ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:6 Ιουνίου 2018
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Γιατροί του κόσμου: Ετήσια αναφορά 2017.

Αντί προλόγου.
Σε εποχές τόσο μεγάλης κοινωνικής και οικονομικής κρίσης, όπως αυτές που βιώνουμε στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι πιο φτωχοί και περιθωριοποιημένοι βρίσκονται στον κίνδυνο του απόλυτου αποκλεισμού, της πιο ακραίας ένδειας.

Ολα τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στην τροφή, την ...
εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση – είναι βαρύνουσας σημασίας για τον φτωχό πληθυσμό.Βλέπετε η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδέονται άμεσα με τις διακρίσεις, την άνιση πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, τον κοινωνικό και πολιτισμικό στιγματισμό.
Παράλληλα παρακωλύουν τη συμμετοχή των ομάδων αυτών στη δημόσια ζωή, τη δυνατότητά τους να επηρεάσουν τις πολιτικές που τους αφορούν και την προσφυγή τους σε ένδικα μέσα για την αποκατάσταση της αδικίας.

Φτώχεια δεν σημαίνει μόνο ανεπαρκή εισοδήματα και υλικά αγαθά, αλλά και έλλειψη πόρων, συνθηκών ασφάλειας, και κυρίως ευκαιριών. Έλλειψη που υπονομεύει την αξιοπρέπεια και κάνει τους φτωχούς ακόμη πιο ευάλωτους. Η φτώχεια έχει να κάνει επίσης με την εξουσία: καθορίζει το ποιος την ασκεί και ποιος όχι, τόσο στη δημόσια ζωή όσο και στην οικογένεια.

Το να φτάσει κανείς στην καρδιά του σύνθετου πλέγματος των σχέσεων εξουσίας στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο είναι κρίσιμης σημασίας για την κατανόηση και αντιμετώπιση παγιωμένων μορφών διακρίσεων, ανισοτήτων και αποκλεισμών που καταδικάζουν τα άτομα, τις κοινωνίες και τους λαούς σε πολλές γενιές φτώχειας.

Σε τελική ανάλυση η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός έχει να κάνει με την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία. Νεόπτωχοι, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, Ρομά, πρόσφυγες, μετανάστες, ψυχικά ασθενείς και όσοι διαβιούν στο κοινωνικό περιθώριο βρίσκονται σήμερα πέρα από το φάσμα μιας βαθιάς και μόνιμης φτώχειας. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο, ενός πολλαπλού και πολύπλευρου κοινωνικού αποκλεισμού που έχει όλα τα στοιχεία –για εκείνους- μιάς ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε τόσο δύσκολους καιρούς, το δικαίωμα στη ζωή και την αξιοπρέπεια, δεν είναι πλέον ούτε αυτονόητο, ούτε προφανές, ούτε αυταπόδεικτο. Αυτό ακριβώς το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα έχουμε υποχρέωση γιατροί και νοσηλευτές, να υπερασπιστούμε.

Όχι μόνο με τη δράση και τη φυσική μας παρουσία αλλά και δυναμώνοντας τη φωνή μας και οπλίζοντας τις προσπάθειες μας με τα απαραίτητα ερευνητικά και θεωρητικά εφόδια. Γιατί ‘’ταπεινοί και καταφρονεμένοι’’ δικαιούνται ίδιο ενδιαφέρον, αντίστοιχη φροντίδα, ισότιμη μέριμνα. Mε μιά άλλη ιατρική. Τη δική μας.

Μία ιατρική των μεγάλων αριθμών, μία ιατρική των πενιχρών μέσων , μία «ιατρική του δρόμου».Δίπλα στους πιο ευάλωτους, τους πιο παραμελημένους. Σε εκείνους που βρίσκονται παραπεταμένοι στο περιθώριο της κοινωνίας. Που τους προσπερνάμε χωρίς να τους ρίξουμε ούτε μια ματιά. Τους «αόρατους» φτωχοδιάβολους των πολεών μας. Τους «ταπεινούς και καταφρονεμένους». Γιατί αυτή η Ιατρική δεν ρωτάει από που κρατάει η σκούφια σου, ούτε σε ποιο Θεό πιστεύεις. Δεν ξεχωρίζει χρώμα ούτε καταγωγή. Δεν κρίνει, δεν επιλέγει, δεν ηθικολογεί. Δεν ζητάει ανταλλάγματα. Αυτή η Ιατρική, παρηγορεί, φροντίζει. Αλλά και πάνω από όλα καταγράφει τη Μαρτυρία, δίνει φωνή σε εκείνους που δεν ακούγονται.

Αυτή η Ιατρική θεραπεύει. Ακόμα και την αδικία…
Χάρη στη δική σας βοήθεια και στήριξη συνεχίζουμε.

Γιατί η μεγάλη δύναμη των Ελλήνων Γιατρών όλα αυτά τα 28 χρόνια είναι τα μέλη μας, οι εθελοντές μας, ο απλός κόσμος που στήριξε και στηρίζει με τόση ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία την προσπάθεια μας. Και όσο η συμμετοχή στους Γιατρούς του Κόσμου θα συνεχίζει να σημαίνει κόπο, δάκρυα και ιδρώτα θα συνεχίζουμε να είμαστε περήφανοι πως εκφράζουμε μια Ελλάδα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης,

Νικήτας Κανάκης
Πρόεδρος του Δ.Σ. των Γιατρών του Κόσμου


Σχετικά με την αναφορά
Το 2017 αντιμετωπίσαμε όλα αυτά που άφησε η μεγάλη κοινωνική και οικονομική κρίση όπως τα βιώνουν οι συνάνθρωποί μας στην πατρίδα μας. Οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι πιο φτωχοί και περιθωριοποιημένοι, αυτοί που βρίσκονται στον κίνδυνο του απόλυτου αποκλεισμού και της πιο ακραίας ένδειας.Είδαμε να μπαίνουν σε αμφισβήτηση βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως το δικαίωμα στην τροφή, την εργασία, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση.

Δικαιώματα που είναι βαρύνουσας σημασίας για τον πληθυσμό αυτό, καθώς η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός συνδέονται άμεσα με τις διακρίσεις, την άνιση πρόσβαση σε πόρους και ευκαιρίες, τον κοινωνικό και πολιτισμικό αποκλεισμό.

Πρόσφυγες, μετανάστες, με ή χωρίς χαρτιά, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, Ρομά, και νεόπτωχοι βρίσκονται σήμερα πέρα από το φάσμα μιας βαθιάς και μόνιμης φτώχιας μπροστά στον κίνδυνο, ενός πολλαπλού και πολύπλευρου κοινωνικού αποκλεισμού που έχει όλα τα στοιχεία μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

Εμείς όλοι λοιπόν, στους Γιατρούς του Κόσμου εστιάσαμε μέσα από τα προγράμματα μας (πολυιατρεία, κινητές μονάδες, ξενώνες φιλοξενίας), οι ιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι στο να υπερασπιστούμε αυτά το δικαιώματα, όχι μόνο με τη δράση και την φυσική μας παρουσία, αλλά και δυναμώνοντας την φωνή μας, οπλίζοντας τις προσπάθειές μας με τα απαραίτητα ερευνητικά και θεωρητικά εφόδια.

Μόλις μέσα στον προηγούμενο χρόνο οι Γιατροί του Κόσμου κληθήκαμε να περιθάλψουμε και να βοηθήσουμε ένα σημαντικό αριθμό συνανθρώπων μας μέσα από τις υπηρεσίες μας. Μόνο τα Πολυϊατρεία μας, το 2017 τα επισκέφτηκαν πάνω από 62.000 άνθρωποι για ιατρικές υπηρεσίες και φάρμακα για τα οποία δεν είχαν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας.

Φέτος, κλείσαμε είκοσι οκτώ χρόνια συνεχούς δράσης και δεν μπορώ να μην σκεφτώ όλους τους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, όλους τους εθελοντές, τους ιατρούς, νοσηλευτές, τους διοικητικούς και όλους αυτούς που συμμετείχαν σε αποστολές εσωτερικού και εξωτερικού, όλους τους υποστηρικτές και χορηγούς μας.Χωρίς τη συνδρομή τους και την υποστήριξή τους δεν θα μπορούσαμε να τα πέτυχουμε όλα αυτά.

Και τις επόμενες χρονιές λοιπόν, στόχος των Γιατρών των Κόσμου είναι η άμεση και αποτελεσματική παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας. Το 2018 εστιάζουμε στην υγεία και οπωσδήποτε στην ψυχική υγεία, στη στήριξη της γυναίκας και του παιδιού που βάλλονται ποικιλοτρόπως από τις συνέπειες των δυσκολιών, του αποκλεισμού και της στέρησης δικαιωμάτων και στους ανθρώπους που στερούνται στέγης και εργασίας.

Στόχος μας είναι να γίνουμε η φωνή όλων των ανθρώπων που μας χρειάζονται και να συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό αυτών που ο κόσμος σιγά- σιγά ξεχνά..

Σας ευχαριστούμε όλους!…..
όπου υπάρχουν άνθρωποι.

Ευγενία Θάνου
Γενική Διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου

Γιατροί του κόσμου
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/06/2018 10:48:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Γιατροί του κόσμου: Ετήσια αναφορά 2017. "

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες