μνημονίων.
Και ενώ το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει δώσει οδηγίες να μην υπάρξουν μειώσεις ούτε στις κύριες, ούτε στις επικουρικές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έπειτα από τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έδωσε άλλα μηνύματα.
Η ΝΔ δια στόματος του Γιάννη Πλακιωτάκη κρατά σκληρή γραμμή και λέει σε όλα «όχι» στην κυβέρνηση. ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Λεβέντης κρατούν και αυτοί αρνητικοί στάση με αποτέλεσμα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να είναι τόσο εύθραυστη όσο ποτέ.
Πολλοί από τους 153 κυβερνητικούς βουλευτές είναι ήδη αντίθετοι με τις μειώσεις εφόσον πίστευαν πως πρόκειται για μειώσεις στις κύριες και όχι στις επικουρικές συντάξεις, και είναι έτοιμοι να τα βροντήξουν.
Και μιλάμε καθαρά για το ασφαλιστικό και όχι για τα επόμενα που έρχονται από αυτά που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση, αφού θεωρώ πως η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι άμεση όταν αρχίσουν να σκάνε οι πρώτοι πλειστηριασμοί και δει ανέργους να πετιούνται έξω από τα σπίτια τους, και εκείνα περνάνε σε ξένα χέρια.
Το σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου προβλέπει οι συντάξεις άνω των 750 ευρώ να υποστούν μεσοσταθμικές μειώσεις 15% , και αυτό τη στιγμή που η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί πως οι συντάξεις έως 1000 ευρώ θα μείνουν στο απυρόβλητο.
Τώρα όσο αφορά τις λεγόμενες «υψηλές συντάξεις» δηλαδή αυτές των άνω των 2.000 ευρώ, εκεί το κούρεμα θα φτάσει το 30 με 35%.
Τα πρώτα θύματα του νέου σχεδίου νόμου θα είναι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν το ΕΚΑΣ, αλλά και όσοι βγαίνουν με πρόωρη σύνταξη εφόσον θα παίρνουν μέρος, και όχι το σύνολο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ.
Ο νέος τρόπος υπολογισμού σύνταξης που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου που έχει αποσταλεί στους θεσμούς ως γενικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις αλλάζει άρδην όσα γνωρίζαμε έως τώρα.
Έτσι ένας εργαζόμενος που έπαιρνε πριν από το 2011 μισθό 2.500 και τώρα παίρνει 1.000 ευρώ θα πάρει τη μισή σύνταξη από αυτή που υπολόγιζε. Το ποσοστό αναπλήρωσης είναι κλιμακωτό και προβλέπει συντελεστή 0,80% για κάθε έτος έως τα 15 χρόνια ασφάλισης και 2% συντελεστή για 39 έως 42 ή και περισσότερα χρόνια.
Στην καλύτερη περίπτωση η αναπλήρωση για 40 χρόνια ασφάλισης, εάν προστεθεί και η εθνική σύνταξη, θα φθάσει στο 60% του συντάξιμου μισθού.
Τώρα για τις σημερινές συντάξεις, προβλέπεται πως η διαφορά που θα προκύψει θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά για τον συνταξιούχο, ο οποίος δεν θα υποστεί άμεσα μειώσεις, σε αντίθεση με το νέο συνταξιούχο.
Για παράδειγμα αν ένας ασφαλισμένος με 40 χρόνια ασφάλιση στο καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών παίρνει σήμερα σύνταξη 1.100 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 900 ευρώ. Η διαφορά των 200 ευρώ θα παραμείνει ως προσωπική διαφορά μέχρι το 2018, έτος που σχεδιάζεται ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις και θα χρησιμοποιηθεί η διαφορά ανάλογα.
Εδώ τονίζω πως το 2018 σχεδιάζεται ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις… και ο νοών νοείτω, και όχι μόνο αυτό, αλλά ενώ ο Υπουργός υποστηρίζει πώς η διαφορά θα συμψηφίζεται με μελλοντικές αυξήσεις που θα προκύψουν λόγω της αύξησης του ΑΕΠ, το πιθανότερο σενάριο είναι η διαφορά να βαίνει μειούμενη μέχρι την εξάλειψη της.
Καταργούνται οι ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΠ και ΕΤΑΑ, και τα ταμεία κύριας ασφάλισης ενοποιούνται στο νέο ενιαίο φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον ΕΦΚΑ, με το πλαφόν για τις κύριες συντάξεις να μειώνεται στα 2.304 ευρώ το μήνα καθαρά και για τις πολλαπλές συντάξεις στα 3.072 ευρώ.
Ενώ στο σχέδιο νόμου δεν προβλέπεται μείωση στις επικουρικές συντάξεις, αυτό είναι βέβαιο πως θα συμβεί αφού θα υπάρξει εφαρμογή του κανόνα βιωσιμότητας στο ενιαίο επικουρικό.
Οι επικουρικές συντάξεις για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά θα καταβάλλονται από το ΕΤΕΑ, και το ποσό θα διαμορφώνεται σύμφωνα με τα δημογραφικά δεδομένα και πίνακες θνησιμότητας.
Για τους ασφαλισμένους έως και τις 31/12/2013, η επικουρική θα είναι το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31/12/2014 που υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε 0.45% υπολογιζόμενου επί των συντάξιμων αποδοχών εκάστου ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται και για την έκδοση της κύριας σύνταξης,
-Ή το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1/1/2015 και υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα για τους ασφαλισμένους από το 2014 και μετά.
Τα εισοδηματικά κριτήρια για την απολαβή του ΕΚΑΣ γίνονται πιο αυστηρά και έτσι από την 1.1.2016 και έως την 31.12.2019 το ΕΚΑΣ θα καταβάλλεται σε λιγότερους δικαιούχους, που το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα τους από συντάξεις, κύριες και επικουρικές, αλλά και από οποιοδήποτε χρηματικό βοήθημα ή επίδομα δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 7.972 ευρώ, από 8472που ίσχυε.
Για να κλείσω,
Παρά το ότι το Υπουργείο Εργασίας λέει ότι η προτεινόμενη μεταρρύθμιση θεσπίζει ενιαίο πλέγμα κοινωνικής προστασίας προνοιακών και ασφαλιστικών παροχών , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη (χρησιμοποιώ όρους που μας είπαν) παρόλα αυτά το ασφαλιστικό σύστημα θα εξακολουθήσει να βασίζεται σε συντάξεις δύο ταχυτήτων.
Πρόκειται για ασφαλιστικό Αρμαγεδδών, και θεωρώ ότι θα δοκιμασθεί η κυβερνητική συνοχή, σε μία συγκυβέρνηση που έχει ήδη εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο μετά από τα τόσα μέτρα που έχει ψηφίσει εφαρμόζοντας το τρίτο και πιο σκληρό μνημόνιο.
Οι θεσμοί, κατά την κυβέρνηση, δανειστές κατ΄εμέ, ζητούν ακόμη περισσότερο αίμα.
Το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι θηλιά που μπαίνει στο λαιμό των συνταξιούχων αλλά θεωρώ ότι θα σφίξει και το λαιμό της Κυβέρνησης.
Οι συνέπειες αυτού του νομοσχεδίου, για την συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμένου , θα είναι παρόμοιες με εκείνες του ΕΝΦΙΑ για την τότε συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.