ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:11 Ιουνίου 2018
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Ο Σωκράτης, ο «ναός» της Δημοκρατίας και το Gay parade.

Η δημοκρατία, κινδυνεύει διότι ξεπέφτει εύκολα στο λαϊκισμό, την ακρισία και την αμετροέπεια – λόγω και έργω.

Γράφει ο Δημήτρης Γκίκας.
Ένας από τους πιο γνωστούς διανοούμενους όλων των εποχών υπήρξε ο Σωκράτης. Φιλόσοφος, πνευματικός άνθρωπος, ο ορισμός ίσως του διανοούμενου, του ...
ανθρώπου που δεν δέχεται τίποτε ως δεδομένο και ανεξέταστο. Από τις πιο αγαπημένες μου ρήσεις που του αποδίδονται είναι αυτή: «ὁ δὲ ἀνεξέταστος βίος οὐ βιωτὸς ἀνθρώπῳ» (Ζωή που δεν εξετάζει – κρίνει τα πάντα, δεν είναι άξια να τη ζει κανείς άνθρωπος).

Πολλοί από τους μελετητές του Σωκράτη εξέτασαν και τις πολιτικές του αντιλήψεις. Ήταν ή όχι ο μεγάλος αυτός φιλόσοφος υπέρμαχος της δημοκρατίας; Το γεγονός ότι την αμφισβήτησε τον καθιστά εχθρό της Δημοκρατίας; Οι δημοκρατικοί τον καταδίκασαν σε θάνατο – μήπως είχαν δίκιο, διότι ήταν απλά ένας αριστοκράτης («χουντικό», «ακροδεξιό» και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλα επίθετα θα του είχαν, στα σίγουρα, «κολλήσει» πολλοί σήμερα…), οι απόψεις μάλιστα του οποίου προκάλεσαν το «πραξικόπημα» των Τριάκοντα τυράννων;

Για μένα, δεν έχει νόημα να εξετάζουμε αν ο Σωκράτης ήταν υπέρ ή κατά της Δημοκρατίας. Όσοι προσπαθούν να τον «καλουπώσουν» με τη μία ή την άλλη άποψη, κάνουν ακριβώς το ίδιο λάθος: αντιλαμβάνονται έναν φιλόσοφο, έναν δηλαδή σκεπτόμενο άνθρωπο, πραγματικά διανοούμενο που εξακολουθεί να τραβά τα βλέμματα της σύγχρονης επιστήμης, ως πολιτικά χειραγωγήσιμο ον, που άγεται και φέρεται από την εκάστοτε «πολιτική ορθότητα», όπως θα τη λέγαμε σήμερα.

Οι πραγματικά διανοούμενοι δεν εντάσσονται σε τέτοια γελοία καλουπώματα. Εξετάζουν, εκφράζουν και ασκούν κριτική – μάλιστα, ορισμένες φορές δριμεία – ακόμα και στην ίδια τη δημοκρατία.

Η δημοκρατία – ας υποθέσουμε ότι ο κοινοβουλευτισμός και μόνο αυτός εκφράζει σήμερα το πολίτευμα της δημοκρατίας – δεν κινδυνεύει από την κριτική που της γίνεται. Κινδυνεύει από τις υπερβολές που, a priori, ελλοχεύουν στην ίδια τη φύση του πολιτεύματος. Το παράδειγμα της χτεσινής φωταγώγησης του λεγόμενου «ναού» της Δημοκρατίας, της Βουλής, στα χρώματα μιας απαράδεκτης και χυδαίας επίδειξης διαφοροποιημένου σεξουαλικού προσανατολισμού, δείχνει ακριβώς με πόσο γελοίο τρόπο μπορεί να ερμηνευτεί η ελευθερία έκφρασης και πόσο εύκολα κατρακυλά στην ελευθεριότητα, την ανόητη προκλητικότητα, την απαξίωση του μέτρου στο ζειν και εκφράζεσθαι. Η δημοκρατία, κινδυνεύει διότι ξεπέφτει εύκολα στο λαϊκισμό, την ακρισία και την αμετροέπεια – λόγω και έργω.

Η σημερινή κρίση έδειξε, δυστυχώς, εδώ και χρόνια από τη στιγμή που εμφανίστηκε, πόσο χαμηλή ποιότητα διαθέτει η πολιτική μας ζωή. Κυρίως, όμως κατέδειξε πόσο ανάγκη έχουμε από πραγματικά διανοούμενους ανθρώπους…

Ελλήνων Αφύπνιση

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 6/11/2018 09:43:00 μ.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , .

0 σχόλια for "Ο Σωκράτης, ο «ναός» της Δημοκρατίας και το Gay parade."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες