ΦΠΑ στο 24%; Περαστικά μας...
(Aπόσπασμα από τηλεοπτική εκπομπή. Δείτε το βίντεο.)
Αυτό που κυριαρχεί στο διαδίκτυο, και όχι μόνο, δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από την αύξηση του ΦΠΑ, αφού αύριο, 1 Ιουνίου, κάνει πρεμιέρα ο νέος ΦΠΑ του 24% γενικά σε όλα και του 17% για τα νησιά.
Εκτός αυτής της αύξησης, μπαίνουν σε...
λειτουργία τα νέα μέτρα με ένα τσουνάμι φόρων στα βασικά είδη διατροφής, όπως κονσέρβες, ζυμαρικά, ψωμί και φρυγανιές, αλλά και σε καύσιμα και μεταφορές, και σταθερή τηλεφωνία.
Μισθοί και οι συντάξεις, αν και δεν μειώνονται ονομαστικά, παρόλα αυτά, με τις αυξήσεις φόρων, οι χαμηλόμισθοι των 650-700 ευρώ χάνουν από τουλάχιστον 15 ευρώ το μήνα, και αυτοί των 1500 ευρώ τον μήνα τα διπλάσια.
Τι αλλάζει, τώρα, από αύριο...
Καταρχήν αυξάνεται 1 ποσοστιαία μονάδα ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ, και από το 23% πάει στο 24%, έτσι, όταν μιλάμε για επιβάρυνση φόρου 1%, αυτό σημαίνει πως ένας υπάλληλος των 800 ευρώ που βγάζει 9.600 ευρώ το χρόνο και δαπανά τα 3.600 ευρώ σε καταναλωτικά αγαθά, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, βενζίνες, εστιατόρια, καφέ, απορρυπαντικά και άλλα.
Θα έχει επιβάρυνση 60 ευρώ ετησίως……… αλλά υπολογίστε την επιβάρυνσή σας μέχρι το τέλος του χρόνου, γιατί από την 1η Γενάρη του 17 έρχονται νέες ανατιμήσεις.
Όποιος πολίτης κατοικεί σε κάποια από τα νησιά που καταργείται η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ, δηλαδή σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Τήνο, Κάρπαθο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Κέα, Αντίπαρο, και Σίφνο, η επιβάρυνση θα είναι 10πλάσια, αφού ο υψηλός συντελεστής του ΦΠΑ από 16% πάει στο 24%, και επιπλέον, για ΔΕΗ και ύδρευση ο Φόρος Προστιθεμένης αξίας από 9% πάει στο 13% , ενώ γενικά ο μειωμένος 4% γίνεται 6%.
Τώρα για όσους κατοικούν σε νησιά όπου δεν καταργείται ακόμα η έκπτωση αυτή - που θα καταργηθεί όμως σε 6 μήνες -, και αυτοί θα έχουν επιβάρυνση γιατί ο ΦΠΑ από 16% πάει στο 17%.
Ένα δεύτερο που αλλάζει από αύριο, είναι πως αυξάνεται η παρακράτηση φόρου στους μισθούς.
Τα λογιστήρια θα επιβάλουν κρατήσεις και σε μισθωτούς που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα φόρο, και αυτό περιλαμβάνει όσους έχουν αποδοχές κάτω από 650 ευρώ στον ιδιωτικό τομέα, και 750 ευρώ στον δημόσιο τομέα ή σε συντάξεις.
Επιπλέον, αυξάνεται η ασφαλιστική κράτηση κατά 0,5% στον μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα, ένας ιδιωτικός υπάλληλος χωρίς παιδιά, που έχει μισθό 650 ευρώ, να χάσει 10 ευρώ το μήνα ή 60 ευρώ έως τέλος του χρόνου, ενώ ένας δημόσιος υπάλληλος των 835 ευρώ θα χάσει 17 ευρώ το μήνα, και 100 ευρώ ως το τέλος του χρόνου.
Οι αυξήσεις φόρου εισοδήματος από 1.1.2016 έως σήμερα, δεν θα γίνουν αναδρομικά φέτος, αλλά θα πληρωθούν με τα εκκαθαριστικά που θα εκδοθούν το 2017.
Από το 23% στο 24%, επίσης πάνε:
-σταθερή και κινητή τηλεφωνία,
-Κονσέρβες, ζυμαρικά γεμιστά, Φρυγανιές - Ψωμί τοστ, Μπισκότα - Σοκολάτες, Παγωτά, Σάλτσες, Μαρμελάδες, Καφέ - Κακάο-Τσάι, Μαργαρίνες, Αναψυκτικά- Χυμοί,
-Ρούχα - παπούτσια,
-Καύσιμα,
-Ηλεκτρονικά και Ηλεκτρικά είδη,
-Εστιατόρια,
- και Μεταφορές.
Τα τελευταία μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, αποτιμώνται σε ένα συνολικό ποσό 9 δισ. Ευρώ.
Και ενώ όλα τα παραπάνω είναι πιστοποιημένο γεγονός πιά, σχεδιάζονται επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις που θα κατατεθούν άμεσα προς ψήφιση στην Βουλή.
Η κόκκινη γραμμή της Κυβέρνησης, περί πουλήματος των δανείων σε funds, ήδη άλλαξε χρώμα, εφόσον η νομοθετική ρύθμιση θα αλλάζει το νόμο για τα «κόκκινα δάνεια», και θα επιτρέπει την πώληση τους σε funds, και μάλιστα εγγυημένα από το ελληνικό δημόσιο.
Από αυτό δεν εξαιρούνται ούτε οι κρατικές ΔΕΚΟ ή οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν μη εξυπηρετούμενα τέτοια δάνεια.
Και ενώ από τις 24 Μαΐου Υπουργός Οικονομικών και επιτελείο επαναλαμβάνει συνεχώς πως έκλεισε η αξιολόγηση, τα εκκρεμή προαπαιτούμενα – οι επονομαζόμενες ουρές της αξιολόγησης - μας κρατούν, ακόμα, μακριά από την εκταμίευση των 7,5 δισ. ευρώ.
Με επιστολή του στους Μοσκοβισί της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κερέ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και Τόμσεν του ΔΝΤ, ο Υπουργός Οικονομικών ζητούσε να μην εφαρμόσει οκτώ προαπαιτούμενα.
Έπειτα από την χθεσινή ενημέρωση της Κομισιόν, αλλά και του ESM - του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης - ξεκαθαρίστηκε πως δεν θα δοθεί καμία δόση αν δεν εκπληρωθούν τα προαπαιτούμενα.
Πέρα από όλα τα παραπάνω, η επόμενη κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης περί κατασχετηρίων λογαριασμών των πολιτών, άλλαξε και αυτή χρώμα, αφού ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητά από τις τράπεζες, 2,500 κατασχετήρια λογαριασμών κάθε μέρα.
Ακόμη ένα τσουνάμι, αυτή τη φορά κατασχέσεων, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των πολιτών που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Το σημερινό όριο είναι 1.800 ηλεκτρονικές κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών την ημέρα, εκ των οποίων οι 1.200 αφορούν τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για χρέη προς το Δημόσιο, και οι υπόλοιπες 600 για την αναγκαστική είσπραξη οφειλών από το ΙΚΑ, - το ΚΕΑΟ, δηλαδή το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών – .
Τώρα, η ΓΓΔΕ, ζητά από τις τράπεζες να αυξήσουν κατά 50% τις καθημερινές κατασχέσεις ώστε τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια να ανέλθουν στον αριθμό των 2.400 κάθε 24ωρο, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κατασχέσεων να ανέρχεται σε 10.000 κάθε μέρα, αν λάβουμε υπόψιν μας πως η επιστολή απευθύνεται στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, Πειραιώς, Εθνική, Alpha, και Εuroban.
Κλείνοντας, θέλω να σας ενημερώσω για τα στοιχεία μίας έρευνας που επιμελήθηκε μεθοδολογικά η εταιρία Public Issue, και διενεργήθηκε από ειδικές συνεργάτιδες του street work του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων.
Τα στοιχεία, αυτά, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που πραγματοποιήθηκε στον Κόμβο Αλληλοβοήθειας Πολιτών του δήμου Αθηναίων για τα αποτελέσματα του προγράμματος «Καταπολέμηση της Φτώχειας και της Κοινωνικής Περιθωριοποίησης», το οποίο, πρόγραμμα, χρηματοδοτήθηκε από τη Νορβηγική κυβέρνηση και τις υπόλοιπες χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.
Μέσω του προγράμματος, δόθηκαν συνολικά 46.156 κουπόνια αξίας 1.846.240 ευρώ, σε 3.724 δικαιούχες οικογένειες, που αντιστοιχούν σε 8.996 μεμονωμένα άτομα.
Σύμφωνα με την έρευνα, λοιπόν, τα στοιχεία είναι τα εξής:
- Το 62% των αστέγων είναι Έλληνες.
- Στη συντριπτική τους πλειονότητα - της τάξης του 85,4% - είναι άντρες.
- Το μεγαλύτερο μέρος των αστέγων , - το 57% - , ανήκει στη δυναμική ηλικιακή ομάδα 35-55 χρόνων.
- Το 71% οδηγήθηκαν στον δρόμο την τελευταία 5ετία, και τον τελευταίο χρόνο το 21,7%.
- Το 47%, δηλώνει ως αιτία που είναι άστεγοι, την απώλεια της εργασίας τους.
- Το 29% δηλώνει ότι δεν θέλει να μετακινηθεί σε κάποια δομή φιλοξενίας.
- Και τέλος, Το 41,2% των αστέγων δηλώνουν ότι κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών, το 7,3% χρήση αλκοόλ και το 2% και των δύο.