Στην σκιά των μνημονίων έβγαζαν τον πλούτο των Ελλήνων στους Τουρκαλβανούς και στους γυφτοσκοπιανούς.
Μάζευε μεγάλες ποσότητες πολύτιμων μετάλλων από τα ενεχυροδανειστήρια της χώρας και στη συνέχεια τα διοχέτευε με τουριστικά λεωφορεία στην αγορά της Τουρκίας όπου το πολύτιμο μέταλλο έχει τιμές ασύγκριτα καλύτερες από την Ελλάδα.
Για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε με κινηματογραφικό τρόπο σε...
68 συλλήψεις, πολλές από αυτές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μια γιγαντιαία επιχείρηση, μετά από τέσσερις μήνες παρακολούθησης, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 260 αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ ακόμα και διμοιρίες.
Έλεγε ότι αγόραζε τα κοσμήματα σαν κόσμημα και όχι σαν χρυσό, αλλά μετά... τα έλιωνε και τα έστελνε στην Τουρκία
Ηγετικός φέρεται να είναι ο ρόλος του 51χρονου ιδιοκτήτη αλυσίδας δεκάδων ενεχυροδανειστηρίων σε όλη τη χώρα, Δημήτρη Ριχάρδου Μυλώνα.
Ο γνωστός από τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις «Ριχάρδος», συνελήφθη στο σπίτι του στη Σαρωνίδα και οδηγήθηκε με άλλα 62 άτομα στον ανακριτή.
Τα ποσά από τα κέρδη του παράνομου κυκλώματος προκαλούν ίλιγγο, αφού υπολογίζονται σε περίπου 6 εκ. το μήνα. Τα μέλη της σπείρας φέρονται να έλιωναν τα κοσμήματα, τα οποία μετέτρεπαν σε ράβδους χρυσού και τα μετέφεραν στη γειτονική χώρα.
Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα υποστήριζε στο τηλεοπτικό του σποτάκι ο γνωστός ενεχυροδανειστής που: «αγόραζε τα κοσμήματα σαν κόσμημα και όχι σαν χρυσό».
Οι συλλήψεις έγιναν το βράδυ της Τρίτης (27/11), με την αστυνομία να φθάνει στα ίχνη του κυκλώματος κατά τη διάρκεια των ερευνών που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, αμέσως μετά την εξάρθρωση της σπείρας των Ρομά.
Ψάχνοντας να βρουν πού διοχετεύονταν τα κλοπιμαία και μετά από εκτεταμένες παρακολουθήσεις, κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το κύκλωμα.
Μέχρι στιγμής, για το κύκλωμα αυτό έχουν γίνει περισσότερες από 68 συλλήψεις και προσαγωγές. Ανάμεσά τους και ο γνωστός (από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις του) ενεχυροδανειστής Ριχάρδος, ο οποίος διαθέτει περισσότερα από 100 καταστήματα αγοράς χρυσού στην Αθήνα και στην επαρχία.
Οι ράβδοι χρυσού, για να μην κινούν υποψίες, πήγαιναν στην Τουρκία σε ασυνόδευτα πακέτα, τα οποία τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν σε τουριστικά λεωφορεία που έφευγαν από την Αλεξανδρούπολη.
Οι πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών είναι ότι κάθε μήνα το κύκλωμα έβγαζε περί τα 6 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, οι αστυνομικοί που συμμετέχουν στη γιγάντια επιχείρηση έχουν κατασχέσει 50 κιλά χρυσού και ποσό που φτάνει στο 1 εκατομμύριο ευρώ!
Ο Ριχάρδος κατηγορείται ότι συγκέντρωνε, μαζί με συνεργάτες του, μεγάλες ποσότητες χρυσού τόσο από τα καταστήματά του, όσο και από άλλα ενεχυροδανειστήρια, και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην Τουρκία και σε άλλες χώρες. Η αστυνομία έχει κάνει «φύλλο και φτερό» τόσο τα γραφεία της επιχείρησής του, όσο και την πολυτελή οικία του στα νότια προάστια.
Η επιχείρηση για την εξάρθρωση των δύο κυκλωμάτων πραγματοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής και του Τμήματος Ασφαλείας Αμαρουσίου, με τη συνδρομή υπηρεσιών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, καθώς και της ΕΚΑΜ. Συνολικά εργάστηκαν περί τους 260 αστυνομικούς για την εξάρθρωση του κυκλώματος!
Δίπλα στον αρχηγό, κομβικό ρόλο έπαιζε ως δεξί του χέρι ένας Τουρκοαρμένιος ενώ ένας Σύρος φέρεται να είναι και ο σύνδεσμος που είχε αναλάβει να μαζεύει τις παρτίδες του χρυσού για να τις «σπρώχνει» στην Τουρκία.
Οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε κατάσχεση μεγάλης ποσότητας χρυσού, ασημιού, κοσμημάτων, αλλά και όπλων.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα, ενώ η παρουσίαση της υπόθεσης αναμένεται να γίνει το απόγευμα στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Σημειώνεται ότι στο θέμα της εξάρθρωσης των δύο κυκλωμάτων αναφέρθηκε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Το συγκεκριμένο δίκτυο είχε ξεζουμίσει -ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια της κρίσης- δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, οι οποίοι μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν να βρουν τη δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ - ΕΛΛΑΔΑ