ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:14 Μαρτίου 2016
Αναρτήθηκε από Τρύφωνας

Ο Μπέλα Κουν και η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης.
Το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου βρίσκει το καισαροβασίλειο της Αυστρίας και της Ουγγαρίας ηττημένο.

Η αυτοκρατορία των Αψβούργων διαλύεται και οι κυβερνήσεις που αναλαμβάνουν τόσο στην Αυστρία όσο και στην Ουγγαρία προσπαθούν να λύσουν τα...
τεράστια προβλήματα.
Μεγάλος πληθωρισμός, έλλειψη τροφίμων, ανεργία και άφιξη προσφύγων από άλλα τμήματα της διαλυμένης πλέον Αυστρουγγαρίας.

Τότε ο 33 ετών μαρξιστής Μπέλα Κουν ιδρύει το κομμουνιστικό κόμμα Ουγγαρίας και αρχίζει μία εκστρατεία προπαγάνδας και λαϊκισμού με σκοπό την άλωση της εξουσίας.

Ο λόγος του γεμάτος μίσος για τους κυβερνώντες και με ενθουσιώδη λόγια για το μαρξιστικό πρόγραμμά του που υπόσχεται άμεσες λύσεις για τα πάντα και εντυπωσιάζει τον λαό. Καθημερινές πορείες και συγκεντρώσεις και υποσχέσεις για επικείμενη συμμαχία με την Σοβιετική Ένωση και δήθεν αμέριστη συμπαράσταση από τον ίδιο τον Λένιν κάνουν τον Μπέλα Κουν λαϊκό ήρωα.

Με την βοήθεια των σοσιαλιστών αναλαμβάνει την ηγεσία της χώρας και αμέσως, στις 21 Μαρτίου 1919 ανακηρύσσει την Ουγγαρία σε Σοβιετική Δημοκρατία.

Όμως παρά τις υποσχέσεις του δεν λύνει κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που μαστίζουν την χώρα.
Σκέψη του πλέον είναι πώς να μεταδώσει το κομμουνιστικό κίνημα σε γειτονικές χώρες και πράγματι μετά από λίγες ημέρες εκδηλώνεται στην Σλοβακία κομμουνιστικό κίνημα.
Αυτό ανησυχεί βέβαια τις γειτονικές χώρες και τους νικητές Άγγλους και Γάλλους.

Στις 4 Ιουνίου υπογράφεται στις Βερσαλλίες η συνθήκη του Τριανόν με την οποία η Ουγγαρία συρρικνώνεται και χάνει το μεγαλύτερο μέρος των εδαφών της και του πληθυσμού της προς όφελος των γειτονικών χωρών.

Στις 24 Ιουνίου 1919 εκδηλώνεται στη Βουδαπέστη πραξικόπημα για την ανατροπή του, το οποίο όμως αποτυγχάνει.
Αρχίζουν τότε διώξεις των αντιφρονούντων με δίκες σε επαναστατικά δικαστήρια, εκτελέσεις και σκηνικό τρόμου από την μυστική αστυνομία και τις παραστρατιωτικές ομάδες.

Η Ρουμανία και η Τσεχοσλοβακία κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ουγγαρία και πολύ γρήγορα ο ρουμανικός στρατός φθάνει στην Βουδαπέστη και μετά από αιματηρές οδομαχίες καταλύεται η Σοβιετική Δημοκρατία την 1η Αυγούστου 1919.

Ο Μπέλα Κουν διαφεύγει στην Βιέννη και πεθαίνει το 1939 στην Ρωσία όπου εκτελείται κατά τις σταλινικές εκκαθαρίσεις.

Την διακυβέρνηση της Ουγγαρίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος Μίκλος Χόρτυ, ο ναύαρχος χωρίς στόλο.
Γίνεται αντιβασιλέας ενός υποτιθέμενου βασιλείου, στην πραγματικότητα όμως εγκαθιδρύει δικτατορία.
Συμμαχεί με την ναζιστική Γερμανία και κυβερνάει με σιδερένια πυγμή, φέρνει όμως σημαντική ανάπτυξη και ευημερία.
Το 1944 ανατρέπεται από τις γερμανικές υπηρεσίες όταν διαπιστώνεται πως προσπαθεί να έλθει σε συμφωνία με τις συμμαχικές δυνάμεις. Πέθανε αυτοεξόριστος στο Εστορίλ της Πορτογαλίας το 1957.

Οποιαδήποτε ομοιότητα προσώπων και γεγονότων ανάμεσα στην Ουγγαρία του 1919 και την σύγχρονη Ελλάδα είναι συμπτωματική. 
Όμως μία κοινωνιολογική ανάλυση θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τρύφωνας στις 3/14/2016 04:12:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ο Μπέλα Κουν και η Σοβιετική Δημοκρατία της Ουγγαρίας."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες