Δεν τον ήθελε ο Άγιος στην Κόνιτσα.
Στις 24 Αυγούστου, όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, η ιστορική και “αιματοβαμμένη” Κόνιτσα τίμησε την μνήμη του Ισαποστόλου και Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, της οποίας είναι ο πολιούχος Άγιος.
Έτσι, στον περικαλλή Ιερό Ναό της ακριτικής κωμοπόλεως – που φέρει το όνομα του Αγίου – τελέστηκε πανηγυρικός Όρθρος και...
πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστορίας κ. Σεραφείμ και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσοστόμου, Γρεβενών κ. Δαβίδ και βεβαίως του οικοδεσπότη Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέου.
Την προηγούμενη το βράδυ, στις 23 Αυγούστου 2016, τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά ο καθιερωμένος Αρχιερατικός Εσπερινός με την καθιερωμένη λιτάνευση και περιφορά της Εικόνας του Αγίου στην Πόλη. Η οποία δεν πραγματοποιήθηκε διότι όλη την ημέρα της Τρίτης 23 Αυγούστου, είχαν “ανοίξει οι καταρράκτες του ουρανού” και επί πολλές ώρες από νωρίς τομεσημέρι δεν σταμάτησε να βρέχει.
Εν τούτοις, από νωρίς ο Ιερός Ναός του Αγίου Κοσμά είχε κατακλυσθεί από πλήθος προσκυνητών αλλά και επισήμων, όπως ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος της Πόλεως κ. Ανδρέας Παπασπύρου κ.α.
Άλλωστε, γι΄ αυτό βρέθηκε στην Κόνιτσα μεγάλο στρατιωτικό άγημα, αλλά και η φιλαρμονική μπάντα της 8ης Μεραρχίας από τα Ιωάννινα. Αφού την περιφορά της Εικόνας του Αγίου στους δρόμους της Κόνιτσας, κάθε χρόνο παρακολουθούν χιλιάδες προσκυνητές.
Μια περιφορά όμως που αναβλήθηκε, από τη στιγμή που όπως προανέφερα από το μεσημέρι της 23ης Αυγούστου και επί ώρες υπήρξε καταρρακτώδης βροχόπτωση που συνοδεύτηκε από χαλάζι. Ακραία καιρικά φαινόμενα για την εποχή, και για όσους γνωρίζουν τις τελευταίες δεκαετίες ουδέποτε έβρεξε αυτήν την συγκεκριμένη βραδιά.
Έτσι, πολλοί συμπέραναν ότι ο Πατροκοσμάς δεν “ήθελε” την παρουσία του ΠτΔ στην “Πόλη Του”.
Αφού λοιπόν η κ. Θεανώ Φωτίου έτσι στα ξαφνικά θυμήθηκε τη Βασίλισσα Φρειδερίκη, λέμε να την θυμηθούμε και εμείς λιγάκι…
Στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας επί σειρά δεκαετιών βρισκόταν άγαλμα της Βασίλισσας Φρειδερίκης. Το οποίο “ξηλώθηκε” το 1974 από την Δικτατορία των Συνταγματαρχών και “σαπίζει” σε κάποιες αποθήκες του Δήμου της Κόνιτσας (στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας).
Αυτό το άγαλμα είναι έργο του γλύπτη Μιχάλη Τόμπρου (1889-1974) καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και Ακαδημαϊκού.
Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή της Κόνιτσας είχε πάρει απόφαση για την επανατοποθέτηση διαφόρων γλυπτών που ήταν εγκαταλειμμένα σε αποθήκες του Δήμου. Έτσι το 2013 κάποια επανατοποθετήθηκαν, όπως το άγαλμα της Ηπειρώτισσας. Όμως, το άγαλμα της Φρειδερίκης – μετά από αντίδραση Αριστερών – παραμένει αραχνιασμένο…
Ο σημερινός Δήμαρχος της Κόνιτσας τι αποφασίζει περί αυτού;
Θα αναλάβει την πρωτοβουλία επανατοποθέτησης του αγάλματος στην θέση όπου βρισκόταν – και η οποία παραμένει “ελεύθερη” – ή θα υποταχθεί και αυτός στα τερτίπια των αριστεριστών;
Γιατί, για τα αγάλματα του Βελουχιώτη και Σία, οι αριστεριστές δεν αντιδρούν, όμως για ένα ζωντανό θρύλο για την Πόλη της Κόνιτσας, αντιδρούν!!
Νισάφι πια. Κάποιος πρέπει να τους ενημερώσει ότι οι Θεσμοί, έστω και του παρελθόντος παραμένουν η ζωντανή ιστορία του Τόπου μας. Και τέλος πάντων, τόσο πολύ φοβούνται ένα άγαλμα;
Το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού είναι ωσάν ένα 5στερο ξενοδοχείο. Παλαιότερα ήταν Ορφανοτροφείο. Και ενώ τα τελευταία 30 χρόνια δεν υπήρχε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τους Έλληνες πολίτες της ακριτικής Κόνιτσας, με την μεταφορά των Σύριων προσφύγων, υπάρχει και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένο με ιατρό. Δηλαδή, περίμεναν στην Κόνιτσα να έρθουν οι Σύριοι για να δουν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ;
Ωστόσο ο σημερινός Δήμαρχος της Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, είχε δηλώσει ότι: “υπάρχει ευαισθησία απέναντι στο θέμα, γιατί ένα μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας είναι πρόσφυγες που ήρθαν από την Καππαδοκία πριν από 90 χρόνια”.
Τουλάχιστον ως άστοχη μπορεί να θεωρηθεί αυτή η δήλωση – σύγκριση. Γιατί, κ. Δήμαρχε σας θυμίζουμε πως οι πρόσφυγες από την Καππαδοκία στους οποίους και αναφέρεσθε, όχι μόνο ήταν Έλληνες, αλλά ένιωθαν και Έλληνες. Με την ίδια γλώσσα (στην πλειοψηφία τους), με την ίδια θρησκεία, με τα ίδια ήθη και έθιμα και με τις ίδιες αξίες ζωής. Αυτοί λοιπόν, μόνον ως ξένοι δεν μπορούσαν να εκληφθούν, κ. Δήμαρχε. Αλλά κάτι έπρεπε να πείτε για να δικαιολογήσετε και εσείς τα αδικαιολόγητα.
Έτσι, αναζητά λύσεις που τελικά δεν βρίσκει.
Γι΄ αυτό καλλιεργείται ένα κλίμα επανάκαμψης της Βασιλείας στην Ελλάδα. που στηρίζεται κυρίως από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν Βασίλεια. Και δεν είναι λίγες αυτές (Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σουηδία, Δανία κα).
Για το θέμα αυτό ήμασταν οι πρώτοι που με αδιάψευστο ρεπορτάζ ενημερώσαμε την κοινή γνώμη και σήμερα επιβεβαιωνόμαστε αφού και τα Συστημικά ΜΜΕ “παίζουν” εκτενώς αυτό το ζήτημα.
Πάντως, η “επαναφορά” της Βασιλείας στην Ελλάδα, έβγαλε από τα σεντούκια και τις αποθήκες φωτογραφίες τους και κάποιοι κάνουν μεσούσης της οικονομικής κρίσεως καλές δουλειές. Όπως, κατάστημα σε κεντρικότατο σημείο της πόλεως της Κέρκυρας. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι φωτογραφίες που σήμερα δημοσιεύουμε!
Παναγιώτης Αποστόλου
info@apostoloupanos.gr