ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε "ΓΕΝΙΚΑ" για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε. ******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** Καλώς ήλθατε.******Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ***** Για περιήγηση σε όλα τα θέματα επιλέξτε " ΓΕΝΙΚΑ " για την παλαιά εμφάνιση της σελίδας ****** ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Headlines
online
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
fdgz864is0rduslp8euyqj6clywtkv
- ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ Καλώς ήλθατε.****** Συνεχώς κοντά σας με θέματα από όλη την Ελλάδα. Για παρατηρήσεις, σχόλια, καταγγελίες, στείλτε στο epirus.ellas@yahoo.gr ****** Επιλέξτε τα πιο δημοφιλή θέματα από το "ΔΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ" ή επιλέξτε από όλη την ύλη του ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ . ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΛΛΑΣ
Δημοσιεύθηκε στις:18 Ιουλίου 2023
Αναρτήθηκε από Τιπούρτης Τρύφων

Πώς θα προλάβουμε τον πνιγμό ενός παιδιού: Μπορεί να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα.


Στις ταινίες ο πνιγμός παρουσιάζεται πολύ δραματικός: με αυτόν που κινδυνεύει να φωνάζει για βοήθεια, κουνώντας τα χέρια του έντονα και προσελκύοντας την προσοχή ολόκληρης της παραλίας.

Στην πραγματικότητα ένας πνιγμός μπορεί να είναι αθόρυβος και να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα.
 Ειδικά όταν μιλάμε για ένα μικρό παιδί, που ίσως δεν γνωρίζει καλό κολύμπι, ο κίνδυνος αυξάνεται και μόλις λίγα λεπτά χωρίς επιτήρηση στο νερό μπορεί να αποβούν μοιραία.

Γι’ αυτό έχουμε τραγικές στατιστικές όπως εκείνη της Κυριακής 16 Ιουλίου, όταν στη διάρκεια μόλις μιας ημέρας και μόνο στην Αττική πνίγηκαν δύο μικρά παιδιά, έξι και δέκα ετών.

Πώς θα καταλάβουμε ότι ένα παιδί πνίγεται;

-Το κεφάλι του είναι χαμηλά στο νερό και, ίσως, το στόμα του μέσα στο νερό.

-Σκύβει το κεφάλι προς τα πίσω με ανοιχτό το στόμα.

-Τα μάτια του είναι θολά ή το βλέμμα του μοιάζει άδειο.

-Τα μάτια του είναι ορθάνοιχτα ή τα κλείνει σφιχτά.

-Τα μαλλιά του επιπλέουν στην επιφάνεια του νερού, πάνω από την κορυφή του κεφαλιού του.

-Το σώμα του είναι σε σχεδόν κάθετη θέση και τα πόδια του δεν κουνιούνται ή κουνιούνται ελάχιστα.

-Προσπαθεί να κολυμπήσει αλλά δεν καταφέρνει να προχωρήσει.

-Προσπαθεί να πάρει βαθιές ανάσες.

-Το σώμα του πλησιάζει στον πυθμένα της θάλασσας/της πισίνας.

-Προσπαθεί να γυρίσει ανάσκελα.

Αν παρατηρήσουμε οποιοδήποτε από τα παραπάνω σημάδια, σπεύδουμε στο σημείο – καλύτερα να αποδειχθούμε «υπερβολικοί» παρά να υποτιμήσουμε την επικινδυνότητα μιας κατάστασης.

Πώς βοηθούμε ένα παιδί που κινδυνεύει να πνιγεί;

1. Το βγάζουμε από το νερό, ιδανικά με ένα σωσίβιο γιατί μπορεί μέσα στον πανικό του να μας παρασύρει στο βυθό της θάλασσας. Ειδοποιούμε τις πρώτες βοήθειες.

2. Μέχρι να έρθουν οι πρώτες βοήθειες, τις προσφέρουμε εμείς. Ξαπλώνουμε το παιδί ανάσκελα, σε σταθερή επιφάνεια, σπρώχνουμε ελαφρώς το κεφάλι του προς τα πίσω με το ένα χέρι και με το άλλο ανασηκώνουμε το πηγούνι του. Αν δεν αναπνέει (πλησιάζουμε το αυτί μας κοντά στο στόμα και τη μύτη του για να το ελέγξουμε) αρχίζουμε τεχνητή αναπνοή: Για παιδιά κάτω του ενός έτους, εφαρμόζουμε το στόμα μας στη μύτη του και φυσάμε δύο φορές, για περίπου 1 δευτερόλεπτο την κάθε φορά. Περιμένουμε να δούμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει και επαναλαμβάνουμε. Για παιδιά ενός έτους και άνω: Κλείνουμε τη μύτη του, εφαρμόζουμε το στόμα μας στο δικό του και φυσάμε αργά δύο φορές (1-2 δευτερόλεπτα κάθε φορά). Περιμένουμε το στήθος του να ανεβοκατεβαίνει και επαναλαμβάνουμε.

3. Ελέγχουμε για σφυγμό: Τοποθετούμε τα δύο δάχτυλά μας στο λαιμό του παιδιού, στο λεγόμενο μήλο του Αδάμ (ή, αν πρόκειται για μωρό, στη μασχάλη του). Περιμένουμε πέντε δευτερόλεπτα. Αν υπάρχει σφυγμός, συνεχίζουμε την τεχνητή αναπνοή φυσώντας μία φορά κάθε τρία δευτερόλεπτα. Αν δεν υπάρχει σφυγμός, αρχίζουμε πιέσεις στο στήθος: Για παιδιά κάτω του ενός έτους, τοποθετούμε δύο δάχτυλα ακριβώς στο κέντρο του θώρακα και πιέζουμε έντονα πέντε φορές για περίπου τρία δευτερόλεπτα. Μετά από πέντε πιέσεις, φυσάμε μία ακόμα φορά στο στόμα του παιδιού. Για παιδιά ενός έτους και άνω, χρησιμοποιούμε τη βάση της παλάμης μας, στο σημείο όπου συνδέεται με τον πήχυ (και τις δύο παλάμες, αν είναι έφηβος ή ενήλικας) και ασκούμε πέντε γρήγορες πιέσεις ακριβώς στο κέντρο του θώρακα για περίπου τρία δευτερόλεπτα. Μετά από πέντε πιέσεις, φυσάμε μία ακόμα φορά στο στόμα του παιδιού.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, συνεχίζουμε να ασκούμε πέντε πιέσεις στο στήθος με μία αναπνοή ενδιάμεσα και μετά από κάθε λεπτό που περνάει ελέγχουμε για σφυγμό.

4. Ποτέ δεν θεωρούμε δεδομένο ότι είναι πολύ αργά. Ακόμα και αν ένα παιδί ανασυρθεί από το νερό χωρίς σφυγμό και αναπνοή, καλούμε ασθενοφόρο ενώ στο μεταξύ προσφέρουμε πρώτες βοήθειες.


Δείτε ένα βίντεο ΚΑΡΠΑ (καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης) στα ελληνικά, που μπορούν να παρακολουθήσουν και τα παιδιά:

Δημοσιεύθηκε από Τιπούρτης Τρύφων στις 7/18/2023 11:01:00 π.μ.. Εσωτερικές ετικέτες , , .

0 σχόλια for "Πώς θα προλάβουμε τον πνιγμό ενός παιδιού: Μπορεί να συμβεί μόλις σε 30 δευτερόλεπτα."

Leave a reply

Το ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ επιτρέπει την αυτόματη δημοσίευση σχολίων για να μπορούν οι επισκέπτες να συζητούν ελεύθερα σε παραγματικό χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα σχόλια που δημοσιεύονται δεν ελέγχονται. Διαβάζουμε όλα τα σχόλια που δημοσιεύονται, και αν κρίνουμε ότι κάποια απο αυτά παραβιάζουν βασικούς κανόνες ενός πολιτισμένου διαλόγου, τα διαγράφουμε εκ των υστέρων.
Ποτέ δεν λογοκρίνουμε σχόλια με βάση την ιδεολογική, πολιτική, κομματική χροιά ή προτίμηση την οποία μπορεί να έχουν. Διαγράφουμε μόνο σχόλια που περιέχουν:
-γλώσσα επιθετική, ή και υβριστική απέναντι σε άλλους σχολιαστές ή αρθρογράφους του ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ, γλώσσα που δεν βοηθά τον πολιτισμένο διάλογο.
-εκδηλώνουν επιθετική διάθεση μέσω της έκφρασης χαράς για θανάτους ή προβλήματα υγείας άλλων ανθρώπων - δημόσια γνωστών ή μη.
-δυσφημούν με κατάφωρο τρόπο άλλους ανθρώπους χωρίς καμία απόδειξη για τους δυσφημιστικούς ισχυρισμούς.
περιλαμβάνουν ρατσιστικά, σεξιστικά, ή ομοφοβικά υπονοούμενα ή ευθείες αναφορές για άλλους ανθρώπους
σχόλια που στην ουσία έχουν ως αποκλειστικό στόχο να διαφημίσουν προϊόντα, υπηρεσίες, επιχειρήσεις, άλλες ιστοσελίδες, ή γενικότερα ό,τι μπορεί να θεωρηθεί ως spam.

Έκανα ένα σχόλιο στο ΗΠΕΙΡΟΣ-ΕΛΛΑΣ γιατί δεν το βλέπω;
-Δύο λόγοι μπορεί να υπάρχουν γιαυτό
-Το σχόλιο σου κρίθηκε από τους διαχειριστές ότι περιλαμβάνεται σε κάποια από τις παραπάνω περιπτώσεις απαγορευμένων σχολίων.
-Υπάρχει ένα τεχνικό πρόβλημα το οποίο προσπαθούμε να λύσουμε, ή δεν το έχουμε αντιληφθεί και θα θέλαμε να μας το υποδείξεις.
-Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στέλνοντας email στο epirus.ellas@yahoo.gr για να μας πεις το πρόβλημα που έχεις.

Γιατί δεν μπορώ να κάνω είσοδο (login) στο λογαριασμό μου ή να σχολιάσω;
-Αν έχεις κάνει κάποιο σχόλιο που παραβιάζει με κατάφωρο τρόπο τους παραπάνω κανόνες, ή αν το έχεις κάνει επανειλημένα, τότε μπορεί να σου έχουμε απαγορεύσει τη δυνατότητα σχολιασμού για αυτή τη συμπεριφορά. Αν πιστεύεις ότι πρόκειται για κάποιο λάθος, μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας στο epirus.ellas@yahoo.gr

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

6978065852 - epirus.ellas@yahoo.gr
Υπεύθυνος ιστολογίου: Τρύφωνας Τιπούρτης.

Αναζήτηση

ΓΡΑΦΟΥΝ...

-Akis - Γιαννιώτης Ν.Π.- Ιωάννα - nikos - Άκης - xristos.konitsa - Δημήτρης -Νίκος Τ. - Παναγιώτης - Γιώργος Κ. - Κώστας Π.


Αναγνώστες