ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:9 Ιουνίου 2016
Αναρτήθηκε από Unknown

Στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας υπάρχουν πολλές πτυχές που είναι ελάχιστα γνωστές.

Η ρωσική και ελληνική κοινή γνώμη έχουν επωμισθεί το μεγάλο έργο της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών, ενώ στην ιστορία των σχέσεων της Ρωσίας και της Ελλάδας, τις οποίες συνδέει ένας ενιαίος πνευματικός πολιτισμός, υπάρχουν ακόμη πολλές πτυχές που είναι ελάχιστα γνωστές, και με τις οποίες πρέπει να ασχοληθούν οι ιστορικοί.

Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα της...
διάσκεψης «Η Ορθοδοξία είναι η πνευματική πηγή του ρωσικού και ελληνικού πολιτισμού», η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Ρωσικό Κέντρο Επιστήμης και Πολιτισμού, στο πλαίσιο των ημερών του πνευματικού πολιτισμού της Ρωσίας στην Ελλάδα.

Στη συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» συμμετείχαν Ρώσοι και Έλληνες ιστορικοί, ζωγράφοι, κληρικοί, εκπρόσωποι της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα και του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Θρησκευμάτων και του υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Πολιτισμού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Οι ιστορικοί στις ομιλίες τους, αναφέρθηκαν στις παραδόσεις της αγιογραφίας, στις εικόνες, στην επίδραση που έχει η θρησκεία στη λογοτεχνία και την κοινωνία, στην ιστορία του μοναχισμού στον Άθω. Οι περισσότερες ομιλίες είχαν ως θέμα τούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών.

Η θρησκεία και η εκκλησία
«Η Ελληνική Εκκλησία χαιρετίζει με ικανοποίηση τη διεξαγωγή το 2016 του αφιερωματικού έτους στη Ρωσία και την Ελλάδα. Αυτό επιτρέπει και στους δύο λαούς να προσεγγίσουν ο ένας τον άλλον, ώστε να δούμε ότι μας συνδέουν πολλά περισσότερα από τους ιστορικούς δεσμούς και τους αγώνες για την ελευθερία απ' ό,τι θεωρούσαν παλιότερα», δήλωσε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης είπε ότι διαρκώς επισκέπτεται τη Ρωσία, όπου βλέπει ότι παντού υπάρχουν στοιχεία του ελληνικού πολιτισμού. Κατά τη διάρκεια του τουρκικού ζυγού στην Ελλάδα, χιλιάδες Έλληνες κατέφυγαν στη Ρωσία, και εκεί δημιουργήθηκε η πεποίθηση ότι ο βόρειος λαός θα βοηθήσει να απελευθερωθεί η πατρίδα τους, είπε ο Μητροπολίτης παραθέτοντας τα ονόματα των Ελλήνων που πήραν μέρος στην επανάσταση και κατείχαν υψηλές θέσεις στη ρωσική αυτοκρατορία.

«Η υποστήριξη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 είναι πλέον ένα ιστορικό γεγονός. Εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που μας παρέχει το αφιερωματικό έτος της Ρωσίας και της Ελλάδας, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας στους αδελφούς μας, στον ορθόδοξο λαό της Ρωσίας για την ενεργό υποστήριξη στις δύσκολες στιγμές της ιστορίας μας. Αυτή η ευλογημένη συνεργασία συνεχίζεται. Από τα βάθη της ψυχής μου εύχομαι να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας», δήλωσε ο μητροπολίτης Χρυσόστομος.

Ο Μητροπολίτης μετέφερε στους συμμετέχοντες του φόρουμ τον χαιρετισμό του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου.
Ο ελληνικός λαός οφείλει την ύπαρξή του στο γεγονός ότι τον υπερασπίστηκε η Ρωσία, δήλωσε ο αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης, μέλος της επιτροπής Εξωτερικών και Ενδοορθόδοξων Σχέσεων της Ιεράς Συνόδου. «Η φωνή της Αικατερίνης Β' ενέσπειρε ένα νέο πνεύμα στους Έλληνες, τους εμψύχωσε κάνοντας τους να θεωρούν τους εαυτούς τους, προγόνους ενός μεγάλου έθνους. Έκτοτε άρχισε η αναγέννηση του ελληνικού λαού. Και η αναγέννηση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα», δήλωσε ο Αρχιμανδρίτης.

Όπως επισήμανε ο ίδιος, οι Έλληνες κληρικοί της εποχής εκείνης είχαν χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, και όσοι έρχονταν από τη Ρωσία ίδρυαν σχολεία που ήταν απαραίτητα για την εκπαίδευση. Ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας και πρώην υπουργός Εξωτερικών της ρωσικής αυτοκρατορίας Ιωάννης Καποδίστριας, εμπνεόμενος από την Ρωσία, ίδρυσε τα πρώτα εθνικά σχολεία, ενώ υπήρξε θεμελιωτής της εκκλησιαστικής παιδείας, είπε ο πατήρ Ιγνάτιος.
«Φέτος γιορτάζουμε τη χιλιετή παρουσία της ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιον Όρος. Πρέπει να συνεχίσουμε την κοινή μας πορεία», συμπλήρωσε ο Αρχιμανδρίτης.

Ο ιστορικός και δημοσιογράφος Γιάννης Τικτόπουλος αναφέρθηκε στους πνευματικούς δεσμούς των δύο χωρών. «Σε σχέση με την επίσκεψη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ελλάδα, ακούγαμε μέρα και νύχτα πως η Ρωσία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις, αλλά πού είναι οι καρποί αυτών των σχέσεων; Υπάρχουν πολλοί που διερωτώνται και λένε: πώς έχουν κεφαλαιοποιηθεί αυτές οι σχέσεις; Τι είναι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει; Εγώ βλέπω δύο βασικά πράγματα», είπε.

Το πρώτο, όπως είπε ο ίδιος, είναι αυτό που έδωσε η Ελλάδα στη Ρωσία το 988, όταν η Ρωσία δέχθηκε τον Χριστιανισμό. «Αυτό συνέβη. Η Ρωσία έγινε ορθόδοξη χώρα. Και όταν το 1054 έγινε το μεγάλο σχίσμα των εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη, εμείς δεν πήγαμε πουθενά και παραμείναμε Ορθόδοξοι. Το Μεγάλο δώρο της Ελλάδας προς τη Ρωσία είναι η Ορθοδοξία» είπε ο κ. Τικτόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τρεις μεγαλύτεροι Ρώσοι συγγραφείς, ο Πούσκιν, ο Γκόγκολ, ο Ντοστογιέφσκι, ήταν ορθόδοξοι, ακόμη και ο Τολστόι, ο οποίος πολέμησε την εκκλησία, έγραφε σαν ορθόδοξος.

Αλλά και η Ρωσία έχει κάνει πολλά για την Ελλάδα, δεν επέτρεψε να καταστραφεί η Ελλάδα, πολλοί δε, που πολέμησαν για την ελευθερία στην Ελλάδα, προέρχονταν από τη Ρωσία, επισήμανε ο ιστορικός. «Είμαστε υπόχρεοι στους Ρώσους για την ύπαρξη του ελληνικού κράτους. Το κράτος αυτό σε πολλούς Έλληνες δεν αρέσει. Αλλά αν το ελληνικό κράτος καταστραφεί, δεν θα υπάρξει άλλο, κανείς δεν θα μας επιτρέψει να το δημιουργήσουμε» κατέληξε ο ιστορικός, ο οποίος στο κύριο μέρος της ομιλίας του αναφέρθηκε στη θεωρία που είχε ο μοναχός Φιλόθεος του Πσκόφ, που θεωρούσε τη Μόσχα ως την τρίτη Ρώμη.

ria.ru


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Unknown στις 6/09/2016 07:06:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Στις σχέσεις Ρωσίας και Ελλάδας υπάρχουν πολλές πτυχές που είναι ελάχιστα γνωστές."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες