ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:3 Φεβρουαρίου 2016
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

ΔΝΤ: Κάναμε λάθη, αλλά αφού δεν διαμαρτύρεστε... δεν πειράζει.

Γράφει ο Τρύφωνας Τιπούρτης. 
(απόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο.
 Το θέμα που κυριάρχησε το Σαββατοκύριακο, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την ειδική έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος της εβδομάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το θέμα του χρέους της Ελλάδας.

Αν θα έβαζα μια επικεφαλίδα στο...
ρεπορτάζ μου θα ήταν πως: "για ακόμη μία φορά το ΔΝΤ ομολογεί τα λάθη του, μα παρόλα αυτά δεν κάνει τίποτε για να τα διορθώσει."

Στην ειδική αυτή έκθεσή του, χαρακτηρίζει ξεκάθαρα μη βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, και αναφέρει χαρακτηριστικά πως η συστημική εξαίρεση το 2010 δεν ήταν ορθή.

Να σας θυμίσω πως τότε είχε επιλεγεί η αλλαγή του καταστατικού του, έτσι ώστε να δοθούν στη χώρα μας περισσότερα δανεικά απ’ όσα δικαιούταν, κάτι που απέτρεψε την αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Στρατηγικής Πολιτικής και Επιθεώρησης Hugh Bredenkamp, αμφισβητεί τις κινήσεις που έκανε τότε το ΔΝΤ σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους, αλλά και με καθολική αποδοχή της Ελληνικής κυβέρνησης.

Στην έκθεση, μεταξύ άλλων, τονίζονται πως: «Όταν η ελληνική κρίση κορυφώθηκε στις αρχές του 2010, ούτε οι θεσμικές ρυθμίσεις στη ζώνη του ευρώ, ούτε οι χρηματοοικονομικές αγορές ήταν έτοιμες για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους, σε μια νομισματική ένωση στην οποία μετείχαν στενά συνδεδεμένες προηγμένες οικονομίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συστηματική εξαίρεση αγόρασε χρόνο για να αποκτηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες. Όμως, η αποτελεσματικότητα του ελληνικού προγράμματος διάσωσης στον μετριασμό της μετάδοσης της κρίσης ήταν μειωμένη.»

Επίσης αναφέρει την πολιτική απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, να δεχθούν να βελτιωθούν από το ΔΝΤ οι όροι της χρηματοδότησης της Ελλάδας ως εσφαλμένη, εφόσον έπρεπε να βελτιωθούν για να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι τότε δηλώσεις των Ευρωπαίων, και ειδικότερα οι δηλώσεις της Μέρκελ και του Σαρκοζί, ανάγκασαν τους επενδυτές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας, εφόσον είχαν προτείνει να μοιραστούν το βάρος μελλοντικών χρεοκοπιών και οι ιδιώτες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με αυτή του την έκθεση, ομολογεί πως οι αποφάσεις που ελήφθησαν τον Μάιο του 2010, για να παρακαμφθούν τα εμπόδια και να δοθούν τα δανεικά στην Ελλάδα ήταν λανθασμένες, και αυτό γιατί καθυστέρησε την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, και αυτό είχε πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, και τελικά δεν απετράπη η μετάδοση των επιπτώσεων της κρίσης του ελληνικού χρέους, σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, και ειδικότερα στην Ιρλανδία όπου για ένα μεγάλο διάστημα η κρίση έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Παρά την αποδοχή όμως των λαθών τους, τα στελέχη του ΔΝΤ προσπαθούν να δικαιολογηθούν υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν περιλήφθηκε στο πρόγραμμα αναδιάρθρωση του χρέους το 2010 με έγκριση δική της, επαληθεύοντας κατά αυτό τον τρόπο όλους όσους γράφαμε και μιλούσαμε για εσφαλμένες κινήσεις της Κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου.

Τα αποτελέσματα όλων αυτών των λαθών τα ζήσαμε και συνεχίζουμε να τα βιώνουμε όλοι μας έως τώρα, και φυσικά κάθε τόσο έρχονται στη δημοσιότητα επίσημα στατιστικά που επαληθεύουν το γεγονός.

Τα τελευταία στατιστικά που ανακοινώθηκαν, και θέλω να σας ενημερώσω είναι πως μέσα σε ένα έτος, από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο του 2015 τα προϊόντα ανατιμήθηκαν έως και 18%, την ίδια στιγμή που οι μισθοί μειώθηκαν πάνω από 23%.

Τα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν σημαντικές ανατιμήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως στις πατάτες με 18,6%, στο ελαιόλαδο με 14,1%, στα νωπά λαχανικά με 5,5%, στα αβγά με ποσοστό ανατίμησης 3,7%, στο ψωμί και στα δημητριακά με 2,9%, στο γάλα 1.8%, ….
Αλλά και σε δευτερεύοντα τρόφιμα και προϊόντα, όπως στον καφέ με 9% ανατίμηση, στα ζαχαρώδη με 5,4% και στα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς με ποσοστό 10,5%.

Στο κυριότερο αγαθό πρώτης ανάγκης, που είναι το λάδι, και ενώ η παραγωγή του ξεπέρασε κάθε προσδοκία, εντούτοις η τιμή του αυξήθηκε έως και 16%.

Άλλα προϊόντα που ανά διαστήματα έλαβαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμής, είναι οι πατάτες και τα λαχανικά, που έφθασαν έως και 13% αύξηση, τα αυγά με το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης τους να καταγράφεται στο ύψος του 14,19%, και ο καφές έφθασε μέχρι και 16,44%.

Τα στοιχεία αυτό προέρχονται από έρευνα ημερήσιας καθημερινής εφημερίδας, με βάση τα επίσημα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Οι σημαντικότεροι λόγοι των αυξήσεων, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι:
-Η πρόσφατη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
-Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων.
- Η δυσκολία των επιχειρήσεων για χρηματοδότησή τους, και αυτό είναι κάτι που εντάθηκε μετά την επιβολή των capital controls.

Επίσης άλλα στοιχεία είναι:
- Η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων,
- Η δράση καρτέλ μεταξύ των επιχειρήσεων,
-και όσο αφορά τις ανατιμήσεις στα νωπά προϊόντα, αυτές οφείλονται, αφενός στη συρρικνωμένη εγχώρια αγροτική παραγωγή αλλά και στους ελλιπείς ελέγχους κατά τη διακίνηση των προϊόντων.

Τα παραπάνω που σας είπα δεν είναι τα μόνα στοιχεία που δημοσιεύονται και που δείχνουν την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει.Έρευνα που πραγματοποιήθηκε, αυτή τη φορά από ευρωπαϊκό και όχι Ελληνικό οργανισμό, από τον ΟΟΣΑ, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δηλαδή, δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα από ότι πιστεύουμε.

Ο ΟΟΣΑ δημοσίευσε ένα γράφημα με τα επίπεδα ανεργίας σε διάφορες χώρες.
Σε αυτόν τον πίνακα, και ανάμεσα σε 50 χώρες του πλανήτη, η χώρας μας κατέχει …. τη δεύτερη θέση.

Σύμφωνα με τον πίνακα, μόνον η Νότια Αφρική έχει υψηλότερα ποσοστά ανεργίας από την Ελλάδα, και αυτό με διαφορά μόλις λίγων υπομηδενικών ποσοστών, αφού η Νότιος Αφρική έχει 25,4% ανεργία, και η χώρα μας 24,7%! Στην Τρίτη θέση έρχεται η Ισπανία με ποσοστό 21,8%.
Σημαντικό γεγονός είναι πως η τέταρτη πλέον χώρα που βρίσκεται στον πίνακα, και αυτή είναι η Πορτογαλία, έχει ποσοστό ανεργίας 12,3%! ….
Δηλαδή πάνω από 10% χαμηλότερο ποσοστό από τη χώρα μας.

Ιαπωνία, Ινδία και Κορέα, είναι οι χώρες με το μικρότερο ποσοστό ανέργων, της τάξης του 3,4 και 3,6%, δηλαδή με διαφορά άνω του 20% από εμάς.

Άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οι: Γερμανία με 4,6%, η Αγγλία με 5,3%, το Βέλγιο με 8,1%, η Γαλλία με 10,5%, και η Ιταλία με ποσοστό ανεργία 11,4%.

Μεγάλες χώρες εκτός Ευρώπης δεν έχουν και εκείνες, ιδιαίτερο πρόβλημα στα ποσοστά ανεργίας, εφόσον η Αμερική εμφανίζεται με 5,2%, η Αργεντινή με 6,6%, και η Βραζιλία με 7,4%.

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι από την έναρξη της κρίσης οι άνεργοι μεταξύ των χωρών του Οργανισμού, αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια άτομα, φτάνοντας έτσι τα 40 εκατομμύρια ανέργους.

Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της γενικότερης κρίσης, και εν μέσω διαφωνούντων ως προς το αποτέλεσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υποτιθέμενης συμμαχίας, αλλά και του ενιαίου νομίσματος, η Βρετανία κινείται σε ρυθμό Brexit.
Λέξη ανάλογη με αυτή της δικής μας χώρας, Grexit.

H εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσπά, πλέον, μεγαλύτερο προβάδισμα έναντι της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της.
Σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το ινστιτούτο You Gov, και συμμετείχαν 1.735 άνθρωποι, το 42% των Βρετανών θα ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αντίθεση με το 38%, των ερωτηθέντων, που επιθυμεί την παραμονή.

Σε διάστημα μεγαλύτερου του ενός έτους, από τον Δεκέμβριο του 2014, το προβάδισμα υπέρ του Brexit είναι της τάξης του 4%, με την διαφορά αυτή να διευρύνεται αφού η υποστήριξη των Βρετανών για παραμονή μειώθηκε στο 38% από το 41%, και το ποσοστό των αναποφάσιστων αυξήθηκε κατά 3%, και ανέρχεται στο 18%.

Τα στοιχεία αυτά είχαν αποτέλεσμα την υπόσχεση του Πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, για την διενέργεια δημοψηφίσματος, σχετικά με την παραμονή ή όχι της Βρετανίας, έως τα τέλη του 2017.

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία, εμείς συνεχίζουμε να ακολουθούμε την συνταγή της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα με τα όποια επακόλουθα έχει, με το μεγαλύτερο αγκάθι σε αυτά να είναι οι αποκρατικοποιήσεις και τα έσοδά τους.
Για τις αποκρατικοποιήσεις και γενικότερα για τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου είχε συσταθεί, το 2011, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, το γνωστό Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.
Στο πρώτο μνημόνιο το 2010, είχε τεθεί στόχος ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για κάθε έτος για την περίοδο 2013- 2015.

Το 2011 ο στόχος αυτός ανέβηκε στα 50 δις ευρώ για τα έτη 2011-2015, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του μεσοπρόθεσμου του 2011. Η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και μετέπειτα Λουκά Παπαδήμου, είχε δεσμευθεί για τη συγκέντρωση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2011, 15 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2012, και 50 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2015, στόχοι που ούτε κατά προσέγγιση δε πραγματοποιήθηκαν.

Το συνολικό τίμημα των αποκρατικοποιήσεων από το 2011 συμπεριλαμβανομένου και του 2016 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 5,369 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μέχρι και το τέλος του 2015 είχαν καταβληθεί 2,86 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για το 2016 ο στόχος ήταν τα έσοδα να φθάσουν τα 1,993 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που άλλαξε άρδην εφόσον σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο του Αυγούστου του 2015 ο στόχος ανέβηκε στα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, εξαιρουμένων των τραπεζικών μετοχών.

Το τρίτο μνημόνιο προβλέπει την ίδρυση ενός νέου Ταμείου, το οποίο θα κατέχει σημαντικής αξίας περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας.
Πρωταρχικός του στόχος θα είναι να διαχειρίζεται ελληνικά περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας και να προστατεύει, να δημιουργεί και εν τέλει να μεγιστοποιεί την αξία τους, την οποία θα ρευστοποιεί με ιδιωτικοποιήσεις και άλλα μέσα, και ο στόχος για τα έσοδα επανέρχεται στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από αυτά τα 50 δις ευρώ, τα 25 δισεκατομμύρια σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, τα 12,5 δισεκατομμύρια για τη μείωση της αναλογίας του χρέους με το ΑΕΠ, και τα υπόλοιπα 12,5 δις για επενδύσεις.

Τώρα,….. τα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου που περιέρχονται στο ΤΑΙΠΕΔ και θα μεταφερθούν στο νέο Ταμείο είναι:
1ον Τα ακίνητα του Δημοσίου,
2ον Υποδομές διαθέσιμες για χρήση, όπως λιμάνια και αεροδρόμια,
3ον η ενέργεια, δηλαδή το ηλεκτρικό, το πετρέλαιο και το αέριο,
Και 4ον λοιπά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι άδειες εκμετάλλευσης κρατικών λαχείων, οι άδειες χρήσης ραδιοσυχνοτήτων και οι μετοχές του Δημοσίου στις τράπεζες.

Με λίγα λόγια, σας έδωσα τα κυριότερα νέα και εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας και του Σαββατοκύριακου.

Εξελίξεις που μπορεί ο καθένας να βλέπει με διαφορετική οπτική, εντούτοις τα στοιχεία είναι αμείλικτα και δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας, και ρεπορτάζ που χρησιμοποιούν αποδείξεις και ντοκουμέντα, θεωρώ, πως μπορούν να αλλάξουν την εσφαλμένη άποψη κάποιων για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 2/03/2016 02:26:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , , , , .

0 σχόλια for "ΔΝΤ: Κάναμε λάθη, αλλά αφού δεν διαμαρτύρεστε... δεν πειράζει."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες