ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:22 Αυγούστου 2018
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Η ιστορία του βουλευτή- απόγονου του Μαυρογιαλούρου

Του Δημήτρη Κωνσταντάρα.
Το καλοκαίρι του 1950, ο Αλέκος Σακελάριος και ο Χρήστος Γιαννακόπουλος έγραψαν το θεατρικό έργο «Ανώμαλος Προσγείωσις», μια σάτιρα της κατάστασης που επικρατούσε στα πολιτικά δρώμενα με -όπως έγραφαν οι ίδιοι στο πρόγραμμα- «διάφορους νέους από μεγάλα τζάκια των Αθηνών ή της επαρχίας, διαθέτοντας μια μέτρια συνήθως μόρφωση ,εμφανίζονταν αιφνιδίως ως...
υποψήφιοι σωτήρες του Έθνους, και λόγω της αίγλης που περιέβαλε το οικογενειακό τους όνομα ,και της αμάθειας του κόσμου κατόρθωναν να εκλεγούν χωρίς να ξέρουν τα τρία κακά της μοίρας τους για τις ανάγκες, τους καϋμούς και τους πόθους του εργατικού ,δυστυχισμένου κι ευγενικού λαού μας».

Το έργο ανέβηκε στο θέατρο «Μακέδο» της Θεσσαλονίκης σε σκηνοθεσία του Κάρολου Κουν και με πρωταγωνιστή το Βασίλη Διαμαντόπουλο αλλά δεν «πήγε» καλά και «κατέβηκε» σε ένα μήνα. Κυρίως γιατί ο κόσμος ήθελε να γελάσει και να ξεφύγει από τα βάσανα. Κουν και Διαμαντόπουλος , οι δυο σπουδαίες αυτές μορφές του θεάτρου μας, το είχαν «σοβαρέψει» πολύ.

Δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, το 1964, ο Σακελάριος το έβγαλε απ΄ το συρτάρι, το άλλαξε αρκετά, φώναξε τον Λάμπρο Κωνσταντάρα , σχεδίασαν μαζί το χαρακτήρα του πρωταγωνιστή, του το έδωσε και το ανέβασαν το Σεπτέμβρη του ’64 στο Θέατρο Βεργή με τίτλο «Υπάρχει και Φιλότιμο» με τον Κωνσταντάρα να δίνει πραγματικό ρεσιτάλ, εμπλουτίζοντας το κείμενο με διαλόγους με τους θεατές και κάνοντάς το την επιτυχία της χρονιάς. Τη συνέχεια την ξέρετε: Την επόμενη χρονιά, γυρίστηκε η κινηματογραφική ταινία που παίζεται, ακόμη και σήμερα, πενήντα τόσα χρόνια μετά και ψυχαγωγεί ακόμα εκατομμύρια Έλληνες με τον διάσημο πλέον Μαυρογιαλούρο.

Το 2007, με προτροπή του αείμνηστου, αγαπημένου φίλου Κώστα Καρρά, παίρνοντας έμπνευση από το Σακελάριο, τον Κωνσταντάρα και τον Μαυρογιαλούρο και αφορμή από τη μία θητεία μου και τις «περιπέτειές» μου στη Βουλή, άρχισα να γράφω τον «Βουλευτή», προσαρμόζοντας όλες τις καταστάσεις, τους χαρακτήρες και τους διαλόγους στην σύγχρονη πολιτική, αλλάζοντας εντελώς το στόρι , μειώνοντας τα πρόσωπα, αλλάζοντας τη δομή, βάζοντας οπτικοακουστικό υλικό στην παράσταση, παρουσιάζοντας φαντάσματα του παρελθόντος επί σκηνής…..

Το κείμενο άλλαξε καμιά δεκαριά φορές, για διάφορους λόγους και κατέληξε στο «Βουλευτή να σε πει η μάνα σου». Στις προηγούμενες μορφές του, αρκετοί άνθρωποι του θεάτρου το απέρριψαν ή το φοβήθηκαν. Ακόμα και ο Κώστας Καρράς που γι αυτόν είχε γραφτεί, έκρινε ότι δεν θα ήθελε να το κάνει, για τους δικούς του λόγους. Ο Κώστας «έφυγε» από κοντά μας το 2012, ο «Βουλευτής» μπήκε στο συρτάρι και ξαναβγήκε το 2016-17 και…. ξαναγράφτηκε. Αλλά δεν ήμουν διατεθειμένος να ξαναρχίσω να το «πηγαίνω» σε θιασάρχες και σκηνοθέτες.

Το πήγα στον Εκδοτικό Οίκο «Βακχικόν» και στο Νέστορα Πουλάκο που αμέσως το αγκάλιασε. Ο «Βουλευτής» μου, ξαναγύρισε στη ζωή, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2018, βρίσκεται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και κάνει την πορεία του ως γραπτός λόγος. Γελάω πολύ κάθε φορά που διαβάζω κομμάτια του, ιδίως τις σκηνές όπου ο πρωταγωνιστής βουλευτής εξηγεί στο φάντασμα της μητέρας του τη σημερινή πολιτική κατάσταση. Και άλλες στιγμές, ξαναζώ δυσάρεστες και πιεστικές καταστάσεις.
Είμαι ικανοποιημένος με την πορεία του.
Ναι, σίγουρα θα ήθελα να το δω να ζωντανεύει και στο θέατρο.
Και είμαι σίγουρος ότι θα σας αρέσει και σ’ εσάς.
Ποιος ξέρει; Ίσως.


Bookmark and Share

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 8/22/2018 11:46:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Η ιστορία του βουλευτή- απόγονου του Μαυρογιαλούρου"

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες